Τέχνη ευδαιμονίας

01.08.2007
Η νησιώτικη τέχνη παντρεύεται με τη λειτουργικότητα, σε ένα λιτό συγκερασμό. Το παλιό σπίτι, μετά από μια εμπνευσμένη ανακαίνιση, επιβεβαιώνει πως η απλότητα μπορεί να είναι συνώνυμη με την ομορφιά και την ευδαιμονία!

Το alter ego του ρομαντισμού ξεδιπλώνεται αργά - αργά μπροστά μας, καθώς η μπλε, ξύλινη πόρτα της όμορφης κατοικίας ανοίγει για να μας ξεναγήσει σε ένα ονειρεμένο περιβάλλον. Μπλε και λευκό του Αιγαίου ανακατεύονται με τα ζωηρόχρωμα, ανθισμένα παρτέρια, αναπαράγοντας εικόνες παραδεισένιες και επιβεβαιώνοντας ότι η ομορφιά βρίσκεται πάντα στην απλότητα. Ο κουκλίστικος κήπος του σπιτιού, φροντισμένος στην εντέλεια, επισφραγίζει το μεράκι της ιδιοκτήτριας, που είναι φανερό σε κάθε γωνιά. Αλλωστε, επιτυχημένη αρχιτέκτονας η ίδια, ξέρει να προβάλλει τη μαγεία μέσα από κάθε λεπτομέρεια, φορτίζοντας αριστοτεχνικά το σκηνικό. Η αυλή εκτείνεται σε δύο επίπεδα, δημιουργώντας δύο ανεξάρτητους prive χώρους. Οπου κι αν κοιτάξεις στις αυλές, υπάρχουν λουλουδιασμένες γλάστρες. Ακόμα και στα σκαλιά! Από τα μπαλκόνια του σπιτιού μπορεί κανείς να απολαύσει την καταγάλανη θάλασσα που απλώνεται μπροστά του, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ευδαιμονίας. Το παλιό, χαλκίτικο σπίτι ανακαινίστηκε υπό την καθοδήγηση της έμπειρης οικοδέσποινας που διατήρησε όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, εμπλουτίζοντάς τα με την προσωπική της αισθητική. Λευκό για τους τοίχους, μπλε για τα παράθυρα και τις πόρτες και αποχρώσεις του πράσινου και του τιρκουάζ για πολλά από τα έπιπλα, συνθέτουν ένα περιβάλλον απίστευτα κομψό, ακαταμάχητα ατμοσφαιρικό! Η κατοικία μοιράζεται σε δύο ανεξάρτητους ορόφους, με τον ισόγειο χώρο να φιλοξενεί την παλιά, χαρακτηριστική, νησιώτικη κουζίνα με το τζάκι, όπου παραδοσιακά λείπουν τα ντουλάπια. Πώς αλλιώς, αφού εδώ, στη Χάλκη, το νοικοκυριό τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν έχει τον πρώτο λόγο: Τα όμορφα σκεύη πρέπει να επιδεικνύονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση η λειτουργικότητα παραμερίζει μπροστά στο σεβασμό για την παράδοση. Ετσι, τα πιάτα και όλα τα υπόλοιπα μαγειρικά σκεύη είναι παραταγμένα σε τάξη στους τοίχους και σε ειδικές προθήκες της κουζίνας. Στο ισόγειο βρίσκονται επίσης ένα μεγάλο μπάνιο με ντουσιέρα και μια κρεβατοκάμαρα που δημιουργήθηκε σε ένα υπερυψωμένο, βαμμένο τιρκουάζ, ξύλινο πατάρι. Τα δύο μονά κρεβάτια, στολισμένα και διακοσμημένα με μεράκι, δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Απέναντί τους, δίπλα στο παράθυρο, υπάρχει ένα έπιπλο-αντίκα βαμμένο σε πράσινη απόχρωση, που του χαρίζει ξεχωριστό ύφος. Μοναδικό στολίδι του, το παλιό λαβομάνο.

Στον επάνω όροφο με την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και το Νημποριό, τον οικισμό μπροστά από το λιμάνι, βρίσκονται δύο ακόμη κρεβατοκάμαρες. Η μεγάλη ακολουθεί πιστά το χαρακτηριστικό, χαλκίτικο στιλ, με σιδερένιο κρεβάτι και δαντέλες στον ουρανό. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται ένα παλιό κομοδίνο, μια ροτόντα, μια αναπαυτική πολυθρόνα και μικροαντικείμενα διακόσμησης με έθνικ επιρροές, που δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους. Το βλέμμα αιχμαλωτίζεται από το πανέμορφο, ζωγραφιστό ταβάνι από ξύλο, που παρόμοιά του υπάρχουν σε πολλά αρχοντόσπιτα του νησιού. Εδώ οι άνθρωποι αγαπούσαν το ωραίο και όταν η ομορφιά γίνεται τέχνη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό!

Μια ακόμα κρεβατοκάμαρα με μονό κρεβάτι σε παραδοσιακό ύφος και μοντέρνες πινελιές, ολοκληρώνει τους χώρους του σπιτιού της Χάλκης. Οι γνώσεις και η προσωπική αισθητική της ιδιοκτήτριας, η παράδοση αλλά και η φυσική ομορφιά του νησιού, συνέβαλαν ισομερώς στο αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα σπίτι με χαρακτήρα, υποδειγματική αισθητική και άποψη για το ευ ζην!