Perfect Νeutrals!

22.10.2007
Το άσπρο, το μαύρο, το γκρι, το μπεζ και το καφέ απουσιάζουν από το χρωματικό κύκλο. Φιλοξενήστε τα στο σπίτι σας και δημιουργήστε χώρους με... φυσική υπεροχή!

Από το εκρού στο γκρι & το καφε

Εχετε αναρωτηθεί εάν το μαύρο και άσπρο είναι πραγματικά χρώματα; Και αν ναι, ποια είναι η θέση τους; Το γκρι έχει «θρονιαστεί» ανάμεσα στους δύο κλασικά αντίθετους χρωματικά συντρόφους! Δικαίως λοιπόν θεωρείται ουδέτερο γιατί δεν τονίζει ούτε υποβαθμίζει τα χρώματα που βρίσκονται δίπλα του. Η κλίμακα όμως μεταξύ μαύρου και άσπρου επιφυλάσσει έναν αμέτρητο αριθμό αποχρώσεων από το off white, το εκρού, το ιβουάρ, της μανόλιας και του βουτύρου έως το ασημί, το ανθρακί και του γρανίτη. Εκεί που το γκρι συναντά το καφέ, σε χρώματα όπως αυτό του ελέφαντα ή του ποντικιού, δημιουργείται μια ζεστή ατμόσφαιρα. Πολλοί τόνοι του καφέ έχουν δανειστεί πορτοκαλί δόσεις, όπως το μπρονζέ. Αλλοι πάλι έχουν προκύψει από το συνδυασμό μικρών ποσοτήτων πολλών χρωμάτων. Το αποτέλεσμα αυτών των μείξεων είναι ιδιαίτερα «απολαυστικές» αποχρώσεις, όπως της βανίλιας, του μελιού, της καραμέλας και της σοκολάτας.

Μόδα & design

Αξιοσημείωτη είναι η μετάβαση των τάσεων από τα atelier των πιο διάσημων σχεδιαστών στην εσωτερική διακόσμηση! Αυτό συνέβη γιατί κάποιοι δημιουργοί όπως ο Ralph Lauren και ο Andrew Martin σαγηνεύτηκαν από την πασαρέλα και θέλησαν να τη μεταφέρουν μέσα στο σπίτι. Ετσι το γκρι της φανέλας αναδείχθηκε σε αγαπημένο χρώμα της οικιακής διακόσμησης. Ενας λόγος παραπάνω είναι πως το unisex γκρι βρίσκει οπαδούς τόσο άντρες όσο και γυναίκες.

Mid - grey tones

Αναμφισβήτητα οι ενδιάμεσες γκρι αποχρώσεις είναι και οι πιο ζεστές, δημιουργώντας ένα οικείο περιβάλλον, σε σχέση με τις παστέλ. Οι σκούροι τόνοι που θυμίζουν βρεγμένο ξύλο ή αυτοί του συννεφιασμένου ουρανού περιέχουν μικρές ποσότητες μπεζ που μπορούν να αλλάξουν δραματικά την τονικότητα και κατά συνέπεια τον παράγοντα της ζεστασιάς στο χώρο. Αυτή η μεγάλη γκάμα συνδυάζεται αρμονικά με τα θερμά, γήινα χρώματα, όπως του κόκαλου, του μανιταριού, καθώς και όλες τις καφέ αποχρώσεις. Σε γενικές γραμμές αποτελούν χρώματα ιδανικά για κρεβατοκάμαρες, αφού επιτυγχάνουν συγχρόνως ένα εκλεπτυσμένο, φίνο, αλλά και άνετο περιβάλλον.

It's a mans world

Σε χώρους όπως το μπάνιο η χρήση τέτοιων χρωμάτων προετοιμάζει το έδαφος για ένα λιτό και κομψό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εάν συνδυαστούν δύο ή περισσότεροι τόνοι. Οι δυνατότερες αποχρώσεις των ενδιάμεσων γκρι συνδυάζονται υπέροχα με το μαλακό μαύρο δέρμα, το ανοξείδωτο ατσάλι, το χρώμιο και το ασήμι, επιτυγχάνοντας ένα μοντέρνο και αρρενωπό περιβάλλον.

Παρεξηγημένο γκρι

Αφού το γκρι είναι το απόλυτο ουδέτερο χρώμα, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι οι επιτυχημένοι συνδυασμοί του με άλλα χρώματα είναι πραγματικά ατελείωτοι. Οσοι θεωρούν το γκρι ως ένα βαρετό χρώμα, θα εκπλαγούν ξεφυλλίζοντας περιοδικά και βιβλία διακόσμησης και αρχιτεκτονικής. Ενας υπέροχος και φρέσκος συνδυασμός μπορεί να προκύψει με τη μείξη έντονων πράσινων και lime αποχρώσεων ή ακόμη και λαμπερών κίτρινων. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δε θα περάσει απαρατήρητο, αφού θα δημιουργήσει ένα φιλικό και συγχρόνως εντυπωσιακό περιβάλλον.