Με θέα τη Μεσόγειο

27.08.2009
Το να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κοντά στη φύση είναι ένα όνειρο που στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και σε αναζωπύρωση της έμπνευσης και της φαντασίας.

Τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας την τελευ­ταία 25ετία, ο Γερμανός ιδιοκτήτης αγάπησε από την πρώτη στιγμή το τοπίο και το ιδιαίτερο, όπως λέει, φως της. Ετσι, πριν από λίγα χρόνια, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει, στην αγαπημένη του γωνιά της Πελοποννήσου, το Πόρτο Χέλι, ένα χώρο όπου θα μπορούσε να συνδυάζει δουλειά και ξεκούραση. Μαζί με τη σύντροφό του μοιράζoυν το χρόνο τους ανάμεσα στη Στουτγάρδη, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία τους, και το Πόρτο Χέλι. Οπως λέει ο ίδιος, «δε χάνουμε ευκαιρία να επισκεπτόμαστε το σπίτι μας στην Ελλάδα. Εδώ οι ρυθμοί αλλάζουν. Κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, απολαμβάνου­με το μεσογειακό πρωινό μας, πεταγόμαστε μέχρι τις Σπέτσες για βόλτα και τα βράδια μαζευόμαστε στο σπίτι με φίλους.» Αυτή η αίσθηση διακοπών δεν «αλλοιώνεται» από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Στο υπαίθριο studio που έχει δημιουργή­σει μέσα στο κτήμα, πραγματοποιούνται πολλές επαγγελματι­κές φωτογραφίσεις. Τα πάντα έχουν ληφθεί υπόψη: φίλοι και συνεργεία φωτογραφίσεων φιλοξενούνται σε ένα ξεχωριστό οί­κημα που εκτελεί χρέη ξενώνα, ενώ ένα ακόμη αυτόνομο κτίριο στο ισόγειο στεγάζει μια ταβέρνα για τις συνεστιάσεις των φιλοξενουμένων. Κάθε κτίσμα ακολουθεί διαφορετικές αρχιτεκτονικές αρχές. «Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την αισθητική του Bauhaus - έτσι φροντίσαμε το κυρίως σπίτι να διαθέτει τέτοια στοιχεία.» Ολο το αρχιτεκτονικό μέρος ανήκει στον αρχι­τέκτονα Δημήτρη Σφυρή, ο οποίος ανέλαβε τα σχέδια και την επίβλεψη. Τα τρία κτίρια, μαζί με την πλατφόρμα φωτογράφισης, απλώ­νονται σε μια έκταση περίπου 5 στρεμμάτων. Το κυρίως σπίτι διαθέτει ελάχιστα ανοίγματα στο πίσω μέρος, σε αντίθεση με την πρόσοψη που έχει δυτικό προσανατολισμό και βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τη θάλασσα.

Στο ισόγειο, ένας ενιαίος χώρος περιλαμβάνει την κουζίνα, την τραπεζαρία, ένα δωμάτιο-ξενώνα και το γραφείο του ιδιοκτήτη. Η λευκή εσωτερική σκάλα από τσιμεντοκονία, που έχει στήριξη μόνο στα πλευρικά σημεία και μοιάζει να αιωρείται, οδηγεί στον επάνω όροφο. Εδώ βρίσκεται το κυρίως υπνοδω­μάτιο, το μπάνιο από λευκό μάρμαρο Θάσου, με απέραντη θέα στη θάλασσα, και ένα πολύ ευρύχωρο ντους. Οσο για τα έπιπλα του σπιτιού, πολλά είναι σχεδιασμένα από τον Klaus Peter Goebel, αναγνωρισμένο interior designer στη Γερμανία. Η κουζίνα κατασκευάστηκε από την εταιρεία Fleiner Mοbel, ενώ για τα πατώματα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εκτός της κουζίνας που επενδύθηκε με γρανίτη, επιλέχτηκε ασβεστόλιθος. Το λευκό χρώμα, που αναδεικνύει τις λιτές γραμμές του κτιρίου, κυριαρχεί παντού, ενώ έντονη είναι και η παρουσία έργων τέχνης που «ανέλαβαν» να ενισχύσουν την αίσθηση αρμονίας στο χώρο, εκπληρώνοντας έτσι και την επιθυμία των ιδιοκτητών. Εξω από το σπίτι, η πισίνα μοιάζει να ρέει προς τη θάλασ­σα δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα, μια φαινομενικά αδιάσπαστη ενότητα που τονίζει ακόμη περισσότερο την ομορφιά του τοπίου. Τριγύρω απλώνεται ένα πολύχρωμο χαλί από μεσογειακά φυτά: λεβάντες, ελιές, πεύκα, θυμάρι και πικροδάφνες δένουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Κομψός μινιμαλισμός κυριαρχεί και στην εξωτερική διακόσμηση, αφήνοντας την υπέροχη θέα να κλέβει την παράσταση. Εκεί, ανάμεσα στα αρώματα που αναδίδει ο κήπος, κοιτώντας πέρα μακριά στη θά­λασσα, συνειδητοποιεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν καθημερινά το όνειρό τους. To μόνο που έρχεται να «σκιάσει» την ευτυχία τους είναι το δίλημμα στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση: να αφιερώσουν τον περισσότερο χρόνο τους στα δύο μεγάλα στούντιο που διαθέτουν στη Στουτγάρδη ή στην open plan κατοικία τους στο Πόρτο Χέλι; Φαίνεται τελικά πως την τελευταία δύσκολα θα την αποχωριστούν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ