Επιχείρηση τακτοποίηση

22.11.2007
Είτε το σπίτι είναι μεγάλο και ευρύχωρο, είτε μικρό και χωρίς πολλές ανέσεις, όλοι οι χώροι του θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άνεση και τη λειτουργικότητα.

Από τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Η τακτοποίηση είναι τέχνη και ταυτόχρονα επιστήμη -και μάλιστα δύσκολη- καθώς πρέπει να κάνουμε το χώρο να λειτουργεί σωστά και με όμορφο αποτέλεσμα. Η ευχάριστη παραμονή μας στο σπίτι εξαρτάται απόλυτα από την εξασφάλιση της τάξης, της ηρεμίας και της εύκολης πρόσβασης σε καθετί. Εάν βλέπετε στο γραφείο σας «βουνά» από χαρτιά, ντοσιέ και εφημερίδες, εάν τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου ξεχειλίζουν από διάφορα τρόφιμα ή βαζάκια με καλλυντικές κρέμες τότε πραγματικά ήρθε η ώρα να αποκτήσετε τον έλεγχο της κατάστασης και να οργανώσετε τη ζωή σας.

Απλότητα, ελευθερία κινήσεων και λειτουργικός σχεδιασμός του χώρου θα πρέπει να είναι το ζητούμενο αυτής της επιχείρησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Διαλέξτε έναν τοίχο που θα προορίζεται για την τακτοποίηση όλων των πραγμάτων. Γεμίστε τον ράφια, ντουλάπια και ειδικές κατασκευές ώστε να «χωρέσει» όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Για το ηχοσύστημά σας προτιμήστε κατάλληλες «εσοχές» ή ντουλάπια που θα εξαφανίζουν τα καλώδια. Εάν δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ασύρματο σύστημα (wireless) που δε χρειάζεται καλωδιώσεις. Εάν το δωμάτιο δεν είναι ψηλοτάβανο, προτιμήστε καθίσματα και καναπέδες με χαμηλό ύψος. Ετσι, ο χώρος θα δείχνει μεγαλύτερος. Επενδύστε σε έπιπλα πολυχρηστικά που τακτοποιούν έξυπνα το καθετί χωρίς να απαιτούν χώρο. Επειδή ο κάθε χώρος έχει τις δικές του απαιτήσεις xρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και πειραματιστείτε, δοκιμάζοντας διαφορετικές λύσεις κάθε φορά. Μην ξεχνάτε τον απαράβατο κανόνα «ό,τι δε χωράει οριζοντίως, χωράει καθέτως»! Γεμίστε καθ ύψος τους τοίχους, χρησιμοποιώντας ράφια, και έτσι θα ελευθερώσετε πολύτιμο χώρο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Τοποθετήστε μέσα στην ντουλάπα μηχανισμούς και έξυπνα αξεσουάρ για την καλύτερη τακτοποίηση των πραγμάτων. Εάν το επιτρέπει η κατασκευή του κρεβατιού, τοποθετήστε κάτω απ αυτό ειδικές θήκες για να αποθηκεύσετε κουβέρτες, σεντόνια και παπλώματα. Πάρα πολλά πράγματα, όπως κουτιά τακτοποίησης, καλάθια, σακούλες, βαλίτσες και μικροαντικείμενα, μπορούν να κρυφτούν κάτω από σκάλες, στο πατάρι ή σε «εσοχές» διαδρόμων. Εάν η κρεβατοκάμαρα είναι μεγάλη, μπορείτε να τη διαχωρίσετε χρησιμοποιώντας μια ραφιέρα-βιβλιοθήκη, όπου θα τοποθετήσετε όλα τα βιβλία και τα αξεσουάρ που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο. Εάν το δωμάτιο είναι μικρό ή προορίζεται και για άλλες χρήσεις, ένα κρεβάτι που αναδιπλώνεται στον τοίχο ή ένας πτυσσόμενος καναπές με αποθηκευτικό χώρο είναι μια ιδανική λύση. Εξυπνες κατασκευές που στερεώνονται ή τοποθετούνται σε τοίχους και έπιπλα, πίσω από πόρτες ή κρέμονται θα «φιλοξενήσουν» τέλεια διάφορα μικροαντικείμενα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου η τακτοποίηση αποκτά στρατηγική σημασία!
Η λύση είναι μία: τα ράφια. Ετσι δημιουργείται μια «ανοιχτή» εικόνα, όπου όλα φαίνονται και προσεγγίζονται εύκολα. Μια «νησίδα» μπορεί να διπλασιάσει τον αποθηκευτικό χώρο με τα κατάλληλα συρτάρια, ντουλάπια και ράφια που θα ενσωματώνει. Οι πιο χρηστικές «νησίδες» είναι οι τροχήλατες, που μπορούν να μετακινηθούν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Ειδικά άγκιστρα στερέωσης είναι ό,τι πρέπει για να κρεμάσετε όλα τα σκεύη και τα εργαλεία της κουζίνας.
Μικρές εντοιχισμένες εσοχές μπορούν να φιλοξενήσουν βιβλία συνταγών ή δοχεία που δε χρησιμοποιούνται συχνά. Κρύψτε σε συρταριέρες και συρόμενα καλάθια οτιδήποτε δε χρειάζεται να φαίνεται. Ευρύχωρα μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τον πάγκο εργασίας ή το τραπέζι και να είναι γεμάτα με εργαλεία, ανταλλακτικά και αξεσουάρ. Κρεμάστε στον τοίχο ένα υφασμάτινο ή πλαστικό «σετ από τσέπες- θήκες», στο οποίο μπορείτε να βάλετε τα πιο απίθανα πράγματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ