Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τις φόρμες που φοράς στο σπίτι

10.04.2020
Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τις φόρμες που φοράς στο σπίτι
Toν ένα μήνα της καραντίνας τον περάσαμε, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα και ίσως δεν θυμάσαι πόσες μέρες φοράς αυτές τις φόρμες. Εντάξει - συμβαίνει σε όλες. Αλλά με το loungewear να γίνεται η ιδανική επιλογή για το άμεσο μέλλον, ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς να φροντίζουμε τις αγαπημένες φόρμες μας ώστε να μπορούν να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν μάλιστα τις φοράς σε καθημερινή βάση, αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να τις πλένεις συχνά.

Ο Dr Joshua Zeichner, διευθυντής έρευνας στον τομέα της δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, λέει στο Bustle ότι τα υφάσματα που έρχονται σε επαφή άμεσα με το δέρμα σου, πρέπει να πλένονται συχνά.

«Εάν ιδρώνεις πολύ ή δεν κάνεις ντους τόσο συχνά όσο πρέπει, τα ρούχα μπορεί να λερώνονται πιο εύκολα» εξηγεί ο Zeichner. «Τα εσώρουχα πρέπει να αλλάζονται και να πλένονται καθημερινά, το ίδιο θα πρέπει και οι φόρμες σου. Ειδικά στις περιοχές μεταξύ των ποδιών και της βουβωνικής χώρας, οι φόρμες μπορεί να μολυνθούν από μικροοργανισμούς, όπως μύκητες και βακτηρίδια».

Εάν δεν είναι εφικτό να τις πλένεις καθημερινά – πες ότι έχεις ξεμείνει από απορρυπαντικό – θα μπορούσες να φορέσεις αυτές τις φόρμες για μια επιπλέον μέρα ή δύο.

«Τα κολάν και οι φόρμες είναι σαν τα εσώρουχα καθώς εκτίθενται στη φυσική θερμοκρασία του σώματος και στον ιδρώτα», λέει η Katie Brown, ιδιοκτήτρια καθαριστηρίων. «Πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση. Ωστόσο, αν τα φοράς μέσα στο σπίτι χωρίς να κάνεις κάποια άσκηση που θα σε κάνει να ιδρώσεις, μπορείς να παραλείψεις ένα πλύσιμο ή δύο, για να διατηρήσεις περισότερο την ελαστικότητα του υλικού. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης».

Πόσο καιρό μπορείς να φοράς τις φόρμες πριν τις πλύνεις;

Και πάλι, μια μέρα είναι το ιδανικό. Το περισσότερο είναι τέσσερις ημέρες, συμβουλεύει ο δερματολόγος Dr Peterson Pierre.

«Μπορείς να τις φορέσεις τρεις έως τέσσερις ημέρες ακόμα και αν έχεις ιδρώσει πριν τις πλύνεις», λέει ο Pierre. «Περισσότερο όμως από αυτό το διάστημα, το λίπος, τα βακτηρίδια, το νεκρό δέρμα και ο ιδρώτας μπορούν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν στο δέρμα σου, φαγούρα ακόμη και ακμή. Είναι σημαντικό να πλένεις τις φόρμες σου δύο φορές την εβδομάδα, ακόμη και αν δεν βγαίνεις από το σπίτι».

Γιατί είναι σημαντικό να πλένεις τακτικά τις φόρμες σου ακόμα και αν βγαίνεις σπάνια πλέον από το σπίτι σου;

«Το λίπος του σώματος μένει πάνω στα ρούχα όταν ξαναχρησιμοποιούνται, δημιουργώντας λεκέδες και βακτήρια που προκαλούν οσμές», λέει στο Bustle η ιδιοκτήτρια του site, The Laundress, Gwen Whiting. «Γι 'αυτό είναι σημαντικό να τις πλένεις τακτικά».

Και να θυμάσαι: Αν βγεις έξω - ακόμα κι αν πρόκειται για μια πεντάλεπτη επίσκεψη στο παντοπωλείο - βγάλε τα ρούχα σου μόλις φτάσεις στο σπίτι, τοποθέτησέ τα στο καλάθι και βάλε κάτι καθαρό. Δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να ζήσει σε υφάσματα, είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής.