Στο νησί των ανέμων

24.07.2007
Υπέροχες γραμμές, απλότητα, έντονα, παραδοσιακά στοιχεία και ιδιαίτερες, σχεδιαστικές πινελιές, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο καλοκαιρινών διακοπών.

Υπέροχες γραμμές, απλότητα, έντονα, παραδοσιακά στοιχεία και ιδιαίτερες, σχεδιαστικές πινελιές, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο καλοκαιρινών διακοπών. Ενα μικρό και όμορφο νησιώτικο σπίτι με πισίνα, μεγάλη βεράντα και καταπληκτική θέα όλης σχεδόν της Μυκόνου, ενσαρκώνει το όνειρο που έχουν σήμερα οι περισσότεροι από εμάς. Το όνειρο αυτό έκανε πραγματικότητα ο αρχιτέκτονας Σταύρος Γλατζής στο Ακρωτήρι, απέναντι από την πόλη της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα σπίτι που ενσωματώνει γνήσια, νησιώτικα και μυκονιάτικα στοιχεία, μεταδίδοντας την αίσθηση ενός παλιού, παραδοσιακού κτίσματος, ενώ, φυσικά, είναι εντελώς καινούριο. Ενα σύνολο από λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και δίνουν ποιότητα σε αυτή την κατασκευή, ξεχωρίζοντάς την από άλλες, οι οποίες «παριστάνουν» απλά τις παλιές, τηρώντας ίσως το γράμμα του νόμου αλλά όχι και την ουσία του.

Καταρχάς, η ίδια η τοιχοποιία, χαρακτηριστικά «ακατάστατη» σαν επιφάνεια, αποτελεί μια κατασκευαστική λεπτομέρεια που δίνει την αίσθηση του χειροποίητου. Χειροποίητες είναι και όλες οι στρογγυλεμένες ακμές στα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Οι υδρορροές και ό,τι άλλο προεξέχει έχουν σοβατιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να «αποκτήσουν» την αξία ενός γλυπτού, ενώ τα στηθαία, η καμινάδα και άλλα στοιχεία έχουν διαμορφωθεί λοξά ή κεκλιμένα, τονίζοντας τις μυκονιάτικες «συνήθειες». Εσωτερικά, το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των κατασκευών του ζεύγους Γλατζή, τόσο διακοσμητικά όσο και χωροταξικά. Τεράστιοι, ενιαίοι χώροι συγκεντρώνουν πολλές χρήσεις μαζί σε κάθε γωνιά, όπως το χτιστό καθιστικό με τα διάσπαρτα μαξιλάρια που «συναντά» το γωνιακό, νησιώτικο τζάκι με τις αποφασιστικές καμπύλες. Μπροστά του έχει τοποθετηθεί μια τέλεια συντηρημένη, παλιά τραπεζαρία, ενώ από την άλλη μεριά ξεπροβάλλει η λευκή κουζίνα πίσω από την καμάρα (ή καμάρι), που έχει κατασκευαστεί σήμερα με καθαρά διακοσμητική «αποστολή», ενώ κάποτε χρησίμευε για να στηρίζει όλο το σπίτι. Μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στο λιτά διακοσμημένο, κύριο υπνοδωμάτιο, την επίπλωση του οποίου συνθέτουν εκτός από το κρεβάτι, μια καρέκλα και μια παλιά σιφονιέρα με μαρμάρινη, γωνιακή πάνω όψη. Στον ίδιο χώρο έχει διαμορφωθεί ένα πατάρι, προκειμένου να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα, και ένα μπάνιο που διακρίνεται για τον ιδιόμορφο σχεδιασμό του, καθώς το μισό αναπτύσσεται εσωτερικά ενώ το υπόλοιπο μισό εξωτερικά, μέσα στο υπνοδωμάτιο.

Στη βεράντα του σπιτιού έχει δημιουργηθεί ένας υπαίθριος χώρος, όπου βρήκε τη θέση της μια όμορφη, μεγάλη τραπεζαρία κάτω από την πολυπόθητη σκιά μιας σπάνιας καλαμωτής, που κατασκευάστηκε με τράβες (και όχι με τις αντιαισθητικές, προκατασκευασμένες πέργκολες με το σιδερένιο τελείωμα). Πίσω από αυτόν το χώρο αναπτύσσεται ο λιτός ξενώνας, που εν είδει αντιανεμικού στοιχείου καλύπτει την αυλή και την πισίνα από τους βόρειους αγέρηδες. Αφαιρετική διάθεση, σεβασμός στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, εμπνευσμένες παρεμβάσεις και αιγαιοπελαγίτικα χρώματα συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο σκηνικό-όνειρο θερινής νυχτός!