Το δαχτυλίδι σου κόλλησε στο δάχτυλό σου; Αυτοί είναι οι τρόποι για να το βγάλεις

28.04.2021
Το δαχτυλίδι σου κόλλησε στο δάχτυλό σου; Αυτοί είναι οι τρόποι για να το βγάλεις
Σίγουρα θεωρείς δεδομένη τη δυνατότητά σου να βγάλεις ένα δαχτυλίδι από το δάχτυλό σου, έως ότου κάποια στιγμή ... δεν μπορείς. Με άλλα λόγια, πώς μπορεί να κολλήσει ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλό σου και τι πρέπει να κάνεις εάν συμβεί; Οι ειδικοί απαντούν.

Γιατί κολλάει ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλό σου;

Για τους αρχάριους, αυτό συμβαίνει πιο συχνά από ότι νομίζουν. «Είναι αρκετά συνηθισμένο», λέει στο Health ο Lewis Nelson, MD, πρόεδρος της ιατρικής άμεσης βοήθειας στην Ιατρική Σχολή Rutgers του New Jersey.

Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κολλήσει ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλό σου:

  • Δεν το έχεις βγάλει εδώ και χρόνια.
  • Έφαγες πολύ αλάτι.
  • Είχες τραυματισμό στο χέρι.

Πώς μπορείς να γνωρίζεις εάν ένα κολλημένο δαχτυλίδι μπορεί να δημιουργήσει μια έκτακτη ανάγκη;

Δεν είναι και το καλύτερο να προσπαθείς να βγάλεις ένα δαχτυλίδι από ένα δάχτυλο και να μην μετακινείται, λεει ο Δρ. Eric Adkins, ειδικός γιατρός για θέματα άμεσης βοήθειας. «Αλλά αν αρχίσει να δημιουργείται οίδημα ... σίγουρα υπάρχει επείγουσα ανάγκη», λέει.

Μερικά σημάδια ότι πρέπει να ζητήσεις άμεση βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τον Δρ. Nelson: Έχεις πόνο, το δάχτυλό σου πρήζεται γρήγορα ή το χρώμα αποστραγγίζεται από το δάχτυλό σου. «Καθώς το δάχτυλο διογκώνεται, το δαχτυλίδι γίνεται περιοριστική ταινία», εξηγεί. «Αυτό μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στο δάχτυλο».

Και αυτό, όπως λέει ο Δρ. Adkins, είναι πολύ κακό. «Αν περιμένεις πολλή ώρα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί κίνδυνος απώλειας ή λειτουργίας του δαχτύλου, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με το δαχτυλίδι», λέει.

Kate Middleton: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το δαχτυλίδι αρραβώνων της

Τι πρέπει να κάνεις εάν δεν μπορείς να βγάλεις το δαχτυλίδι σου;

Παρόλο που δεν είναι καμία ντροπή να αναζητήσεις άμεση βοήθεια, είναι κατανοητό ότι ίσως θέλεις να δοκιμάσεις πρώτα κάποιες μεθόδους στο σπίτι - και υπάρχουν πολλές.

Κράτησε το χέρι σου σηκωμένο

«Εάν το χέρι είναι λίγο πρησμένο και νομίζεις ότι μπορείς να μειώσεις το πρήξιμο, θα μπορούσες να σηκώσεις το χέρι σου και να του δώσεις λίγο χρόνο», λέει στο Health η Kathryn Boling, ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Mercy της Βαλτιμόρης. Αυτό επιτρέπει στο αίμα και το υγρό να αποστραγγισθούν από τα δάχτυλά σου, μειώνοντας πιθανώς το πρήξιμο.

Προσπάθησε να λιπάνεις το δαχτυλίδι

Το κλειδί εδώ είναι να χρησιμοποιήσεις ένα λιπαντικό στο ίδιο το δαχτυλίδι και όχι σε ολόκληρο το δάχτυλό σου, συμβουλεύει ο Δρ. Adkins. «Πρέπει να είσαι προσεκτική με το πόσο χρησιμοποιείς», λέει. Όσο για το τι, ακριβώς, να χρησιμοποιήσεις, ο Δρ.Nelson προτείνει σαπούνι, βαζελίνη, λάδι ή κρέμα χεριών. «Συνήθως, με αρκετό στριφογύρισμα, θα μπορέσεις να το βγάλεις», λέει.

Βάλε πάγο στο δάχτυλό σου

Ο πάγος μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος σε αυτήν την κατάσταση, λέει ο Δρ. Adkins. «Βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων που πηγαίνουν προς το δάχτυλο, προκαλώντας μειωμένη ροή αίματος που μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση του δαχτύλου», λέει. «Τα πάντα συρρικνώνονται στο κρύο».

Camilla: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το δαχτυλίδι των αρραβώνων της

Δοκίμασε να στρίψεις το δαχτυλίδι

Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Ο Δρ. Adkins συνιστά να στρίψεις αργά το δαχτυλίδι, ενώ προσπαθείς να τραβήξεις λίγο το δέρμα σου πιάνοντας το από πάνω από το δαχτυλίδι . «Μπορεί να είναι δύσκολο γιατί προσπαθείς να το κάνεις με το ένα χέρι», λέει. Το ιδανικό είναι να έχεις έναν φίλο ή τον σύντροφο σου για να σε βοηθήσει.

Εάν τα έχεις δοκιμάσει όλα αυτά και το δαχτυλίδι εξακολουθεί να μη βγαίνει, η Δρ. Boling λέει ότι μπορείς να ζητήσεις ιατρική βοήθεια για να κοπεί. Απλά πρέπει να βεβαιωθείς ότι εκεί που θα απευθυνθείς, διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία.

Εάν το δαχτυλίδι σου έχει συναισθηματική αξία, μην ανησυχείς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να σώσουμε το δαχτυλίδι» λέει ο Δρ. Nelson. «Στην συνέχεια μπορεί να το επισκευάσει ένας κοσμηματοπώλης».