Κατ' οίκον προστασία

25.06.2009
Ενημερωθείτε για τα νέα συστήματα ασφαλείας, θωρακίστε σωστά το χώρο σας και αφήστε έξω κάθε περίεργο εισβολέα, απολαμβάνοντας ξέγνοιαστοι την ιδιωτικότητά σας!

Η ανάγκη για τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε ό,τι αφορά την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων στον ιδιωτικό τους χώρο είχε σαν αποτέλεσμα το σχεδιασμό αξιόπιστων συστημάτων που προστατεύουν και ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις κινδύνου. Το «έξυπνο» ηλεκτρονικό σύστημα, όπως ονομάζεται, είναι αυτό που επιτρέπει τον έλεγχο με τηλεχειρισμό διαφόρων λειτουργιών μιας κατοικίας, προστατεύοντας τους ενοίκους και τα υπάρχοντά τους. Το σύστημα αυτό τοποθετείται συνήθως στα αρχικά στάδια μιας κατασκευής, αλλά είναι δυνατόν να προστεθεί και σε ολοκληρωμένα κτίρια. Με τη χρήση του ο ενδιαφερόμενος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει, να προγραμματίσει ή να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς ασφάλειας του κτιρίου του. Σε περιπτώσεις που θέλει να ασφαλίσει κανείς την κατοικία του υπάρχουν πολλοί τρόποι, εξίσου αξιόπιστοι και αποδοτικοί.

Συναγερμοί
Οι συσκευές αυτές, γενικά, διαθέτουν ευαίσθητους αισθητήρες που ανάλογα με την περίπτωση ανιχνεύουν και ενεργοποιούνται άμεσα, ειδοποιώντας τους ενδιαφερόμενους σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, υγρασίας (από πλημμύρα) ή παραβίασης του ιδιωτικού τους χώρου. Οι αισθητήρες αερίου και καπνού ενεργοποιούν το συναγερμό, τα φωτοκύτταρα προειδοποιούν για την είσοδο κάποιου ατόμου στον κήπο, οι υπέρυθροι αισθητήρες κίνησης φωτίζουν το χώρο όταν κάποιος πλησιάζει στο σημείο που έχουν τοποθετηθεί κτλ.

Μικρά συστήματα συναγερμού: Τα μικρά συστήματα συναγερμού διατίθενται σε δύο τύπους με αισθητήρες ή λειτουργούν με μαγνητικές επαφές και ασφαλίζουν τα παράθυρα και τις πόρτες.
Οι ανιχνευτές κίνησης: Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα διατίθενται με υπέρυθρους ανιχνευτές κίνησης οι οποίοι ενεργοποιούν το φωτισμό. Διατίθενται σε διάφορους τύπους για μακρινή αλλά στενή περιοχή αντίδρασης ή για περιοχή με γωνία 200 μοιρών. Ακόμη, οι αισθητήρες ορισμένων φωτιστικών μπορεί να ενεργοποιήσουν και άλλες συσκευές εάν γίνει η κατάλληλη σύνδεση.

Πυρανιχνευτής
Ο πυρανιχνευτής είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή της οποίας η εγκατάσταση γίνεται εύκολα και το σήμα του μεταδίδεται στο δέκτη του, ο οποίος τοποθετείται σε μια κοινή πρίζα και ειδοποιεί με ένα χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα.

Αυτόνομες εγκαταστάσεις
Μερικές συσκευές συναγερμού μικρών διαστάσεων λειτουργούν με μπαταρία, ενώ διαθέτουν ανιχνευτή κίνησης υπέρυθρων και σειρήνα. Μπορεί να εγκατασταθούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ενεργοποιούνται αμέσως και εποπτεύουν πόρτες εισόδου, αντικείμενα ή και δωμάτια.

Συσκευές συναγερμού για πόρτες και παράθυρα
Η εγκατάσταση αποτελείται από μια συσκευή συναγερμού και έναν μαγνήτη. Τα δύο μέρη τοποθετούνται έτσι ώστε να υπάρχει μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Οταν ανοίξει η πόρτα και η απόσταση των δύο μερών μεγαλώσει, ενεργοποιείται ο συναγερμός. Η συσκευή διαθέτει κλειδαριά με πλήκτρα που μπορεί να κωδικοποιήσει το συνδυασμό συναγερμού.

Πόρτες
Μεταξύ των συστημάτων ασφαλείας συγκαταλέγονται και οι θωρακισμένες πόρτες και οι κλειδαριές ασφαλείας. Οι θωρακισμένες πόρτες διατίθενται σε τυποποιημένες διαστάσεις και σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και υλικών. Εχουν ξύλινη ή μεταλλική επένδυση εξωτερικά, χαλύβδινη ή ατσάλινη εσωτερική θωράκιση, είναι ηχομονωτικές και θερμομονωτικές και συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου αντοχής και εγγύηση άρτιας λειτουργίας. Οι τιμές τους εξαρτώνται από τον τρόπο κατασκευής τους, τον τύπο της κλειδαριάς που διαθέτουν, τους πίρους κτλ.

Πόρτες γκαράζ
Εξίσου σημαντική προστασία παρέχουν και οι θωρακισμένες πόρτες γκαράζ, που διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Πόρτες για βεράντες
Πολύ πρακτικές είναι οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας με επένδυση από ενισχυμένο προφίλ αλουμινίου, ανοξείδωτες κλειδαριές κτλ.