Ελεύθερη πρόσβαση

26.02.2009
Σημείο αναφοράς ως προς την ποιότητα μιας κατασκευής, οι εσωτερικές πόρτες μιας κατοικίας «απολαμβάνουν» το νέο τους ρόλο σε αυτή και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες...

Η επιλογή εσωτερικής πόρτας μέσα από την προσφερόμενη στο εμπόριο πληθώρα σχεδίων, χρωμάτων και συνδυασμών υλικών δεν είναι εύκολη, μια που ο αναβαθμισμένος πλέον ρόλος της την έχει καταστήσει ως απαραίτητο στοιχείο της επίπλωσης και της διαμόρφωσης ενός χώρου.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της σχετίζονται άμεσα με αυτά των κουφωμάτων και του εσωτερικού συνόλου της κατοικίας για την επίτευξη ενός άρτιου αισθητικά αποτελέσματος. Το ξύλο, το πιο δημοφιλές υλικό επένδυσης τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες στην εφαρμογή του. Η ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας πόρτας πρέπει να είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα υγρασίας για την αποφυγή στρεβλώσεων, να μην επηρεάζει δηλαδή και μεταβάλλει τη διατομή της. Χρειάζεται, όμως, και ειδική επεξεργασία για την προστασία της από τις αλλοιώσεις που προκαλούν διάφοροι παρασιτικοί οργανισμοί. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή στεγανότητα και αισθητική της πόρτας είναι η προετοιμασία της επιφάνειας πριν από τη βαφή της.

Χαρακτηριστικά
Η ασφάλεια, η αντοχή και η ηχομόνωση είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα των ξύλινων θυρών. Ανάλογα με το είδος της ξυλείας παρουσιάζουν και διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα, που είναι θέμα καθαρά προσωπικής επιλογής.

Η επιφάνεια των ξύλινων θυρών έχει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ανάλογα με το στιλ που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, δηλ. με σχέδια κλασικά με μαρκετερί, μοντέρνα με ιδιαίτερη εξωτερική επεξεργασία, συνδυασμούς υλικών, όπως αμμοβολημένου γυαλιού και βιτρό, αλλά και χρωμάτων σατινέ, ματ ή γυαλιστερών.

Τύποι εσωθύρων
Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, οι πόρτες διακρίνονται σε στρεφόμενες (δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες), συρόμενες και πτυσσόμενες.
Στην κατασκευή τους μπορείτε να επιλέξετε να είναι ταμπλαδωτές ή πρεσαριστές.
Βασικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία τους είναι τα μεταλλικά εξαρτήματα όπως οι μεντεσέδες, τα πόμολα, οι κλειδαριές κτλ. Η διατομή των θυρών καθορίζεται ανάλογα με το άνοιγμα της τοιχοποιίας που καλείται να καλύψει και τη λειτουργία που απαιτείται να πληροί το κούφωμα. Η τοποθέτηση περιμετρικού λάστιχου στην κάσα μειώνει την ένταση του θορύβου και ενισχύει την αεροστεγανότητα.

Συντήρηση
Η τακτική συντήρηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία των ξύλινων θυρών. Για να εξασφαλιστεί αυτό θα πρέπει τα εξαρτήματα να λιπαίνονται τακτικά. Επίσης, να ελέγχεται σχολαστικά η όψη της επιφάνειας του ξύλου που δεν πρέπει να παρουσιάζει φουσκώματα ή ξεφλουδίσματα.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να δώσετε νέα όψη σε παλιές και όχι καλά συντηρημένες πόρτες, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε τα χερούλια και τις κλειδαριές, που θα καθαριστούν ξεχωριστά. Αφού αποσυνδέσετε το φύλλο της πόρτας από το κούφωμα και τη στερεώσετε, θα τη λειάνετε με γυαλόχαρτο και μετά θα τη βάψετε. Αν, όμως, τα παλιά χρώματα έχουν καταστραφεί, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε καλά και μετά να σπατουλάρετε τις χαραμάδες ή να τις κλείσετε με ξυλόστοκο. Κατόπιν, ακολουθεί το αστάρωμα και το πρώτο πέρασμα με χρώμα. Οταν στεγνώσει καλά το χρώμα μπορεί να χρειαστεί λίγο τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο και αμέσως μετά το τελικό βάψιμο. Ετσι, η πόρτα σας θα φαίνεται σαν καινούρια.

Πόμολα

Τα πόμολα συμπληρώνουν και αναδεικνύουν το ύφος μιας πόρτας, αποτελώντας πρόκληση για πολλούς σχεδιαστές γνωστών οίκων. Σήμερα στην αγορά συναντάμε αξεσουάρ υψηλής αισθητικής και ποιότητας που πριν από λίγα χρόνια δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Πόμολα με swarovski strass, από ειδικό κράμα αλουμινίου, οικολογικά, μπρούντζινα, γυαλιστερά ή ματ, από πλεξιγκλάς ή ξύλο, με πέρλες, δερμάτινα και σε πολλές αποχρώσεις και ποιότητες διατίθενται ώστε να καλύψουν κάθε διακοσμητική επιθυμία σας.

Αν θέλετε να ανανεώσετε το στιλ του σπιτιού σας μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε τα παλιά πόμολα της πόρτας σας με καινούρια. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που πιθανόν να υπάρχουν, όπως π.χ. στα παιδικά υπνοδωμάτια όπου μπορείτε να επιλέξετε χρωματιστά πόμολα που κλειδώνουν μόνο από τη μια πλευρά της πόρτας. Η αντικατάσταση των παλιών με καινούρια είναι μια απλή διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να αφαιρέσετε το μεταλλικό τμήμα που υπάρχει ανάμεσα στο πόμολο και την κλειδαριά, να ξεβιδώσετε τις βίδες και να αφαιρέσετε το πόμολο από την πόρτα. Με τον αντίστοιχο τρόπο θα τοποθετήσετε τον καινούριο μηχανισμό και θα τον βιδώσετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ