Ανεπιτήδευτη απλότητα

24.08.2007
Η κεντρική πύλη ανοίγει για να μεταφέρει τον επισκέπτη στον περασμένο αιώνα, σε ένα μετόχι που ζει μια δεύτερη ζωή σαν ιδανικός τόπος διακοπών και όχι μόνον...

Το Μετόχι Κινδελή είναι ένα ιστορικό αγρόκτημα των Χανίων, από αυτά που τροφοδοτούσαν την εποχή της Ενετοκρατίας όλη την περιοχή με φρούτα και λαχανικά. Σήμερα, στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται οι βιολογικές καλλιέργειες. Παράλληλα, αναστηλώθηκαν με πολλή φροντίδα, προσωπική εργασία και δημιουργική διάθεση, τμήματα του παλιού κτιρίου που μεταμορφώθηκαν σε ανεξάρτητους ξενώνες με ιδιωτικές πισίνες. Στο κεντρικό κτίριο υπάρχουν δύο λειτουργικές κατοικίες, δύο εξαιρετικής αισθητικής ξενώνες και πλήθος αποθηκευτικών χώρων. Το Μετόχι περιβάλλεται από μια καταπράσινη όαση που δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση γαλήνης. Η εσωτερική κεντρική αυλή με τα μεγάλα βότσαλα και τα παλιά σπιτάκια του προσωπικού του κτήματος, δίνει μια πρώτη εικόνα για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα ενδότερα. Οι ξενώνες ακολούθησαν τη δομή που υπαγορεύτηκε από το υπάρχον κτίριο. Οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν με προσοχή ώστε να διατηρηθεί ο ξεχωριστός του χαρακτήρας και να αναδειχθεί η λιτή του ομορφιά. Ολο το κτίριο είναι εξαιρετικά διατηρημένο και εξοπλισμένο με έπιπλα και αντικείμενα εποχής, χωρίς να λείπουν οι σύγχρονες ανέσεις. Σίγουρα πρέπει να γίνουν αρκετές εργασίες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπλαση, όμως η προσωπική εργασία των ιδιοκτητών και η συνεργασία με την Ιωάννα Σκαράκη έχουν δώσει ήδη στο κτίριο την επιθυμητή μορφή. Οι εξωτερικοί χώροι με τις δύο πισίνες είναι λειτουργικοί και καλαίσθητοι. Ιδιαίτερη φροντίδα δέχτηκαν η αυλή, το πηγάδι, η λίμνη με τα χρυσόψαρα, τα δέντρα και τα φυτά, συντελώντας στη δημιουργία μιας μονάδας με υψηλή αισθητική.

Υπάρχουν χώροι που δεν περιγράφονται, γιατί αποπνέουν μια προσωπική ατμόσφαιρα την οποία αντιλαμβάνεται διαφορετικά ο επισκέπτης με τις δικές του αισθήσεις... Το Μετόχι Κινδελή συγκαταλέγεται σε αυτούς: όπου η μείξη πολιτισμών, καλαισθησίας και τεχνογνωσίας λειτούργησε καταλυτικά, διαμορφώνοντας ένα ατμοσφαιρικό σύνολο που κερδίζει το θαυμασμό.