Αιγαιοπελαγίτικος κυβισμός

23.08.2007
Από τα χερσαία της Σάντα Μαρίας, έξω από τη Νάουσα της Πάρου, ξεπροβάλλει ένα σοφά μελετημένο αρχιτεκτονικό σύνολο που υπόσχεται καλοκαίρια με εκλεπτυσμένη αισθητική και αιγαιοπελαγίτικο χρώμα!

Μια κατοικία στη Νάουσα της Πάρου σχεδιασμένη από τον -πολιτογραφημένο πια Παριανό- Γιάννη Σουλαντίκα, εντυπωσιάζει με τον εσωτερικό αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο της. Στο σπίτι του Στέλιου Χοϊμέ και της Barbara Vaughn κάθε "υποχρεωτικό" στοιχείο που επιτάσσει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συνδυάστηκε με τις ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, ενώ η ανάμειξη διαφόρων διακοσμητικών τάσεων έδωσε ένα σύνολο λιτό, μοντέρνο και πολύ φωτεινό. Μεγάλη, ορθογώνια πισίνα στο πίσω μέρος του σπιτιού, με λιθόχτιστα βοηθητικά κτίσματα, barbeque και bar στην άκρη μιας πέργκολας που σκεπάζει ένα χώρο με χτιστά καθιστικά και μια μεγάλη τραπεζαρία, πλακόστρωτες αυλές με πράσινα "διαλείμματα" από χλοοτάπητες, παλιά πιθάρια κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς έχει προβλεφθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί άνετη κι ευχάριστη διαμονή. Τα κτίσματα από λευκή μαρμαρόπετρα Πάρου, σχηματίζουν ένα μεγάλο "Γ" που "αγκαλιάζει" την πισίνα, ενώ η κύρια κατοικία έχει ανοίγματα προς τη θάλασσα και μικρά παράθυρα που φωτίζουν τους χώρους. Ξύλινα ταβάνια με λευκά δοκάρια, δάπεδα με τετραγωνισμένες, σφυρήλατες πλάκες Πηλίου και τοιχοποιία πάχους 70 εκ., περασμένη με λευκή τσιμεντοκονία, δημιουργούν ένα ποιοτικό κέλυφος καλοκαιρινών διακοπών. Ο εσωτερικός χώρος σχεδιάστηκε από τον Νεοϋορκέζο διακοσμητή Andrew Sheeman, σε αγαστή συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τους ντόπιους τεχνίτες. Παρά τη μινιμαλιστική φιλοσοφία, τίποτα δε μοιάζει ψυχρό και "δήθεν", καθώς ο εσωτερικός χώρος επικοινωνεί με τον εξωτερικό, δίνοντας σαφές "προβάδισμα" στο φυσικό φως. Οι εσοχές και οι φεγγίτες μελετήθηκαν έτσι ώστε να "παίζουν" με το μπλε της θάλασσας και τις δυνατές μεσογειακές ακτίνες. Οταν πέφτει το σκοτάδι, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός αναλαμβάνει να δώσει σε κάθε γωνιά μια διαφορετική διάσταση... Η επίπλωση είναι λιτή, από φυσικά υλικά που δημιουργούν μια ανάλαφρη, φιλόξενη σύνθεση. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Elisabeth Carson, με θέματα από την αγροτική ζωή, κοσμούν τους πέτρινους τοίχους, ενώ ένα και μοναδικό, μεγάλο έργο της ιδιοκτήτριας, Barbara Vaughn, τοποθετήθηκε πάνω από το γεωμετρικό τζάκι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μπάνια και την κουζίνα, καθώς και στο διάδρομο που οδηγεί στο master bedroom, που λειτουργεί ως ανοικτή γκαρνταρόμπα και λινοθήκη με γκρι ράφια και ψάθινα κουτιά. Στην κουζίνα δεσπόζει η μεγάλη κεντρική νησίδα καθώς και τα δύο διπλά, inox ψυγεία που, σε συνδυασμό με το ασανσέρ μεταφοράς των τροφίμων από την υπόγεια αποθήκη, φέρνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο σπίτι. Τα λουτρά επιμελήθηκε ένας ντόπιος μαρμαρογλύπτης, ο οποίος λάξεψε τους νιπτήρες που συμπληρώνουν τα λευκά είδη υγιεινής της Duravit, με μπαταρίες Dorn Braht. Το μπάνιο των ιδιοκτητών έχει μινιμαλιστικό στιλ αλλά και μια νότα πολυτέλειας, αφού περιλαμβάνει μια μαρμάρινη μπανιέρα μεγάλων διαστάσεων, δύο εσοχές με φαρδιές ντουσιέρες κι ένα τεράστιο χειροποίητο νιπτήρα από γκρι μάρμαρο!

Οι ξενώνες, είναι... διακριτικοί και δροσεροί, με ανεμιστήρες οροφής και γκρίζες ανοιχτές ντουλάπες. Στο ανεξάρτητο από το κυρίως οίκημα guest house υπάρχουν επίσης δυο πολύ χαριτωμένα παιδικά δωμάτια με ξύλινες κουκέτες.

Στο σπίτι της Πάρου οι αισθητικές επιλογές καθορίζονται από τη γεωγραφική τοποθεσία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ οι έξυπνες διακοσμητικές παρεμβάσεις απέδωσαν ένα υπέροχο χώρο χαλάρωσης...