Το ευ του ζην

04.09.2007
Ενα σπίτι απλό και φιλόξενο, εντός ορίων του Kastalia Village -ενός καινούριου χωριού, που αναπτύσσεται κάτω από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού- διεκδικεί μια καλή θέση στον ήλιο και στη γιγάντια κερκίδα που βλέπει τους Δελφούς.

Ο χειμερινός τουρισμός τα τελευταία χρόνια πήρε διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας, αναδεικνύοντας παλιούς γνώριμους τόπους σαν την Αράχοβα, την επονομαζόμενη και χειμερινή Μύκονο. Αν και ο χαρακτηρισμός αυτός παραπέμπει σε κοσμικότητα και χλιδή, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι ακριβώς. Φαίνεται πως τα βουνά επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους... Στις έντονες κορυφογραμμές του Παρνασσού ξεπροβάλλουν αποφασιστικά τα αδρά δομικά υλικά, σχηματίζοντας συνθέσεις απλές και οικείες. Ο τόπος είναι μαγικός, με βαθιά χρώματα και μυρωδιές ξεχασμένες κάπου στην παιδική μας ηλικία, με ήχους από αυτούς που ονομάζουμε φυσικούς. Αυτόν τον τόπο με τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα επέλεξε για την οικιστική της δραστηριότητα η ΑΧΟΝ DEVELOPMENT S.A. Περισσότερα από 50 παραδοσιακά σπίτια, χτισμένα αποκλειστικά με ντόπια πέτρα, ξύλο και κεραμίδια, απαρτίζουν τον ειδυλλιακό οικισμό που βρίσκεται τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα από την πόλη και την κοσμοπολίτικη κίνηση της Αράχοβας...

Ο Αλέξης Σκαναβής και η Ελισσάβετ Χατζηνικολή επέλεξαν το συγκεκριμένο σπίτι-καταφύγιο για τις αποδράσεις τους στη φύση. Η ιστορία του σπιτιού ξεκινάει κάπου στη μέση, τη στιγμή που ο Χρήστος Χατζηαντωνίου παρέδωσε στην οικογένεια ένα οικοδόμημα σωστό και ποιοτικό, έχοντας «ενορχηστρώσει», με μοναδική δεξιοτεχνία, τα ντόπια συνεργεία. Τα σχέδια των αρχιτεκτόνων της Arch Group εκτελέστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Τζάκια, ειδικές μονώσεις, διπλά θερμομονωτικά τζάμια επιλέχτηκαν με αυστηρότατα κριτήρια για να εξασφαλιστεί η άνετη διαβίωση όλες τις εποχές του χρόνου. Η ιδιοκτήτρια ανέλαβε να διεκπεραιώσει όλα όσα ήταν απαραίτητα για να γίνει το διώροφο οικοδόμημα με τη σοφίτα ένα φιλόξενο σπιτικό για την οικογένεια και τους φίλους της. Διάλεξε τα πάντα με ιδιαίτερη ευκολία, χωρίς να παρασυρθεί στους λαβύρινθους των επώνυμων και ακριβών πραγμάτων, πιστεύοντας ότι ένα σπίτι στο βουνό οφείλει να είναι απλό κι ανέμελο. Τα περισσότερα έπιπλα και διακοσμητικά αγοράστηκαν από το «Διάφανο» και το «Studio βαμβάκι» στο Χαλάνδρι, όπως και όλα τα υφάσματα, ενώ οι γούνες που ντύνουν τα δάπεδα είναι από την Αράχοβα.

Το country style έχει αποδοθεί αβίαστα μόνο με τα αγαπημένα πράγματα: Θερμά, εξωστρεφή χρώματα ντύνουν το ψυχρό δομικό υλικό και η έντονη παρουσία του ξύλου κάνει το σύνολο ιδανικό για cocooning. Η παλιά μπερζέρα ντύθηκε με καινούρια υφάσματα για να ξεχαστεί μπροστά στην τζαμαρία με την εξαίσια θέα, το μεγάλο τραπέζι πλαισιώθηκε με σκαμπό, κάθε δωμάτιο έχει δικό του διακοσμητικό θέμα, ενώ η σοφίτα γέμισε με καθιστικά και μαξιλάρια κάθε είδους. Πολλά βοηθητικά έπιπλα και διακοσμητικά επιλέχθηκαν με σκοπό να τονίσουν διακριτικά την country ατμόσφαιρα. Πρακτικές λύσεις εφαρμόστηκαν παντού: Χτιστοί καναπέδες περικυκλώνουν το τζάκι, ενώ όλα τα κρεβάτια είναι ξύλινες πλατφόρμες με στρώματα. Απλά επιλέχθηκαν διαφορετικά χρώματα για να σηματοδοτήσουν τις ζώνες κυριαρχίας των μελών της οικογένειας... Η κουζίνα και τα μπάνια σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από ειδικά επεξεργασμένο ξύλο και γήινα υλικά, αποπνέοντας αίσθηση απόλυτης λειτουργικότητας.

Ανετο και σύγχρονο σπίτι με λιτό κέλυφος -σχεδόν αφομοιωμένο στις πέτρινες αυλές- και παράθυρα προς τους Δελφούς και την Ιτέα, διαθέτει όλες τις αρετές του εξοχικού στο βουνό, δίνοντας προτεραιότητα στην απόλαυση της φύσης.