Εκτός κινδύνου

03.09.2007
Την ανάγκη να νιώθουμε απόλυτα προστατευμένοι στον ιδιωτικό μας χώρο, χωρίς να είναι ένα ασφυκτικό φρούριο, έρχονται να καλύψουν τα τεχνολογικά προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η ανάγκη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων συνέβαλαν αποτελεσματικά στην προσπάθεια για αναζήτηση νέων τρόπων και μέσων προστασίας στο σπίτι. Οι απρόβλεπτες ή και δυσάρεστες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει κανείς αντιμέτωπος στον προσωπικό του χώρο, αποτέλεσαν και αποτελούν για τους ειδικούς το έναυσμα σε ό,τι αφορά την πρόληψη τέτοιου είδους κινδύνων, αφού ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η αποτροπή τους.

Ανάλογα με το βαθμό προστασίας που επιθυμεί ο χρήστης, αλλά και την οικονομική δυνατότητά του, τα συστήματα κατατάσσονται σε κατηγορίες που ξεκινούν από απλές λύσεις και καταλήγουν στις πλέον εξειδικευμένες ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές.

Θωρακισμένες πόρτες

Μεταξύ των απαραίτητων προληπτικών μέτρων που οφείλει να πάρει κανείς για την ασφάλεια μιας κατοικίας συγκαταλέγονται η θωρακισμένη πόρτα και οι κλειδαριές ασφαλείας. Οι πόρτες ασφαλείας είναι μεταλλικές και επενδύονται με διακοσμητικά φύλλα από ξύλο. Η διαβάθμιση των τιμών εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής τους, δηλαδή από το εάν διαθέτουν μεταλλικό φύλλο στην εξωτερική πλευρά, διπλό φύλλο μέσα-έξω, με μόνωση ενδιάμεσα κτλ. Την τιμή τους επηρεάζει το είδος της κλειδαριάς, οι περιμετρικοί πύροι και η κάσα.

Παράθυρα

Τα βαρέος τύπου παντζούρια και ρολά, που λειτουργούν με ηλεκτρικό μοτέρ και συνοδεύονται από άθραυστα τζάμια παραθύρων τύπου τρίπλεξ, είναι πολύ πιο ασφαλή από τα απλά.

Πτυσσόμενες πόρτες

Οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας, που επενδύονται από ενισχυμένο προφίλ αλουμινίου και εξοπλίζονται με ανοξείδωτες κλειδαριές και μπάρες, είναι μια καλή λύση για την επιπρόσθετη ασφάλεια των παραθύρων.

Μαγνητικές επαφές παραθύρων

Οι μαγνητικές επαφές παραθύρων (που δε συμπεριλαμβάνονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού) συνιστούν μια οικονομική λύση. Τοποθετούνται στα ανοίγματα και τίθενται σε λειτουργία από το χρήστη. Αποτελούνται από δύο μέρη που εφάπτονται στο κινητό και το σταθερό μέρος του παραθύρου και τα οποία όταν απομακρυνθούν χωρίς να απενεργοποιηθούν από το εσωτερικό μέρος του παραθύρου ενεργοποιούνται ηχητικά.

Συστήματα συναγερμού

Ενα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας περιλαμβάνει, εκτός από τις πόρτες, ηλεκτρονικές συσκευές ελέγχου εισόδου και επιτήρησης χώρων με ανίχνευση, παρακολούθηση, καταγραφή και ενεργοποίηση συναγερμού. Οι συσκευές είναι υψηλής τεχνολογίας και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δίκτυα. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι

συστημάτων που αφορούν την περίμετρο της κατοικίας και τις επιμέρους ενότητές της. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα συνδυασμού των δύο μεθόδων. Το σύστημα συναγερμού αποτελείται από τους αισθητήρες, τον πίνακα ελέγχου και τις συσκευές ειδοποίησης. Υπάρχουν πολλών ειδών αισθητήρες, όπως: κίνησης που ανιχνεύουν αντικείμενα, αλλαγές της θερμοκρασίας, βηματισμού που αποτελούνται από ανοιχτά ηλεκτρικά κυκλώματα που κλείνουν με το βηματισμό και έτσι ενεργοποιείται ο συναγερμός κ.ά. Ο πίνακας ελέγχου αποτελείται από το μηχανισμό του συναγερμού, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει αυτόματη ειδοποίηση της αστυνομίας, της εταιρείας ασφαλείας ή παρακολούθηση κλειστού κυκλώματος κτλ.

Καλό θα ήταν η τοποθέτησή του να προβλέπεται κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης εγκατάστασης των ηλεκτρικών μιας κατοικίας, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και αργότερα. Η σωστή επιλογή σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό καθορίζουν και την αποτελεσματικότητα.

Φωτισμός

Ο φωτισμός ασφαλείας λειτουργεί αποτρεπτικά. Ενα καλά φωτισμένο σπίτι χωρίς σκοτεινές πλευρές δύσκολα παραβιάζεται. Προβλέψτε φωτιστικά με φωτοκύτταρα που ενεργοποιούνται μόλις ανιχνεύσουν κίνηση.

Συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης λειτουργούν με κάρτα ή με πληκτρολόγιο και κωδικό πρόσβασης και αντικαθιστούν τις κλειδαριές στις πόρτες. Το σύστημα αυτό δύσκολα παραβιάζεται.

Εάν πρόκειται να απουσιάσετε για αρκετό διάστημα, φροντίστε να παραλαμβάνει κάποιος την αλληλογραφία σας για να μη μένει στο γραμματοκιβώτιο και χαμηλώστε την ένταση του τηλεφώνου ώστε να μη γίνει αντιληπτή η απουσία σας.

Εάν υπάρχουν μεγάλα κλαδιά δέντρων ή φυτά που ακουμπούν ή πλησιάζουν στην κατοικία σας, κλαδέψτε τα για να μην είναι εύκολη η αναρρίχηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ