Απόδραση στη φύση

04.09.2007
Η κατοικία που μοιάζει να... χάνεται στο δάσος συναρμολογήθηκε κομμάτι-κομμάτι, χαρίζοντας στιγμές χαράς στους ιδιοκτήτες της και... φυσικά τη θαλπωρή της.

Κοντά στο χιονοδρομικό του Παρνασσού βρίσκεται το ξύλινο σπίτι της παρουσίασής μας. Είναι από τα παλιότερα που... ήλθαν στην Ελλάδα από τη Φινλανδία, τη χώρα παραγωγής τους, κάνοντας μια μεγάλη διαδρομή μέσα σε κιβώτια... Το συγκεκριμένο σπίτι μετρά ήδη είκοσι χρόνια ζωής και μια επιπλέον μεταφορά από την τοποθεσία στην οποία είχε εγκατασταθεί αρχικά. Ανήκει στην οικογένεια του κυρίου Μ. Χατζηκυριακάκη που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα ξύλινα σπίτια της εταιρείας ΗΟΝΚΑ, τα οποία έρχονται ως εδώ σε συσκευασμένα, αριθμημένα κομμάτια, και την τοποθέτησή τους αναλαμβάνει ένα εξειδικευμένο ελληνικό συνεργείο.

Το σπίτι είναι τοποθετημένο στο φυσικό «μπαλκόνι» μιας πλαγιάς, έχοντας πίσω του το δάσος με τα έλατα. Με θέα σε όλο το οροπέδιο και πολύ κοντά στις χιονοδρομικές πίστες, αποτελεί ορμητήριο για την οικογένεια που αγαπά το χιόνι και το σκι. Φωτεινό και ευχάριστο, δε θυμίζει τα παραδοσιακά σπίτια του βουνού που στερούνται μεγάλων ανοιγμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη μόνωση. Τα υλικά κατασκευής και τα διπλά παράθυρα που απέχουν μεταξύ τους 40-50 εκ. δημιουργούν ανάμεσά τους το απαραίτητο μονωτικό στρώμα, προστατεύοντας άψογα το σπίτι.

Εντυπωσιακός είναι ο χώρος με την τεράστια γυάλινη κεκλιμένη οροφή -και το ηλεκτρικό εσωτερικό σκίαστρο- που χρησιμεύει σαν καθιστικό. Οταν έχει ηλιοφάνεια, ο χώρος λειτουργεί σαν... θερμοκήπιο και προσφέρει μια μοναδική αίσθηση θαλπωρής. Πίσω από το χολ βρίσκεται η τραπεζαρία του σπιτιού και η δυτική είσοδος, ενώ αριστερά βρίσκεται ο ενιαίος χώρος υποδοχής. Στους δύο αυτούς κύριους χώρους του σπιτιού δεσπόζουν δυο εντυπωσιακές ξυλόσομπες, μια... αρχαία εγγλέζικη και μια σύγχρονη με φούρνο. Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στον επάνω όροφο.

Στο εσωτερικό μπαλκόνι του σαλονιού διαμορφώθηκε το κύριο υπνοδωμάτιο, το οποίο απομονώνεται οπτικά από το χώρο υποδοχής με τη χρήση ενός παραβάν. Πέρα από τον αισθητικό παράγοντα που μπορεί να είναι υποκειμενικός, το ξύλινο φινλανδικό σπίτι συνάδει με τον τρόπο ζωής του βουνού. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατασκευή που προσφέρει φιλόξενη στέγη στους ιδιοκτήτες της σε συνθήκες ψύχους που δεν αγγίζουν το εσωτερικό της, συμπληρώνοντας έναν κύκλο εικοσαετούς ζωής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ