Αρχιτεκτονική τοπίου

28.05.2009
Ο «έξυπνος» σχεδιασμός ενός κήπου αποτελεί τα τελευταία χρόνια το βασικό προσανατολισμό μιας κατοικίας. Ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του, οι δυνατότητες αξιοποίησής του είναι πολλές.

Στις σύγχρονες κατοικίες ο κήπος αποτελεί μια φυσική προέκταση του εσωτερικού χώρου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να μεταφέρουν μερικές από τις δραστηριότητές τους εκτός και να δημιουργήσουν λειτουργικές ενότητες στο φυσικό τους εξωτερικό χώρο, όπως μπαρ στην πισίνα κτλ.

Ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός όμορφου και λειτουργικού κήπου είναι η χωροταξική μελέτη, που εκτός από τον προσανατολισμό βασίζεται και στον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών. Ακολουθεί το σχήμα του κήπου που θα δημιουργήσει το σκελετό του, η κατεύθυνση, τα επίπεδα που οριοθετούν διαφορετικές δραστηριότητες, η είσοδος, οι επιφάνειες κάλυψης του εδάφους, οι κατασκευές που περιλαμβάνουν πέργκολες, κιόσκια, πάγκους και άλλα στοιχεία, τα φυτά και οι συνδυασμοί τους και, τέλος, το ύφος που θα δώσουν τα έπιπλα, τα φωτιστικά και τα αξεσουάρ κήπου.

Πισίνα
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από προκατασκευασμένες μικροπισίνες με υδρομασάζ ή κατασκευάζουν κλασικές πισίνες από μπετόν σε όλα τα σχήματα, διασφαλίζοντας στους ενδιαφερόμενους μηχανική αντοχή, ασφάλεια και μεγάλη διάρκεια ζωής. Το κόστος της πισίνας εξαρτάται από τον τύπο που θα επιλεγεί. Οι πισίνες διαθέτουν συστήματα υπερχείλισης, φωτισμό και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν στο χρήστη την ευεξία που επιθυμεί.

Υλικά δαπέδου
Η δημιουργία διαδρόμων είναι απαραίτητη σε έναν κήπο διότι κατευθύνουν τον επισκέπτη με ασφάλεια στα σημεία που έχουν επιλεγεί για τις εκάστοτε δραστηριότητες. Για την απαραίτητη ασφάλεια, το υλικό που θα επιλεγεί πρέπει να είναι αντιολισθηρό και να φωτίζεται καλά. Μια πρόταση για να ανανεώσετε τον κήπο σας αυτή την εποχή είναι οι εδαφοκαλύψεις και πλακοστρώσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάκες απλές, από βότσαλα, κυβόλιθους, γρανίτη, φυσική πέτρα, ακόμη και ξύλο (deck).

Barbeque
Το bbq δίνει μια διαφορετική διάσταση στον κήπο μιας κατοικίας αφού αποτελεί τον πυρήνα των συγκεντρώσεων όλης της παρέας. Συνήθως συνοδεύεται από μια υπαίθρια τραπεζαρία. Η κατασκευή ή η αγορά ενός bbq είναι μια καλή λύση εφόσον υπάρχει ο ανάλογος χώρος. Αλλη πρόταση για τον ίδιο σκοπό αποτελούν και τα κινητά bbq που μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα μαζί με τα αξεσουάρ τους.

Λίμνη-ρυάκι
Ο ήχος του νερού είναι απόλυτα συνυφασμένος με το χώρο του κήπου είτε σε μορφή λίμνης, είτε ως ρυάκι. Η υλοποίηση μιας τέτοιας κατασκευής δεν είναι δύσκολη ούτε ιδιαίτερα δαπανηρή. Η ηλεκτρική εγκατάσταση ενός συστήματος τρεχούμενου νερού στον κήπο πρέπει να γίνει από ηλεκτρολόγο, γιατί εκτός από τις πρίζες εξωτερικών χώρων πρέπει να υπάρχει στο ηλεκτρικό κύκλωμα και ένας διακόπτης ασφαλείας ώστε να αποκλείεται κάθε πιθανότητα ατυχήματος.

Κατασκευές
Για να διατηρηθεί ένας κήπος όμορφος χρειάζεται καθημερινή περιποίηση και κάθε άνοιξη ένα γενικότερο έλεγχο στις υπάρχουσες κατασκευές ή ακόμη και κάποιες προσθήκες αν είναι αναγκαίο. Εμείς σας δίνουμε μια εύκολη ιδέα που θα στολίσει τον κήπο σας και θα προσφέρει παράλληλα διακριτική οπτική κάλυψη. Πρόκειται για ένα προκάλυμμα (παραβάν) που μπορείτε να το κατασκευάσετε με υλικά που θα αγοράσετε από κάθε τεχνικό πολυκατάστημα. Θα χρειαστείτε ένα ξύλινο πλαίσιο σε διαστάσεις που επιθυμείτε, ένα τεντόπανο για το εσωτερικό του πλαισίου (6 εκ. μικρότερο από το πλαίσιο), μεταλλικούς κρίκους που θα τους στερεώσετε στο εσωτερικό του και μεταλλικές θηλιές που θα τις εφαρμόσετε πάνω στο τεντόπανο, αφού πρώτα ανοίξετε οπές στα σημεία (του τεντόπανου) που θα τοποθετηθούν, και συρματόσκοινο. Στο εσωτερικό του πλαισίου όπου είναι τοποθετημένοι οι κρίκοι, θα περαστεί το συρματόσκοινο που θα διαπερνά τις μεταλλικές θηλιές του καραβόπανου εναλλάξ, δημιουργώντας ένα σχέδιο. Το παραβάν αυτό μπορεί να στηρίζεται σε μια βάση ή να στερεωθεί στο χώμα με βίδες.

Γλάστρες-διαχωριστικά
Αυτή την εποχή οι σχεδιαστές εξωτερικών χώρων προτείνουν μεγάλες γλάστρες, σε ποικιλία χρωμάτων και υλικών. Ακόμη, διατίθενται σε σετ με ψηλά διαχωριστικά από το ίδιο υλικό (π.χ. ψάθα), δημιουργώντας ένα είδος φράχτη που βοηθά στη διαμόρφωση ενοτήτων. Γενικότερα, για διαχωριστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν υλικά ανάλογα με το ύφος της κατοικίας και του κήπου (πέτρα, ξύλο κτλ.). Οσο για τα φυτά που θα διαλέξετε για τον κήπο σας, φροντίστε να έχουν την απαραίτητη φροντίδα και το κατάλληλο χώμα που θα βοηθήσει την ανθοφορία τους.