Ζεσταθείτε...φθηνά!

22.10.2007
Οχτώ απλά βήματα, με οικολογική «συνείδηση», σας δείχνουν το δρόμο για τη σωστή και αποδοτική διαχείριση της ενέργειας που απαιτείται για ένα σπίτι ζεστό και φιλόξενο.

Από τον Πέτρο Δαλαμάγκα

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και οι τιμές των καυσίμων κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά. Ξέρετε ότι τους κρύους μήνες του χειμώνα καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρμανσης ενός σπιτιού πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζεται; Καιρός λοιπόν να πάρουμε τα μέτρα μας! Υπάρχουν κάποια απλά βήματα που αν τα ακολουθήσουμε πιστά θα περιορίσουμε τη σπατάλη της ενέργειας που καταναλώνεται στο σπίτι, μειώνοντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και συγχρόνως εξοικονομώντας χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για τη θέρμανση του σπιτιού.

Καταρχάς ελέγξτε τα πιθανά σημεία διαρροής της ενέργειας στο σπίτι, εστιάζοντας εκεί που παρατηρείται απώλεια του θερμαινόμενου αέρα, δηλ. στις πόρτες, τα παράθυρα, τα τζάκια, τις καμινάδες και γενικά σε κάθε περιοχή όπου φαίνεται να δημιουργείται ρεύμα αέρα. «Οπλιστείτε» με στόκο, γύψο, σιλικόνη, μονωτικά λάστιχα, αεροστόπ και οποιοδήποτε άλλο υλικό νομίζετε ότι είναι κατάλληλο για την κάθε περίπτωση προκειμένου να κλείσει ή τουλάχιστον να μειώσει αυτές τις διαρροές.

1. Συντήρηση καυστήρα - λέβητα

Η σωστή ρύθμιση του συστήματος θέρμανσης ξεκινά από το λεβητοστάσιο. Ενας λέβητας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά μπορεί να ξοδεύει έως και το 40% της ενέργειας που εκπέμπει στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένος, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια ενέργειας. Διατηρείτε τον καυστήρα, το λέβητα και όλο τον εξοπλισμό σε άριστη κατάσταση. Μην αμελείτε τη σωστή συντήρησή του κάθε φθινόπωρο γιατί οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες χάνουν τη μισή τουλάχιστον από την απόδοσή τους, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να ζητήσετε τη συνδρομή της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα, η οποία συνήθως αναλαμβάνει και τη συντήρησή του.

2. Καθάρισμα δεξαμενής

Πριν γεμίσετε τη δεξαμενή με πετρέλαιο, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιου είδους διαρροή. Αν έχετε παλαιού τύπου μεταλλικές δεξαμενές θα πρέπει να τις καθαρίσετε σχολαστικά από τη σκουριά και όποια υπολείμματα έχουν μείνει από προηγούμενα γεμίσματα.

3. Ρύθμιση θερμοκρασίας

Ενα σημαντικό λάθος που παρατηρείται συχνά είναι η κακή ρύθμιση του θερμοστάτη, με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλη ποσότητα πετρελαίου σε μηνιαία βάση. Μην ανεβάζετε το θερμοστάτη πάνω από τη θερμοκρασία που πραγματικά χρειάζεστε! Ο χώρος δεν πρόκειται να ζεσταθεί γρηγορότερα, ενώ αντίθετα ο καυστήρας θα αναγκαστεί να δουλέψει εντατικότερα, άρα να καταναλώσει περισσότερα καύσιμα. Επίσης, αν και ακούγεται λογικό για την εξοικονόμηση ενέργειας να έχετε κλειστή τη θέρμανση όταν κοιμάστε ή λείπετε από το σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα σας κοστίσει παραπάνω. Οταν αποφασίσετε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία προκειμένου να ξαναζεσταθούν οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού, αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας του καυστήρα. Μπορείτε να πετύχετε μια σωστή χρονική κατανομή της θερμοκρασίας ανάλογα με τις συνθήκες. Οταν βρίσκεστε στο σπίτι και είστε ξύπνιοι η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται στους 20-22oC, ενώ όταν λείπετε ή κοιμάστε οι 16-18 βαθμοί θα διατηρήσουν μια μόνιμη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Εγκαθιστώντας ένα αυτόματο θερμοστάτη θα έχετε προεπιλεγμένη την κατώτατη και μέγιστη επιθυμητή θερμοκρασία. Μη θερμαίνετε χώρους τους οποίους δε χρησιμοποιείτε συχνά. Κλείστε τις παροχές θέρμανσης ή τους θερμοστάτες καθώς και τις πόρτες.

Σωστός αερισμός

Κάθε χώρος με καλοριφέρ πρέπει να αερίζεται τακτικά όταν το σύστημα θέρμανσης δε βρίσκεται σε λειτουργία. Μια καλή λύση είναι η εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 35% από την κατανάλωση πετρελαίου.

4. Εξαερισμός καλοριφέρ

Χρησιμοποιώντας το ειδικό κλειδί ελέγξτε όλα τα σώματα για πιθανή ύπαρξη αέρα. Αφού θέσετε το σύστημα σε λειτουργία, ανοίξτε την ειδική βαλβίδα και περιμένετε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να τρέξει το ζεστό νερό με πίεση. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται απαραιτήτως κάθε φθινόπωρο και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο χειμώνα.

5. Θέρμανση νερού

Αν έχετε κεντρικό boiler θέρμανσης νερού ελέγξτε τις ρυθμίσεις της θερμοκρασίας του. Αν έχετε πλυντήριο πιάτων, η θερμοκρασία του νερού στο boiler θα πρέπει να είναι στους 50 βαθμούς. Διαφορετικά, μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερη. Αν το boiler βρίσκεται σε ένα κρύο χώρο, θα πρέπει να το τυλίξετε με ένα κομμάτι μονωτικού υαλοβάμβακα, που θα βρείτε στα καταστήματα σιδηρικών, για να περιορίσετε την απώλεια θερμότητας.

6. Μόνωση

Αν το σπίτι είναι παλιό ή ανεπαρκώς μονωμένο, προχωρήστε σε επιπλέον μονωτικές εργασίες γνωρίζοντας ότι τα έξοδα θα αποσβεστούν αμέσως! Η σωστή μόνωση μπορεί να μειώσει στο μισό την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση! Αλλάζοντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού με προϊόντα νέας τεχνολογίας (διπλά τζάμια, μονωτικά λάστιχα κτλ.) μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 30% των ενεργειακών σας αναγκών για θέρμανση ή κλιματισμό.

7. Ελεγχος ποσότητας πετρελαίου

Αν έχετε ακολουθήσει πιστά τα παραπάνω βήματα, έχετε ήδη ολοκληρώσει τη «θωράκιση» του σπιτιού σας και φτάσατε στο τελευταίο στάδιο που είναι η παραγγελία και παραλαβή του πετρελαίου. Αφού πραγματοποιήσετε την απαραίτητη έρευνα αγοράς για να πετύχετε την καλύτερη τιμή, θα πρέπει να ελέγξετε αν η ποσότητα που πληρώσατε είναι αυτή που παραλάβατε. Ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι ευκολότερος στις πλαστικές δεξαμενές, όπου η στάθμη του πετρελαίου είναι εμφανής. Στις μεταλλικές, όμως, θα πρέπει να τοποθετήσετε μια ράβδο σε απόλυτα κάθετη φορά για να εξακριβώσετε αν η στάθμη του πετρελαίου είναι στο σωστό σημείο.

Ανοίξτε τις κουρτίνες και τα ρολά στην ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού όταν ο ήλιος ανατέλλει και κλείστε τα λίγο στη δύση προκειμένου να κρατήσετε την ηλιακή ενέργεια και ζέστη. Κλείστε τις κουρτίνες στη βορινή πλευρά. Οι κουρτίνες από βαρύ ύφασμα εμποδίζουν τον κρύο αέρα να εισχωρήσει και το ζεστό να εξέλθει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ