Ενα σπίτι στην κοιλάδα

04.09.2007
Σε προνομιακή θέση που απολαμβάνει μια εξαιρετική θέα, μια κατοικία με αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία αναβαθμίζει τον τόπο και τον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών της...

Επάνω στο Καϊμακτσαλάν βρίσκεται ο Αγιος Αθανάσιος, ένα χωριό αθέατο από την πεδιάδα και τη λίμνη της Αρνισσας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω.

Το σπίτι της Μάγδας και του Ιωάννη Στόγια είναι χτισμένο στη βορινή πλευρά της κοιλάδας, μέσα στην οποία βρίσκεται ο Αγιος Αθανάσιος. Πρόκειται για ανακατασκευή ενός παλιού σπιτιού με μια προσθήκη στο βασικό κτίσμα. Το έργο ήταν μια συνεργασία του μηχανικού Μπάμπη Σαριόγλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Δούγια. Χρησιμοποιήθηκαν τρόποι και υλικά παραδοσιακά, ενώ στο μικρού εμβαδού ισόγειο προστέθηκε ένας όροφος που προεξέχει από τις τρεις πλευρές του όπως οι μακεδονίτικοι εξώστες. Η κύρια είσοδος σχεδιάστηκε στην πλαϊνή επιμήκη πλευρά του σπιτιού: είναι διπλή, με θαλαμίσκο και δύο πόρτες (συνηθισμένο σχέδιο της Μακεδονίας) για προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Απέναντι από την κύρια είσοδο βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στο ψηλότερο επίπεδο όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Στο ισόγειο, ο ενιαίος χώρος περιλαμβάνει στη μια πλευρά του το καθιστικό και στην άλλη την κουζίνα με τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του σπιτιού, αλλά με σύγχρονο εξοπλισμό από τη Scavolini.

Χτισμένο σε πλαγιά με μεγάλη κλίση, το σπίτι έχει στραμμένα τα παράθυρά του προς την εξαιρετική θέα. Ολα τα κουφώματα του σπιτιού είναι της εταιρείας ΒΙΕΚΚΟ, που φημίζονται για την αντοχή τους στις αντίξοες συνθήκες. Στο καθιστικό ένας δερμάτινος καναπές και επιλεγμένα διακοσμητικά και φωτιστικά δίνουν στο χώρο μια αίσθηση άνεσης και ποιότητας, που δεν είναι συνηθισμένη στα εξοχικά σπίτια. Το αποτέλεσμα βέβαια οφείλεται στην επαγγελματική ιδιότητα της ιδιοκτήτριας, η οποία διατηρεί το κατάστημα επίπλων και διακοσμητικών ειδών "ΜΑΓΔΑ", ένα από τα καλύτερα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Οι κουρτίνες και τα κεντήματα που στολίζουν το χώρο είναι έργα της κυρίας Σουλτάνας Βρέττα. Τα κιλίμια και τα χαλιά είναι παλιά, από τη συλλογή της μητέρας της ιδιοκτήτριας. Το σπίτι του ζεύγους Στόγια είναι όμορφο και λειτουργικό: αποπνέει μια ατμόσφαιρα οικειότητας και θαλπωρής και εκφράζει τη χαρά για ζωή και την προσωπικότητα των ιδιοκτητών του. Φτιαγμένο με την αίσθηση του μέτρου, εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον άνεσης και ξεκούρασης σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.