Μια λευκή όαση

23.08.2007
Μια κατοικία ορθώνει το ανάστημά της μέσα στο αδρό τοπίο, επιφυλλάσσοντας μια πανοραμική θέα που ηρεμεί όλες τις αισθήσεις...

Ενα μικρό οικισμό με τριάντα κατοικίες έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Ανω Διακόφτη στη Μύκονο ο αρχιτέκτων Δημήτρης Αμοργιανός. Εδώ βρίσκεται και το προσωπικό του καταφύγιο, χτισμένο πάνω σε ένα μικρό λοφίσκο με καταπληκτική θέα στο παλιό λιμάνι και τη Βενετία. Το σπίτι αποτελεί ένα συνδυασμό κυκλαδίτικων αρχιτεκτονικών στοιχείων και μοντέρνας αισθητικής. Η εξωτερική όψη του δεν αποκαλύπτει αμέσως το πραγματικό του μέγεθος... Οι τετραγωνισμένες γραμμές που διακόπτονται από καμάρες και οι απαλές καμπύλες συνδυάζονται με φροντισμένο πράσινο, δίνοντας εξωτικό αποτέλεσμα. Οι κάκτοι και η άγρια βλάστηση που έχει επιλεχθεί για τον περιβάλλοντα χώρο δένουν αρμονικά με το άγονο τοπίο της περιοχής. Η αυλή και τα σύνορα του σπιτιού οριοθετούνται κυρίως από τους βράχους, δημιουργώντας εκείνη την έντονη αίσθηση ελευθερίας που χαρακτηρίζει το νησί. Η ηθελημένη λιτότητα επέβαλλε μόνο τα απαραίτητα, με μοναδική εξαίρεση το υπέροχο γαλάζιο της πισίνας. Η μπροστινή αυλή -όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος- φιλοξενεί το BBQ και ένα χώρο φαγητού κάτω από ένα κιόσκι με καλαμωτή. Το δάπεδο στη μια πλευρά της πισίνας επενδύθηκε με πέτρινες πλάκες στο χρώμα της ώχρας, ενώ ένα μέρος της αυλής υπερυψώθηκε και πλαισιώθηκε με πέργκολα στηριγμένη σε πέτρινες κολόνες.

Στο εσωτερικό επικρατούν το λευκό και η ώχρα. Τα δάπεδα έγιναν από ξύλο, λευκή τσιμεντοκονία και πέτρινες πλάκες Καπανδριτίου. Οι οροφές έχουν τη φυσική απόχρωση του ξύλου, που προσδίδει μια ακόμη νότα ζεστασιάς. Σαλόνι, υπνοδωμάτια και κουζίνα διαχωρίζονται έξυπνα με ένα-δύο σκαλοπάτια. Λευκοί -δωρικού τύπου- κίονες δίνουν ένα καθαρά ελληνικό ύφος στο χώρο. Η πέτρα επαναλαμβάνεται και στο εσωτερικό, διατηρώντας τη φυσική της μορφή ή καλύπτεται με λευκό. Ο επάνω όροφος φιλοξενεί το ιδιαίτερα καλαίσθητο υπνοδωμάτιο του ιδιοκτήτη και ένα ανοιχτό χώρο καθιστικού.

Ανάλαφρο και δροσερό, το σπίτι σε προσκαλεί σε... χαλάρωση, ενώ το διακρίνει μια λιτότητα που δε στερείται ονειρικών στοιχείων.