Χαλάνε γρήγορα τα λαχανικά στο ψυγείο; Δες τι μπορεί να φταίει...

17.06.2019
Χαλάνε γρήγορα τα λαχανικά στο ψυγείο; Δες τι μπορεί να φταίει...
Yπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνεις λάθος όταν πρόκειται για τη χρήση του ψυγείου σου. Από το να μην έχεις επιλέξει τη σωστή θερμοκρασία μέχρι να μην έχεις τοποθετήσει τα πράγματα σωστά στα εσωτερικά ράφια.

Εάν λοιπόν είσαι ο άνθρωπος που βάζει όλα μαζί, τα φρούτα και τα λαχανικά στο κάτω συρτάρι, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Γιατί; Επειδή ορισμένα φρούτα απελευθερώνουν αέρια που μπορούν να προκαλέσουν την ωρίμανση των λαχανικών πολύ πιο γρήγορα από ό, τι χρειάζεται.

«Η τοποθέτηση των μπανανών κοντά σε λαχανικά μπορεί να τα κάνει να ωριμάσουν γρήγορα, ιδιαίτερα το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα καρότα, τις μελιτζάνες και τα πράσινα φασόλια» προειδοποιεί ο Cher Loh, διευθυντής της σχολής μαγειρικής Good Housekeeping.

Διάβασε επίσης: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσεις το ψυγείο σου

«Δεν είναι μόνο οι μπανάνες που παράγουν αιθυλένιο – είναι και άλλα φρούτα, όπως τα μήλα, τα ακτινίδια, τα μάνγκο, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα αχλάδια. Γι 'αυτό είναι μια καλή ιδέα να κρατήσεις αυτά τα φρούτα ξεχωριστά από τα λαχανικά».

Το αιθυλένιο είναι ένα αόρατο και άοσμο αέριο υδρογονάνθρακα που απελευθερώνεται φυσικά κατά τη διαδικασία ωρίμανσης ορισμένων φρούτων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το αιθυλένιο θεωρείται ως «ορμόνη γήρανσης» στα φυτά, καθώς είναι υπεύθυνο για τις αλλαγές στην υφή, το μαλάκωμα, το χρώμα και άλλες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την ωρίμανση.

Αυτό σημαίνει ότι για να μην καταστρέψεις τα φρέσκα λαχανικά σου, είναι καλύτερο να αφήσεις τα φρούτα έξω από το ψυγείο ή να τα βάλεις σε ένα ξεχωριστό συρτάρι.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεις να βάζεις τις πράσινες μπανάνες στο ψυγείο, καθώς το κρύο περιβάλλον εμποδίζει την πλήρη ωρίμανση της μπανάνας. Γενικότερα οι μπανάνες καλό είναι να διατηρούνται εκτός ψυγείου.