Λίγα τετραγωνικά... μεγάλες προσδοκίες

28.05.2009
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ζουν σε ένα μικρό σπίτι, έχετε οικογένεια -άρα δε σας καλύπτει ένα μικρό στούντιο- ή έχετε ένα δωμάτιο-κλειδί για τις απαιτήσεις σας (π.χ. την κουζίνα ή το μπάνιο) που είναι ήδη πολύ περιορισμένο, τότε πρέπει να βρείτε τρόπους να πάρετε από αυτό ό,τι περισσότερο έχει να σας προσφέρει.

Ο χώρος όπου ζούμε σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας και αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες ανέσεις μας. Αλλωστε, πολύ λίγοι από εμάς έχουν τόσο χώρο στη διάθεσή τους ώστε να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Οι απαιτήσεις και οι περιορισμοί που επιβάλλει ο τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις και το σημαντικό πρόβλημα της εξοικονόμησης χώρου λόγω πληθυσμιακής υπερσυγκέντρωσης, έχουν κάνει τις σημερινές κατοικίες «κουτάκια», μικρές, πανάκριβες και συνήθως με πλήρη έλλειψη ανέσεων.
Φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, παλαιών ή καινούριων, αλλά και σ’ ένα μικρό σπίτι στην εξοχή, σε μια μικρή μονοκατοικία ή ένα σπίτι compact (ενός μόνο δωματίου), που είτε γιατί αυξήθηκαν οι απαιτήσεις είτε γιατί μεγάλωσε η οικογένεια δεν επαρκεί και η ανάγκη να αποδράσετε από τις μέχρι τώρα προδιαγραφές του και να περάσετε σε νέες και πιο σωστά μελετημένες -χωρίς να αλλάξετε σπίτι φυσικά- είναι επιτακτική.
Σίγουρα πρέπει να αρχίσετε με μια καταγραφή και μια σχεδιαστική επανεξέταση κάθε δωματίου, κάνοντας λίστες με αυτά που υπάρχουν, αλλά χρειάζονται, και με αυτά που υπάρχουν, αλλά πιάνουν χώρο.
Οι φωτογραφίες μας θα σας δώσουν ιδέες ώστε να κάνετε ένα μικρό σπίτι να προσφέρει όσο περισσότερο χώρο είναι δυνατόν, καθώς και πώς η επίπλωση, η σωστή τοποθέτηση και η οργανωμένη και έξυπνη τακτοποίηση των πραγμάτων πραγματικά μπορεί να κάνει θαύματα.

Οργανώστε σωστά τις πρώτες κινήσεις
—Εξετάστε με προσοχή καθετί που υπάρχει στο χώρο. Σημειώστε σε μια λίστα αν είναι χρηστικό και διακοσμητικό μαζί και αν θα φανεί η απουσία του σε περίπτωση που το απομακρύνετε από τη θέση του.
—Συσχετίστε τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν στο σπίτι με τα τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου που τους αναλογεί. Αν είναι λίγα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανέσεις, δεν υπάρχουν «ιδιωτικοί» χώροι και ελευθερία κινήσεων, αλλά απλώς συνυπάρχετε ο ένας πάνω στον άλλο, τότε επειγόντως πετάξτε καθετί περιττό.
—Αξιοποιήστε κάθε κρυφή εσοχή, ντουλάπι, πατάρι, χώρο κάτω από τα σκαλιά, χολ, γωνίες, σοφίτες, χώρο κάτω από κρεβάτια, νιπτήρες κτλ. Η σωστή τακτοποίηση των πραγμάτων θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.
—Η «καθαρή» και έξυπνη χρήση των χρωμάτων, των φωτισμών και των πολυλειτουργικών compact συστημάτων επίπλωσης, που ταυτόχρονα εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και ανάγκες, είναι η λύση κλειδί για τους μικρούς χώρους.
—Ανεξαρτήτως του στιλ διακόσμησης που ακολουθεί το σπίτι σας -μοντέρνα, κλασική, εκλέκτικ, μποέμ, εποχής, mix & match, έθνικ, hi-tech, minimal, μισό μοντέρνο μισό κλασικό- δώστε προτεραιότητα στη λέξη «λειτουργικό». Δηλαδή, ακολουθήστε το στιλ «λειτουργικό και μοντέρνο», «λειτουργικό και minimal», «λειτουργικό και έθνικ» ή «λειτουργικό και οτιδήποτε θέλετε εσείς». Θα δείτε ότι όλα θα αποκτήσουν ένα διαφορετικό νόημα και θα κάνετε μόνοι σας νέες προσαρμογές, που θα χαρίσουν στο σπίτι έναν άλλο αέρα, θα το κάνουν «spacious» (δηλαδή να δείχνει ευρύχωρο και άνετο) και κυρίως θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα ζώντας σε αυτό. Ακριβώς αυτή είναι και η πρότασή μας για το στιλ. Αεράτο, μοντέρνο, ευρύχωρο, λειτουργικό, απλό, αλλά χωρίς να του λείπει τίποτα και κυρίως η άποψη. Με εμπνευσμένες παρεμβάσεις, έξυπνες λύσεις, σωστή τοποθέτηση, προσανατολισμό και χωροθέτηση, ακόμη και το πιο μικρό σπίτι θα δείχνει μεγαλύτερο, άνετο και με προσωπικό στιλ.

Living room
—Φτιάξτε έναν τοίχο τακτοποίησης των πραγμάτων (με ράφια, εσοχές, ντουλάπια, θήκες ή οποιαδήποτε άλλη ειδική κατασκευή) που ν’ αρχίζει από το δάπεδο και να τελειώνει στην οροφή. Προσπαθήστε να τακτοποιήσετε, οργανώσετε, αρχειοθετήσετε, τοποθετήσετε σ’ αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.
—Κρύψτε σε εσοχές, μέσα σε ντουλάπια ή οπουδήποτε αλλού, το στερεοφωνικό σας σύστημα, ώστε να μην καταλαμβάνει extra χώρο, και εξαφανίστε τυχόν καλώδια κάτω από το κάλυμμα του δαπέδου ή πίσω από σοβατεπί.
—Τοποθετήστε τα ηχεία σε εσοχές ή ντουλάπια, αφήνοντας ελεύθερη μόνο την πρόσοψη, ώστε να μην καταλαμβάνουν, ειδικά αν είναι πολύ μεγάλα, κύριο χώρο.
—Δημιουργήστε ένα σύστημα θέρμανσης το οποίο να λειτουργεί φιλικά και σε συνδυασμό με το χώρο παρά «εναντίον» του. Αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε θέρμανση κάτω από το πάτωμα με τους ειδικούς σωλήνες (υποδαπέδια).
—Αντιστρέψτε τη θέση της πόρτας αν έτσι όπως είναι τοποθετημένη καταλαμβάνει πολύ χώρο.
—Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τζάκι, αξιοποιήστε την εστία και την καμινάδα για να τοποθετήσετε πράγματα ή βάλτε ράφια για τακτοποίηση.
—Αν ο χώρος το επιτρέπει, κρατήστε χαμηλό ύψος στα καθίσματα. Επίσης, χρησιμοποιήστε άνετα και βολικά μαξιλάρια δαπέδου.
—Επενδύστε σε έπιπλα που κάνουν δύο ή και τρεις δουλειές ταυτοχρόνως. Τραπέζια, πολυθρόνες, σκαμπό, τροχήλατα έπιπλα, ντουλάπια, stands που χρησιμεύουν για αποθήκευση περιοδικών και στήριξη πραγμάτων.
Η αγορά είναι γεμάτη από έξυπνες λύσεις.
—Αφήστε το ένστικτό σας να σας καθοδηγήσει. Μπορείτε να βρίσκετε διαρκώς καινούριες λύσεις. Η απραξία και η έλλειψη φαντασίας είναι ο χειρότερος εχθρός στην περίπτωση των μικρών ή προβληματικών χωρών.

Κουζίνα & Τραπεζαρία
—Αξιολογήστε το σετ των κουζινικών σας και απαλλαχτείτε από ό,τι δε χρειάζεστε ή χρησιμοποιείτε σπάνια.
—Επενδύστε σε μίνι συσκευές ή σε slimline στιλ συσκευών.
—Προτιμήστε ντουλάπα, βοηθητικές κατασκευές και αξεσουάρ συρόμενα, καθώς και βοηθητικές επιφάνειες που κρύβονται ή εξαφανίζονται όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
—Για τακτοποίηση, τοποθέτηση και ταξινόμηση των πραγμάτων της κουζίνας, χρησιμοποιήστε -όταν δεν επαρκεί ο χώρος- τους τοίχους.
—Τοποθετήστε παντού ράφια, γάντζους, καρφιά και ειδικές βάσεις για να κρεμάσετε τεντζερέδες, χύτρες, κατσαρόλες, τηγάνια, δοχεία και αξεσουάρ.
—Διαμορφώστε ράφια σε κάθε ντουλάπι, αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού μπορείτε (ακόμη και κάτω από το νεροχύτη) για να εκμεταλλευτείτε και το τελευταίο εκατοστό χώρου κερδίζοντας όγκο και χωρητικότητα.
—Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος της πόρτας για να τοποθετήσετε racks ή συστήματα για να κρεμάσετε πετσέτες, κουτάλια, γάντια κτλ.
—Αγοράστε αξεσουάρ που τοποθετούνται πάνω από το νεροχύτη ή τον πάγκο της κουζίνας, εξοικονομώντας χώρο για άλλες εργασίες ή μειώνοντας το νεκρό χώρο.
—Διατηρήστε πεντακάθαρη και γυαλιστερή την κουζίνα και τις συσκευές σας ώστε να μεγαλώνει και να «απλώνει» η αίσθηση του χώρου.
—Χρησιμοποιήστε συρόμενα ντουλάπια, κυκλικούς μηχανισμούς, νησίδες, κρεμαστά συστήματα αποθήκευσης και σετ τακτοποίησης μέσα σε ντουλάπια, ώστε τακτοποιώντας σωστά το καθετί και κρύβοντας σκούπες, κουβάδες, φαράσια και κουζινικά να έχετε ελεύθερο το λιγοστό χώρο που θα σας προσφέρει η μικρή σας κουζίνα.

Μπάνιο
—Επιλέξτε ένα μεγάλο καθρέφτη για το μπάνιο προκειμένου να «διπλασιάσετε» το χώρο.
—Τοποθετήστε φωτιστικά σε στρατηγικά σημεία και οπωσδήποτε τα ειδικά spots στον καθρέφτη. Ο χώρος θα «ανοίξει». Μην επαναπαύεστε με τα κλασικά μικρά λαμπάκια ή τους «ασθενικούς», κίτρινους λαμπτήρες. Ο χώρος του μπάνιου είναι δύσκολος και πολύ σημαντικός.
—Κρύψτε όλα τα είδη τουαλέτας και τους μικρούς «θησαυρούς» -που συνήθως είναι αμέτρητοι- πίσω από κλειστές πόρτες ντουλαπιών.
—Χρησιμοποιήστε κάθε προσφερόμενο χώρο για αποθήκευση και τακτοποίηση.
—Αν υπάρχει διαθέσιμη γωνία, τοποθετήστε γωνιακά ράφια ή ντουλάπες.
—Αν μπορείτε, χρησιμοποιήστε είδη υγιεινής μικρού μεγέθους και όχι τα πιο μεγάλα που υπάρχουν στην αγορά. Οσο για τα έπιπλα μπάνιου, αν δεν σας κάνουν τα έτοιμα, παραγγείλτε τα σε συγκεκριμένες διαστάσεις που καλύπτουν ακριβώς τις ανάγκες σας.
—Ο,τι μπορεί να κρεμαστεί, βιδωθεί ή στηριχτεί στον τοίχο, είναι κατάλληλο για το χώρο του μπάνιου. Θερμαντικά σώματα, ντουλάπια, ακόμη και η ίδια η τουαλέτα.
—Αν δεν έχετε αρκετό χώρο για ένα μεγάλο καθρέφτη, καλύψτε το χώρο γύρω από αυτόν με «καθρεφτίζοντα» πλακάκια ή τοποθετήστε ειδική επικάλυψη τοίχου με υλικό που καθρεφτίζει, κάνοντας δύο δουλειές ταυτόχρονα.
—Χρησιμοποιήστε επιφάνειες που αντανακλούν το φως όταν μπορείτε. Τα γυαλιστερά πράγματα φωτίζουν πιο πολύ το χώρο.
—Αποφύγετε ογκώδεις ντουσιέρες και κουρτίνες που καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ενα γυάλινο πάνελ μπροστά από το ντους θα σας δώσει καλύτερα και πιο «καθαρά» αποτελέσματα.

Κρεβατοκάμαρα
—Για ένα δωμάτιο που θα έχει διπλή χρήση, χρησιμοποιήστε ένα κρεβάτι που μπορεί να αναδιπλώνεται στον τοίχο ή σε εσοχή και θα το σηκώνετε όποτε δεν το χρειάζεστε ανοιχτό.
—Μειώστε τη συλλογή των ρούχων και των αξεσουάρ που έχετε. Σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο δεν υπάρχει χώρος και ντουλάπες για να χωρέσουν ό,τι δε χρειάζεστε ή δε φοράτε.
—Αν χωράνε, τοποθετήστε ράφια και καθρέφτες μέσα στις ντουλάπες.
—Μικρά σετ τακτοποίησης πραγμάτων που καρφώνονται ή τοποθετούνται στους τοίχους, θα χρησιμεύσουν για να αποθηκεύσετε ένα σωρό πραγματάκια.
—Βρείτε χρόνο για να τακτοποιήσετε το καθετί στο σωστό ντουλάπι, συρτάρι, ράφι ή κουτί, ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση του.
—Μπορείτε να τοποθετήσετε καθρέφτες πάνω στις πόρτες της ντουλάπας. Το δωμάτιο θα δείχνει διπλό.
—Αν δεν υπάρχει χώρος στο δωμάτιο για ένα μικρό γραφείο ή ένα τραπέζι, τοποθετήστε ένα μεγάλο, μακρύ ράφι πάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού. Βιβλία, ρολόι, ραδιόφωνο και διάφορα άλλα πραγματάκια θα βρουν θέση εκεί πάνω.
—Τοποθετήστε όλα τα βιβλία και τα μικροπράγματα σε ράφια που θα διατρέχουν όλους τους τοίχους του δωματίου, αρκετά ψηλά ώστε να μην ενοχλούν. Κρύψτε τα περιοδικά σε χώρους που δε φαίνονται και κρεμάστε σε γάντζους ή ειδικά stands όσα ρούχα ή αξεσουάρ περισσεύουν.
—Αν υπάρχει κενός χώρος κάτω από το κρεβάτι, αγοράστε ειδικά συρτάρια, θήκες και τοποθετήστε σε αυτά κουβέρτες, ρούχα, σεντόνια και ό,τι άλλο χωράει.
—Αν μπορείτε, διαχωρίστε το χώρο δημιουργώντας στην κρεβατοκάμαρα π.χ. ένα μικρό γραφείο μελέτης ή ένα μικρό καθιστικό.
—Δώστε μεγάλη προσοχή στο σωστό φωτισμό ώστε να μπορεί να οριοθετεί διακριτικά τις χρήσεις του δωματίου.