Ζήστε με χρώμα!

03.09.2007
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι είναι οι χρωματικοί τόνοι που ταιριάζουν στην προσωπικότητα αλλά και στο σπίτι σας; Οι ειδικοί φέτος «προστάζουν» δημιουργίες με χρώμα για ένα περιβάλλον με ιδιαίτερο χαρακτήρα!

Από την Ελίνα Τρίμπου

Ενα χρώμα σε πολλές παραλλαγές

Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα επιτυχημένο εσωτερικό βασιζόμενοι σε ένα μόνο χρώμα, για τη δημιουργία ενός μονόχρωμου σκηνικού. Ο τρόπος για να αποφύγετε τη μονοτονία είναι να εφαρμόσετε πιο ανοιχτές και πιο σκούρες αποχρώσεις του ίδιου πάντα χρώματος και σε κάποιες περιπτώσεις να προσθέσετε ενδιαφέρουσες υφές στους τοίχους που θα «παίζουν» με το φως. Ο πειραματισμός με την τονικότητα μπορεί να δημιουργήσει διάφορα οπτικά εφέ (πχ. αν το καλοριφέρ βαφτεί σε ένα τόνο πιο παστέλ από τον τοίχο θα μοιάζει να προεξέχει περισσότερο, ενώ αν βαφτεί στο ίδιο χρώμα θα «χάνεται» μέσα του). Αξιοποιήστε τις διαφορετικές αποχρώσεις ενός μόνο χρώματος και εφαρμόστε τις σε ένα δωμάτιο. Θα έχετε ένα εντυπωσιακό και ασφαλές αποτέλεσμα.

Τα μπλε

Η ζωή μας κατακλύζεται από το μπλε χρώμα. Ο καθαρός ουρανός, η διαυγής θάλασσα, οι γαλαζοπράσινες λίμνες, τα γάργαρα ποτάμια ανάλογα με το φως που «δανείζονται» από τον ήλιο αποκτούν ολοένα και πιο κατευναστικές και χαλαρωτικές αποχρώσεις: γαλάζιο, τιρκουάζ, ραφ, λουλακί. Προτιμήστε τις για υπνοδωμάτια, χώρους μελέτης και μπάνια ή αιφνιδιάστε επιλέγοντάς τις για την κουζίνα στο εξοχικό.

Δείτε την κουζίνα με άλλο μάτι!

Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού που καθόμαστε πιο συχνά, ενώ αποκτά έναν πολυπρόσωπο χαρακτήρα αφού αποζητά να φιλοξενεί πολλές από τις καθημερινές μας ασχολίες, εκτός της παρασκευής και της κατανάλωσης των γευμάτων. Πολλές φορές παίρνει τη μορφή ενός ανοιχτού χώρου δίπλα στο καθιστικό, αποτελώντας ουσιαστικά την προέκτασή του, γι αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Εμείς εμπνευστήκαμε από τα κλασικά χρώματα του καλοκαιριού και σας προτείνουμε συνδυασμούς του μπλε και του κόκκινου για εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δοκιμάστε το κόκκινο χρώμα στους τοίχους ή στο ταβάνι της κουζίνας, προσέχοντας πάντα οι αποχρώσεις να «δένουν» με αυτές του υπόλοιπου σπιτιού.

Προκειμένου να πειραματιστείτε αλλά και να βεβαιωθείτε για τη σωστή επιλογή των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, αγοράστε μικρά κουτιά με χρώματα, βάψτε μεγάλα χαρτόνια και στερεώστε τα στον τοίχο, παρακολουθώντας πώς επηρεάζονται από το φως.

Η αλλαγή στα χρώματα των τοίχων συνήθως συνιστά την πιο οικονομική, αλλά ριζική μορφή ανανέωσης ενός δωματίου. Σε κάθε περίπτωση, εξετάστε παράλληλα το φυσικό και τον τεχνητό φωτισμό του που θα αναδείξει τις αποχρώσεις της αρεσκείας σας.

Τα έντονα contrast

Ενα σκηνικό μπορεί να αποκτήσει θεατρικότητα εάν σε αυτό δημιουργηθούν έντονα contrast. Αλλωστε η φύση αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα εμπνευσμένου συνδυασμού αντίθετων πολλές φορές χρωμάτων, δημιουργώντας απίθανους «πίνακες» από το σύνολο της χρωματικής παλέτας. Τολμήστε να παντρέψετε το κόκκινο και το μπλε, αφήνοντας περιθώριο για ένα πιο εκκεντρικό στιλ. Οι επιρροές από την ανατολική Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία φέτος είναι έντονες. Διαλέξτε λοιπόν κόκκινες αποχρώσεις και απογειώστε τις με την παρέμβαση ζωηρών μπλε. Ετσι θα δημιουργήσετε ένα ιδανικό «background» που θα αναδείξει έπιπλα από δυνατά υλικά, όπως είναι το ξύλο, το δέρμα, η πέτρα και το μάρμαρο.

Τα κόκκινα

Το κόκκινο αποτελεί μια από τις πιο «hot» επιλογές. Το βαθύ κόκκινο των λουλουδιών, το φλογερό της καυτερής πιπεριάς, το προκλητικό της φράουλας, δίνουν μια εκκεντρική και συγχρόνως ερωτική αίσθηση στο χώρο που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητη, ενώ θα προσφέρει τόνωση και ενεργητικότητα. Επιλέξτε το για μια γωνιά του καθιστικού, έναν τοίχο της κουζίνας ή ακόμη και την κρεβατοκάμαρα, επιτυγχάνοντας μια άκρως ερωτική ατμόσφαιρα.

Η χρήση και ο συνδυασμός αντίθετων χρωμάτων σε ίσες ποσότητες μπορεί να αποδειχτεί κουραστικός. Προτιμήστε να υπερτερεί το χρώμα της επιλογής σας τουλάχιστον σε ποσοστό 60 % έναντι του άλλου, ενώ η εισαγωγή ουδέτερων χρωμάτων σε κάποιους τοίχους και στο ταβάνι (πχ. λευκό, ανοιχτό κίτρινο) θα ισορροπήσουν το αισθητικό αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ