Ασφαλή εκ φύσεως

22.11.2007
Καθορίζοντας την ταυτότητα ενός κτιρίου, συμβάλλουν στη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επεκτείνοντας τις «δραστηριότητές» τους και στο μοντέρνο τρόπο δόμησης.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η αίσθηση της φυσικής ζεστασιάς, η ποιότητα και η υψηλή αισθητική που προσφέρει το ξύλο σε κάθε χώρο το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού σαν μια πρώτης τάξεως επιλογή ακόμα και για μια σύγχρονη κατασκευή. Υλικό φιλικό προς το περιβάλλον και συγχρόνως ανακυκλώσιμο, θεωρείται ιδανικό για την κατασκευή κουφωμάτων λόγω της θερμομόνωσης που παρέχει, καθώς και για το ότι απορροφά τους εξωτερικούς ήχους μειώνοντας παράλληλα την αντήχηση. Τα καλής ποιότητας ξύλα (σκληρά) θεωρούνται ως μια πολύ καλή λύση αφού είναι ανθεκτικά στη φθορά και παρουσιάζουν μικρότερη απορροφητικότητα στην υγρασία. Το κόστος τους, όμως, είναι μεγαλύτερο και η κατεργασία τους πιο δύσκολη. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται το μεγάλο ειδικό βάρος, η καθαρότητα και ξηρότητά τους, καθώς και το ότι μπορούν να επεξεργαστούν κατάλληλα ώστε να καταστούν πυράντοχα. Τα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονται σε όλες τις διαστάσεις και σε τύπους που ανταποκρίνονται στις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε σπιτιού με τη χρήση των κατάλληλων διατομών και εξαρτημάτων. Η στεγάνωση των ενώσεων γίνεται με την εφαρμογή στόκου ή με προκατασκευασμένες ελαστικές διατομές.

ΤΥΠΟΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Ανοιγόμενα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα με τους κατάλληλους μηχανισμούς και τα ανάλογα εξαρτήματα προσφέρουν πλήρη στεγάνωση και ικανοποιητική θερμομόνωση. Συνήθως έχουν ορθογώνια μορφή, μπορεί όμως να είναι και τοξωτά. Η ανάκλιση, μια εναλλακτική δηλ. θέση ανοίγματος του παραθύρου, εξασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό του χώρου παρέχοντας ταυτόχρονα και ασφάλεια, αφού το άνοιγμα βρίσκεται σε σταθερή θέση και δεν παραβιάζεται.

Συρόμενα

Τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν μια πρακτική λύση καθώς δεν καταλαμβάνουν χώρο από το εσωτερικό της κατοικίας όταν ανοίγουν. Δίνουν τη δυνατότητα μεγάλων ανοιγμάτων. Στα χωνευτά συρόμενα, το τζαμιλίκι και τα παντζούρια σύρονται μέσα στο κενό που σχηματίζουν δύο δρομικοί τοίχοι. Δεν παρέχουν πλήρη στεγάνωση και θερμομόνωση, αντίθετα με τα επάλληλα συρόμενα όπου το ένα φύλλο σύρεται πάνω στο άλλο έτσι ώστε να ανοίγει μόνο το μισό.

Σύνθετα ξύλινα κουφώματα

Ο συνδυασμός ξύλου με μέταλλο ή άλλο συνθετικό υλικό αποτελεί μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις ανακαινίσεων, όπου ο χώρος διατηρεί το παραδοσιακό ύφος του ενώ οι όψεις ανακατασκευάζονται με σύγχρονα υλικά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει όμως μια ιδιαίτερη ευπάθεια σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εξώφυλλα (παντζούρια) και ρολά

Τα ξύλινα κουφώματα συνδυάζονται με εξώφυλλα από το ίδιο υλικό. Αυτά μπορεί να είναι:

Γαλλικού τύπου: είναι στενά, τετράφυλλα και διπλώνουν ανά δύο στο πάχος του τοίχου.

Γερμανικού τύπου: είναι δίφυλλα που διπλώνουν στον εξωτερικό τοίχο, περσιδωτά, απλά, χωνευτά ή συρόμενα.

Τα ρολά αποτελούν μια πρακτική επιλογή που καλύπτει μεγάλα ανοίγματα με απλό τρόπο. Επιδέχονται ηλεκτροκίνητο ή χειροκίνητο μηχανισμό με ιμάντα και μανιβέλα. Το κουτί τους έχει μικρές διαστάσεις και τοποθετείται πάνω από το κούφωμα, ενώ η πρόβλεψη για τη θέση τους πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε να διαμορφωθεί μεγαλύτερο ύψος για τα κουφώματα.

Συντήρηση

Τα ξύλινα κουφώματα χρειάζεται να προφυλάσσονται από τις καιρικές επιδράσεις ή τους μικροοργανισμούς. Αυτό επιτυγχάνεται με ορισμένα φινιρίσματα που προστατεύουν και αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του ξύλου. Τα υλικά επικάλυψής τους μπορεί να είναι διαφανή, σατινέ ματ ή γυαλιστερά. Ως υπόστρωμα χρησιμοποιούνται χρώματα μολύβδου, αλκυδικά, αργιλικά, υδατοδιαλυτά κτλ. Η εφαρμογή των βερνικιών απαιτεί προσεκτική προεργασία και συχνή συντήρηση.

Επιδιόρθωση

Η επιδιόρθωση μπορεί να περιλαμβάνει: την αφαίρεση της παλιάς βαφής με τρίψιμο, το πέρασμα με ειδικό λάδι, την εφαρμογή ειδικού υποστρώματος και το φινίρισμα με δύο ή τρεις στρώσεις βερνικιού ή λαζούρ την αντικατάσταση του παλιού στόκου με ειδικές διατομές στεγάνωσης την αντικατάσταση των μονών τζαμιών με διπλά μονωτικά την επιδιόρθωση των παντζουριών την αντικατάσταση των στοιχείων ανάρτησης και λειτουργίας.

Στην περίπτωση ενός χώρου με μεγάλη υγρασία και για να ελαχιστοποιηθεί η επίδρασή της στα κουφώματα, θα πρέπει αυτά να ενσωματώνουν ειδικές οπές με κατάλληλη κλίση απ όπου θα απομακρύνεται το νερό.