Πώς να παραμείνεις οργανωμένη και τακτοποιημένη όλο το χρόνο

02.04.2019
Πώς να παραμείνεις οργανωμένη και τακτοποιημένη όλο το χρόνο
6 άτομα-μάστερ του είδους μοιράζονται τις συμβουλές τους

Μπορεί να είναι εύκολο να βρεις τα κίνητρα να τακτοποιήσεις το χώρο σου στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά τι συμβαίνει τις περιόδους σαν αυτήν, που οι υποχρεώσεις της χρονιάς μας έχουν ήδη πιέσει;

Δε υπάρχει λόγος να απελπίζεσαι. Υπάρχουν στρατηγικές, τόσο σωματικές όσο και νοητικές, που μπορείς να εφαρμόσεις τώρα, για να διασφαλίσεις ότι η σκληρή δουλειά σου θα διαρκέσει όλο το χρόνο.

Δες επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από το υπνοδωμάτιο σου άμεσα

Έξι άνθρωποι γνωστοί για την οργανωτικότητα τους μοιράζονται τις συμβουλές τους:

Οπτικοποίησε τον ιδανικό τρόπο ζωής σου

Η θρυλική γκουρού της οργάνωσης Marie Kondo μας προτρέπει να κάνουμε εικόνα την ιδανική εικόνα για τον εαυτό μας. Εξάλλου, αν δεν ξέρεις που στοχεύεις, θα είναι δύσκολο να το πετύχεις. "Σκέψου το είδος σπιτιού στο οποίο θέλεις να ζήσεις και πώς θέλεις να ζήσεις σε αυτό. Εάν σου αρέσει το σχέδιο, μπορείς να το ζωγραφίσεις, εάν προτιμάς να γράφεις, περίγραψε το σε ένα σημειωματάριο. Μπορείς επίσης να κόψεις φωτογραφίες από περιοδικά", προσθέτει.

"Όταν φανταστείς τον ιδανικό τρόπο ζωής σου, διευκρινίζεις το γιατί θέλεις να το τακτοποιήσεις και να προσδιορίζεις το είδος της ζωής που θέλεις να ζήσεις αφού τελειώσεις .Η διαδικασία τακτοποίησης αποτελεί ένα τεράστιο σημείο καμπής στη ζωή ενός ατόμου - κι ας είναι ο οδηγός σου καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους."

Αυτό το είδες; Πώς να οργανώσεις το σπίτι σου το 2019, σύμφωνα με την guru της οργάνωσης

Προγραμμάτισε μια ημέρα (ή δύο) για να οργανωθείς

Η Haya Kramer της Graylane Solutions, μια εταιρεία εσωτερικού σχεδιασμού και επαγγελματικής οργάνωσης, υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής του ημερολογίου στη διαδικασία. "Υπάρχουν μέρες καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου για να σου υπενθυμίσουν και ίσως και να σε αναγκάσουν να οργανωθείς", εξηγεί. "Χρησιμοποίησε τις μεταβαλλόμενες εποχές και τις διακοπές ως νοητικό δείκτη για να περάσεις χρόνο να οργανώνεις τα πράγματά σου. Απαλλάξου από πράγματα που δεν έχεις φορέσει μέσα σε ένα χρόνο και καθάρισε το γραφείο σου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να μπαίνεις σε μια νέα εποχή με μια οργανωμένο χώρο και μυαλό."

Κάνε την τακτοποίηση μέρος του καθημερινού σου τελετουργικού

"Κάθε βράδυ βρίσκω χρόνο να βάλω τα διάσπαρτα πράγματα πίσω στις θέσεις τους, αλλά αυτό διαρκεί περίπου δέκα λεπτά επειδή έχω ήδη βρει σε κάθε αντικείμενο το 'σπίτι' του. Αδειάζω τα περιεχόμενα της τσάντας μου καθημερινά, αφήνοντας κάθε πράγμα να ξεκουραστεί στον προορισμό του - το πορτοφόλι μου, τα κλειδιά, το τηλέφωνο, τα πάντα - και τα ευχαριστώ για τη δουλειά που έκαναν εκείνη την ημέρα", λέει η Kondo.

Σκέψου ποιες δουλειές θα κάνετε σε ποιες ημέρες

Η επαγγελματίας οργανώτρια Laura Cattano τονίζει τη σημασία καθορισμού ενός χρονοδιαγράμματος καθαρισμού για να εξασφαλιστεί ότι όλες οι δουλειές γίνονται και οι χώροι παραμένουν τακτοί. "Καθάρισε όλους τους νεροχύτες κάθε μέρα, βγάζε όλα τα σκουπίδια κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, καθάρισε τα γυαλιά ή τους καθρέφτες μια άλλη ημέρα και ούτω καθεξής. Αν έχεις τα βασικά σημεία καθαρά, όπως τους νεροχύτες και τα σκουπίδια, αυτό θα δώσει μια γενική αίσθηση καθαριότητας στο σπίτι".

Δες και αυτό: Οργάνωσε σωστά τον χρόνο σου για να σου... φτάνει!

Όταν αγοράζεις κάτι νέο, ξεφορτώσου κάτι παλιό

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά η Kramer δίνει ένα πειστικό επιχείρημα για τη σημασία της μεθόδου "ένα μέσα, ένα έξω". "Αναπόφευκτα θα αποκτήσεις νέα πράγματα - ρούχα, έπιπλα, gadgets και δώρα - καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και είναι εύκολο να ξεχάσεις τι έχε συσσωρευτεί".

"Υπενθυμίζω στους πελάτες μου όταν αγοράζουν κάτι καινούργιο, να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να πετάξουν και/ή να δώσουν κάτι που δεν έχουν χρησιμοποιήσει για πάνω από 10 μήνες."

Γίνε αδίστακτη με τη γκαρνταρόμπα σου

"Ανακεφαλαίωσε τα όσα έχεις. Απαλλάξου από πράγματα που δεν ταιριάζουν, είναι φθαρμένα και δεν μπορούν να επισκευαστούν ή δεν φαίνονται καλά πάνω σου", λέει η Melanie Charlton της υπηρεσίας Clos-ette.