Γραμμή πυρός

22.11.2007
Αποτελώντας τη νέα εναλλακτική λύση στον τομέα της θέρμανσης, οι ξυλόσομπες, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ευρεία αποδοχή και η ζήτησή τους διαρκώς αυξάνεται. Και όχι τυχαία!

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας -χωρίς να διαταράσσονται οι συνθήκες άνετης διαβίωσης των χρηστών- η οικονομία στα καύσιμα, η ευκολία χρήσης, η υψηλή αισθητική και κυρίως η προστασία του περιβάλλοντος διαμόρφωσαν το κατάλληλο έδαφος για τις νέου τύπου ξυλόσομπες που διατίθενται στο εμπόριο σήμερα. Από έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς αποδείχτηκε ότι το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση του ξύλου ποσοτικά είναι ακριβώς το ίδιο σε σχέση με αυτό που δεσμεύει το ίδιο το υλικό κατά την ανάπτυξή του ακόμη και αν στην πάροδο του χρόνου έχει διαβρωθεί. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που η Ευρώπη προσανατολίζεται στις ξυλόσομπες νέας τεχνολογίας.

Οι σόμπες αυτού του τύπου έχουν τη δυνατότητα να θερμάνουν γρήγορα και ομοιόμορφα όλους τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς παράλληλα να δεσμεύουν την εσωτερική τους υγρασία (δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα). Οι δυνατότητες συνδυασμού της ξυλόσομπας είναι πολλές, όπως π.χ. η σύνδεσή της με ένα δίκτυο σωληνώσεων καλοριφέρ ή παροχής ζεστού νερού.

Η καλή απόδοσή της εξαρτάται από παράγοντες όπως η μελέτη του χώρου για τον οποίο προορίζεται, η σωστή μόνωσή του και η θέση της καμινάδας. Σε σχέση με το τζάκι οι ξυλόσομπες είναι πιο οικονομικές, αλλά και πιο αποδοτικές σε θερμότητα γιατί αφενός καταναλώνουν λιγότερα ξύλα και αφετέρου χάρη στις κλειστές πόρτες που διαθέτουν εξασφαλίζεται πλήρης και ελεγχόμενη καύση.

Τύποι

Οι βασικοί τύποι μιας ξυλόσομπας είναι δύο: η κλασική κυλινδρική και η μεγαλύτερη, τύπου «μασίνα», που συνδυάζει φούρνο και εστίες για μαγείρεμα.

Καπνοδόχος

Σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία μιας ξυλόσομπας παίζει η καπνοδόχος. Πρέπει να είναι σε κατακόρυφη θέση ως προς το δάπεδο και η διεύθυνσή της να μην παρουσιάζει πολλές αλλαγές.

Εάν ένα τμήμα της χρειαστεί να γίνει κεκλιμένο, η γωνία κλίσης πρέπει να είναι μικρή. Η καπνοδόχος χρειάζεται θερμομόνωση ώστε να μην παγώνει και στερεοποιούνται τα καυσαέρια στο εσωτερικό της. Οι καπνοί που συσσωρεύονται στα τοιχώματα μικραίνουν τη διατομή της με αποτέλεσμα να «μην τραβάει καλά». Το άκρο της πρέπει να βρίσκεται σε ψηλότερο από την κορυφή της στέγης σημείο ώστε με ακρίβεια να διαχειρίζεται η ροή του αέρα, γεγονός που βοηθάει στην ελεγχόμενη καύση.

Ποικιλία μοντέλων

Στο εμπόριο διατίθεται μεγάλος αριθμός τύπων, σε κλασική ή μοντέρνα γραμμή, με παραδοσιακά σχέδια ή διακοσμητικά στοιχεία, από μαντέμι ή εμαγιέ, με πυράντοχο γυαλί κτλ.

Κάποιες ξυλόσομπες διαθέτουν φουρνάκι για μαγείρεμα, συρτάρι για τις στάχτες και χώρο αποθήκευσης των ξύλων. Αλλες πάλι είναι εξοπλισμένες με σύστημα αερισμού που διοχετεύει το ζεστό αέρα χαμηλά στο επίπεδο του δαπέδου, πετυχαίνοντας ομοιόμορφη θερμοκρασία σε απόσταση έως και 10 μέτρων από την εστία. Η ποικιλία των αποχρώσεων είναι τέτοια ώστε να καλύπτει όλες τις αισθητικές ανάγκες του χώρου που θα τοποθετηθούν.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με την πρακτική αξία, το κόστος (μια απλή ξυλόσομπα ξεκινάει από 800 €), την απόδοση και τον οικολογικό χαρακτήρα καθιστούν τις ξυλόσομπες μια προσιτή και άψογη αισθητικά λύση.