Solar Tree, ένα φωτεινό δένδρο

31.08.2010
Ένα πρωτοποριακό δένδρο με "μίσκους" και "καρπούς" που λαμποκοπούν πρόκειται να παρουσιαστεί στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσαλλονίκης σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove.

Ένα πρωτοποριακό δένδρο με "μίσκους" και "καρπούς" που λαμποκοπούν πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσαλλονίκη σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove.

To Solar Tree αποτελεί μια επαναστατική αντίληψη φωτισμού πόλης. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή Ross Lovegrove: "Το Solar Tree είναι ένα project που υμνεί το design, την φύση και την τέχνη και αντιπροσωπεύει το DNA των καιρών μας. Ένα εκλεπτυσμένο δένδρο με οικολογικά έξυπνα «φρούτα» που είναι οι φούσκες με τα LEDs που φωτίζουν την νύχτα, πυροδοτούμενα από ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά panels".

Η κατασκευή αποτελείται από κυρτούς ιστούς με μέγιστο ύψος 5,5 μ και άνοιγμα διαμέτρου περίπου 4,5 μ. Κάθε ένας από τους 10 λεπτούς «μίσχους» απολήγει σε ένα LED.

Όταν συνδεθεί για αυτόνομη λειτουργία χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά panels κατά την διάρκεια της. Το δειλινό, οι πηγές φωτισμού LED ενεργοποιούνται και παραμένουν ανοιχτές μέχρι το ξημέρωμα. Μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα για τρείς συνεχείς μέρες με καιρό νεφελώδη. Όταν συνδεθεί με το δημόσιο δίκτυο φωτισμού, μπορεί να αποδώσει το υπερβάλλον ηλεκτρικό ρεύμα. Μπορεί ακόμη όταν τα αποθέματα ενέργειας είναι σε χαμηλά επίπεδα να μειώνει αυτόματα την φωτεινή απόδοση.

Βγαίνει στην παραγωγή το Σεπτέμβριο του 2010 και ήδη έχουν παραγγελθεί αρκετά κομμάτια, που σε λίγο χρονικό διάστημα σημαντικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ιταλίας. Η Artemide Ελλάς Α.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας θα παρουσιάσουν το πρωτοποριακό «πράσινο» φωτιστικό, στην 75η Διεθνή Έκθεση στην Θεσσαλονίκη 11-19 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο Ross Lovegrove Γεννήθηκε το 1958 στην Ουαλία και σπούδασε βιομηχανικό design Έγινε παγκοσμίως γνωστός στην δεκαετία του ‘80 με την συνεργασία του με την Sony Ericsson για τον σχεδιασμό των walkman. Εργάστηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τον Jean Nouvele και τον Philipp Starck και μεταξύ άλλων σαν σύμβουλος designer για την Lοuis Vuitton, την Hermes, την Dupont. Σήμερα ζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο, με επώνυμους Οίκους, για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλων projects με φιλοσοφία βασισμένη στις οργανικές φόρμες και δομές ,στην βιωσιμότητα, τα οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνδυασμό πάντα με καινοτόμες τεχνολογίες.