Πάρτε τα μέτρα σας!

07.01.2008
Δείξτε την απαραίτητη προνοητικότητα τις δύσκολες μέρες του χειμώνα, εξασφαλίζοντας ζέστη για το σπίτι σας και οικονομία για την τσέπη σας.

Από τον Πέτρο Δαλαμάγκα

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει μια σοφή παροιμία του λαού μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα που, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις, μάλλον θα αυξάνονται όσο περνάνε τα χρόνια παρά θα ελαχιστοποιούνται. Ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο -ή τουλάχιστον την έκταση- της ζημιάς στην περιουσία σας, τόσο στην περίπτωση χιονόπτωσης όσο και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

ΜΟΝΩΣΗ

Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε σπιτιού από το κρύο. Τα παλιά σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της ελλιπούς μόνωσής τους, γεγονός που επιταχύνει τη φθορά τους και βάζει σε μεγάλους μπελάδες-κυρίως τους χειμερινούς μήνες- τους ιδιοκτήτες τους. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση στη χώρα μας ανά κτίριο είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε σκανδιναβικές χώρες! Η ενεργοβόρος αυτή συμπεριφορά πολλών κτιρίων οφείλεται κυρίως στο ότι έχουν χτιστεί με εσφαλμένους ή παλιάς λογικής πολεοδομικούς κανονισμούς, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται κάθε χειμώνα σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, συνέπεια της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί σε ολόκληρο το σπίτι. Αν δεν έχουν μονωθεί κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκάρια, κολόνες από μπετόν) δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και μπορεί να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες. Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας θα πρέπει:

Να κλείσετε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό (αυτοκόλλητες ταινίες εμπορίου ή σιλικόνη).

Να κλείνετε τα παντζούρια νωρίς τη νύχτα για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.

Να προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου. Η μόνωση αυτή γίνεται πάνω από την πλάκα της ταράτσας και απαιτεί περίπου 2 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης.

Τέλος, προσθέστε μόνωση στους τοίχους εξωτερικά αν αυτό δεν είχε προβλεφθεί στο αρχικό στάδιο της κατασκευής.

Με τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 15-40% και να αυξήσετε τη θερμοκρασία εντός του κτιρίου.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται τη συντήρηση του καυστήρα όταν αυτός χρειαστεί να φτάσει στο maximum της απόδοσής του. Ομως για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συντήρηση από το φθινόπωρο. Η φροντίδα του συστήματος θέρμανσης ξεκινά από το λεβητοστάσιο. Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν άψογα και στη συνέχεια να ανοίξετε τον καυστήρα και να καθαρίσετε όλα τα επιμέρους σημεία του. Μην αμελείτε τη σωστή συντήρησή του μία φορά το χρόνο γιατί οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες χάνουν τη μισή τουλάχιστον από την απόδοσή τους, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να ζητήσετε τη συνδρομή της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα, η οποία συνήθως αναλαμβάνει και τη συντήρησή του. Πριν γεμίσετε τη δεξαμενή με πετρέλαιο, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιου είδους διαρροή. Αν έχετε παλαιού τύπου μεταλλικές δεξαμενές θα πρέπει να τις καθαρίσετε σχολαστικά από τη σκουριά και όποια υπολείμματα έχουν μείνει από προηγούμενα γεμίσματα. Ελέγξτε λεπτομερώς τη μόνωση της γραμμής μεταφοράς του ζεστού νερού για τυχόν φθορές, καθώς και τα σώματα για διαρροές και προχωρήστε σε εξαέρωση καθενός ξεχωριστά.

ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

Το τζάμι του ηλιακού συλλέκτη είναι ιδιαίτερα ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν έχετε λοιπόν πρόβλεψη για ακραία καιρικά φαινόμενα καλύψτε το τζάμι του με θερμομονωτικό υλικό προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες της βλάβης από το χιόνι και τον παγετό. Αν, παρ όλα αυτά, ο ηλιακός συλλέκτης δεν παρέχει μετά από παγετό ζεστό νερό, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει υποστεί βλάβη. Περιμένετε κάποιες ώρες μέχρι να ξεπαγώσουν οι σωλήνες και στη συνέχεια ελέγξτε αν η λειτουργία γίνεται κανονικά. Αν το τζάμι έχει ήδη ραγίσει ή σπάσει, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε αμέσως προς αποφυγήν περαιτέρω ζημιάς.

Καλό θα ήταν να καλέσετε έναν ηλεκτρολόγο που θα ελέγξει τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τις συνδέσεις των συσκευών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τυχόν βραχυκύκλωμα.

ΦΡΕΑΤΙΑ

Ο καθαρισμός των φρεατίων είναι επιτακτικός προκειμένου να προστατευθείτε από τον κίνδυνο της πλημμύρας. Θα πρέπει να ελέγξετε σχολαστικά όλα τα φρεάτια, τόσο αυτά που βρίσκονται εντός του ακινήτου όσο και αυτά που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο ή το δρόμο, από τα οποία κινδυνεύετε εξίσου. Οι έντονες βροχοπτώσεις επιβαρύνουν το αποχετευτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ανεμπόδιστα προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. Καθαρίστε με ένα πιεστικό μηχάνημα νερού το εσωτερικό και εξωτερικό μέρος των φρεατίων που βρίσκονται μέσα στο ακίνητό σας για να απομακρύνετε τυχόν συσσωρευμένη βρομιά που φράζει τις τρύπες. Απομακρύνετε σκουπίδια και κλαδιά από τα φρεάτια που βρίσκονται στα πεζοδρόμια και τους δρόμους και επικοινωνήστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σε περίπτωση που είναι φραγμένα από άλλη αιτία.

ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ

Αν και το να παγώσουν οι σωλήνες ενός σπιτιού από τον παγετό φάνταζε εξωπραγματικό φαινόμενο, η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι μάλλον θα πρέπει να προνοήσετε γι αυτό. Απαραίτητος θεωρείται ο έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων από εξειδικευμένο τεχνίτη, ο οποίος θα εξετάσει τα σπιράλ που συνδέουν την εγκατάσταση με τη βρύση (πολλές φορές φθείρονται από τα άλατα), τις βαλβίδες ασφαλείας, του θερμοσίφωνα, όλους τους διακόπτες και τις βάνες παροχής νερού στην περίπτωση που δε λειτουργούν σωστά ή στάζουν. Επίσης, μετά από μια πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων δε θα ήταν κακό να επενδύσετε όλες τις εκτεθειμένες στο κρύο σωληνώσεις με κάποιο θερμομονωτικό υλικό. Και βέβαια μετά από κάθε κακοκαιρία απαιτείται σχολαστικός έλεγχος σε ολόκληρο το σύστημα, προκειμένου να επισκευαστούν άμεσα τυχόν βλάβες για να μην επεκταθεί το πρόβλημα.