Αρχιτεκτονική ενορχήστρωση

04.09.2007
Σχεδιασμός μοναδικός, συνεργασία υλικών και αρμονία με τη φύση, συνθέτουν μια κατοικία με προσωπικότητα που γοητεύει...

Μια κατοικία ενταγμένη αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο, με εσωτερική διαμόρφωση όπου αναμειγνύονται στοιχεία ετερόκλητα και ιδιαίτερα, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη... Χτίστηκε πριν τρία χρόνια στον Αγιο Αθανάσιο και σίγουρα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σπίτια του χωριού. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Τσίτσο και ανήκει στη γνωστή διαφημίστρια Δέσποινα Πορτοκάλη. Το εξωτερικό ακολουθεί την παραδοσιακή "γραφή" της περιοχής με σοφά αρμολογημένη πέτρα, ενώ στο εσωτερικό με το χαρισματικό ύψος -περίπου 10 μέτρα- η εμφανής ξύλινη στέγη ενισχύει την αίσθηση της θαλπωρής. Ο ενιαίος χώρος υποδοχής περιλαμβάνει σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα και μπάνιο, ενώ το εσωτερικό μεγάλο πατάρι φιλοξενεί την κρεβατοκάμαρα με το μπάνιο της και το dressing room. Ο αρχιτέκτονας εκμεταλλεύτηκε τη φυσική κλίση του εδάφους για να δώσει επιπλέον ύψος στο εσωτερικό, το οποίο διαμόρφωσε σε επίπεδα δημιουργώντας όμορφες ζώνες με οπτική και λειτουργική επαφή. Επιλεγμένα ανοίγματα αφήνουν το φως να εισέρχεται, ζεσταίνοντας τη γήινη υφή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιμέλεια. Μέσα στο χώρο δεσπόζει μια σκάλα βιoμηχανικού ύφους από ανοξείδωτο ατσάλι και σίδερο, που σχεδίασε, κατασκεύασε και επιμελήθηκε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, όπως και όλες τις σιδηροκατασκευές του σπιτιού.

Στη στενή πλευρά του σαλoνιού, ανάμεσα σε δύο δυτικά παράθυρα, βρίσκεται το... τεράστιο τζάκι -μέγεθος απόλυτα αναγκαίο- για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής. Το τζάκι πλαισιώνουν δυο εντυπωσιακοί καναπέδες από το κατάστημα Γιάννης Δελούδης. Ανάμεσά τους τοποθετήθηκε ένα παλιό εντυπωσιακό τραπέζι από τη συλλογή της ιδιοκτήτριας.

Η διακόσμηση έγινε από την ιδιοκτήτρια και φέρει την προσωπική της σφραγίδα. Τα περισσότερα από τα έπιπλα έχουν έρθει από μακρινές χώρες, αλλά κυρίως από το Μπαλί, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Τα χαλιά του σπιτιού είναι carabah και έχουν αγοραστεί από το κατάστημα Ντονόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Σε κάποιους χώρους τοποθετήθηκαν παλιά τούρκικα κιλίμια. Πάνω στον εσωτερικό εξώστη διαμορφώθηκε η μεγάλη κρεβατοκάμαρα με το μπάνιο και το dressing room... Το μπάνιο διαχωρίζεται με ένα χαμηλό τοιχίο, ενώ η ενιαία οροφή οριοθετεί την ενότητα των τριών ιδιωτικών χώρων. Τα είδη υγιεινής είναι της Moda Bagno και τα φωτιστικά από το Μ&Μ Ηοuse. Η ιδιωτικότητα του υπνοδωματίου εξασφαλίστηκε με μια διπλή γυάλινη πόρτα σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα, ενώ στο διάδρομο διαμορφώθηκε και μια γωνιά γραφείου. Από κάτω ακριβώς σχεδιάστηκε η κουζίνα, η οποία εξοπλίστηκε από το κατάστημα Oikoset της Θεσσαλονίκης. Λίγα σκαλιά χαμηλότερα βρίσκεται η τραπεζαρία που απομονώνεται από την κουζίνα με μια σειρά ντουλαπιών: έχουν πόρτες από αμμοβολισμένο τζάμι, ένα στοιχείο ανάλαφρο που διακόπτει την κυριαρχία πέτρας και ξύλου. Αν και βρίσκεται σε χωριό, το σπίτι έχει προσωπικότητα και ύφος ασυνήθιστα σε μια ορεινή περιοχή. Το κέλυφος διατηρεί την παραδοσιακή μορφή, ενώ το εσωτερικό αποπνέει μια ιδιαίτερη αίσθηση, συνδυάζοντας στοιχεία μοντέρνα και πολυπολιτισμικά σε ένα άρρηκτα δεμένο σύνολο.