Μυρίζει άσχημα το σπίτι σου; 3 πιθανές αιτίες και πώς να απαλλαγείς

11.03.2020
Μυρίζει άσχημα το σπίτι σου; 3 πιθανές αιτίες και πώς να απαλλαγείς
Υπάρχουν κάποιοι προφανείς λόγοι για τους οποίους το σπίτι σου μπορεί να μυρίζει άσχημα, όπως οι μυρωδιές από το μαγείρεμα, τα σκουπίδια ή τα βρώμικα ρούχα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κρυμμένοι κίνδυνοι όπως η μούχλα σε αόρατα μέρη που, εκτός από τη φοβερή μυρωδιά, μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία σου και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη κάπου σοβαρού τεχνικού προβλήματος. Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν για να διατηρηθεί όχι μόνο ένα φρέσκο άρωμα στο σπίτι, αλλά για να είναι ασφαλής, επίσης, ο χώρος που κατοικείς.

1. Κρυμμένη μούχλα

Αν έχεις παρατηρήσει μια μυρωδιά στο σπίτι σου, πιθανότατα να προέρχεται από μούχλα στους τοίχους, επειδή εκεί είναι όπου κρύβεται συνήθως. Η μούχλα μπορεί να είναι τοξική, οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική, να την εντοπίσεις και να την ξεφορτωθείς. Μερικές από τις πολλές αιτίες της μούχλας είναι προβλήματα στην υδρορροή, διαρροές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις ή ανεπαρκής αερισμός στο μπάνιο ή την κουζίνα.

Τι να κάνεις:

Εάν η περιοχή με τη μούχλα είναι μικρή, τότε μπορείς να την καθαρίσεις μόνη σου με σαπούνι και νερό. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποίησε ένα ειδικό αντι-μουχλικό αφρό ή ξίδι.

Στην περίπτωση μεγαλύτερων περιοχών, όπου η μούχλα είναι πιθανώς τοξική, θα χρειαστεί να καλέσεις έναν επαγγελματία.

Αλλά το πιο σημαντικό, είναι η πρόληψη και είναι πάντα η καλύτερη λύση. Προσπάθησε να κρατάς τα πάντα στεγνά, να χρησιμοποιείς καλό εξαερισμό και ίσως αφυγραντήρα για να ελέγχεις την υγρασία στα δωμάτια που έχουν πρόβλημα.

Διάβασε και αυτό: Μυρίζει... ψαρίλα; 5 τρόποι για να τη διώξεις από την κουζίνα σου

2. Ηλεκτρικά προβλήματα

Εάν παρατηρήσεις κάτι σαν μυρωδιά ψαριού που έρχεται από το πουθενά στο σπίτι, πιθανότατα έχουν προβλήματα λειτουργίας τα καλώδια. Να ξέρεις ότι έτσι μυρίζει όταν υπάρχει ηλεκτρικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σύρματα και πλαστικά μέρη, όταν καίγονται ή λιώνουν, αναδύουν τη μυρωδιά ψαριών ή ούρων.

Τι να κάνεις:

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν εντοπίσεις το καλώδιο ή την ηλεκτρική πηγή από την οποία προέρχεται η μυρωδιά, είναι πάντα καλύτερο να καλέσεις έναν ηλεκτρολόγο, αφού τα ηλεκτρικά προβλήματα είναι πολύ επικίνδυνα.

Μόλις το πρόβλημα λυθεί, το σημείο θα σταματήσει να μυρίζει και όλα θα είναι πάλι μια χαρά.

Αυτό το είδες; Το «μαγικό» μπουκαλάκι που θα κάνει το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα

3. Χαλιά

Εάν το διαμέρισμά σου έχει μοκέτα από τοίχο σε τοίχο ή εάν έχεις χαλιά στο σπίτι σου γενικότερα και παρατηρείς μια άσχημη μυρωδιά που δεν φεύγει, πιθανότατα θα πρέπει να κάνεις κάτι για τα χαλιά σου.

Τι να κάνεις:

Καθάρισε τα χαλιά με φυσικό τρόπο ψεκάζοντας με μαγειρική σόδα πάνω τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα για να τα καθαρίσεις. Έτσι θα απορροφηθούν οι κακές μυρωδιές. Άφησε τη μαγειρική σόδα για μια νύχτα για να απαλλαγείς από τις πιο έντονες μυρωδιές.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις ένα χημικό καθαριστικό προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για καθαρισμό χαλιών, έναν ατμοκαθαριστή ή - ακόμη καλύτερα - να τα δώσεις σε έναν επαγγελματία για να γίνει πιο επαγγελματική δουλειά.