Οταν το design έχει κέφια!

31.01.2008
Μια ξενάγηση στο βερολινέζικο διαμέρισμα που επιμελήθηκε ο διακοσμητής Stefan Schad μπορεί να αντικαταστήσει μια επίσκεψη σε μουσείο σύγχρονου design!

Conrad White/zapaimages/findphotobox

Επιλέγοντας να ζήσει στην πιο «προχωρημένη» πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο διακοσμητής Stefan Schad, που λατρεύει τα αντικείμενα με... προσωπικότητα, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κατάστημα επίπλων! Ετσι, τον Οκτώβριο του 2006, σε μια έκταση 500 τ.μ., κοντά στην πιο σικ και «ψαγμένη» περιοχή του Βερολίνου, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα και αμέσως απέκτησε την ατμόσφαιρα μοντέρνας γκαλερί. Εκεί βρήκαν την ιδανική θέση διάσημοι οίκοι όπως οι Alias, Fritz Hansen, ClassiCon, Magis και φυσικά ο αγαπημένος του Edra.

Ακολουθώντας πιστά τις αρχές της μοντέρνας διακόσμησης, κατάφερε να μετατρέψει ένα διαμέρισμα στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου, κοντά στον καθεδρικό ναό, σε ένα χώρο με υψηλό δείκτη... design! Πολλές αρχιτεκτονικές αλλά και διακοσμητικές επεμβάσεις ήταν απαραίτητες, έτσι ώστε το σπίτι -που για την ακρίβεια ήταν δύο διαμερίσματα τα οποία μετατράπηκαν σε έναν ενιαίο χώρο 400 τ.μ.- να αποκτήσει την τωρινή του εικόνα. Το δάπεδο και οι εσωτερικές πόρτες από σκουρόχρωμη δρυ το έκαναν να μοιάζει κάπως μελαγχολικό, γι αυτόν το λόγο ο διακοσμητής χρησιμοποίησε γενναιόδωρες δόσεις λευκού με σκοπό να... ανεβάσει τη διάθεσή του! Οσον αφορά τώρα την επιλογή των επίπλων, ένα μοντέρνο και εκλεκτικό ύφος δόθηκε με τη χρήση πρωτοποριακών design κομματιών και προσεκτικά επιλεγμένων έργων τέχνης.

Σε ένα από τα τέσσερα καθιστικά, μια παχιά, λευκή μοκέτα και δύο καναπέδες με χαμηλά inox τραπέζια ανάμεσά τους δημιουργούν την απόλυτη lounge ατμόσφαιρα. Τα στρογγυλά, μεταλλικά φωτιστικά οροφής του διάσημου Βρετανού designer Tom Dixon και η κλασική καρέκλα Bubble Chair, αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδιασμού της δεκαετίας του 60, ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, αλλά και με το συνολικό ύφος της διακόσμησης. Σε μια άλλη γωνιά η καρέκλα Barcelona μας... ταξιδεύει στον κόσμο του design, ενώ εντυπωσιακό είναι το name dropping που παρατηρείται σε κάθε δωμάτιο! Saarinen, Eames, Starck, Panton, όλοι οι μεγάλοι designers εκπροσωπούνται επάξια με έπιπλα και διακοσμητικά σε κάθε σημείο του πολυτελούς διαμερίσματος. Οι πρωτοποριακοί συνδυασμοί συμπληρώνουν αρμονικά ένα puzzle με βασικό συνδετικό κρίκο τις ιδιαίτερες φόρμες και τα έντονα contrast. Για παράδειγμα, τα τολμηρά έπιπλα των αδερφών Campana αλλά και εκείνα του Fabio Novembre αποτελούν κομμάτια ανεκτίμητης σχεδιαστικής αξίας!

Σε μια από τις ζώνες χαλάρωσης «άραξαν» ένας καναπές σε πράσινη απόχρωση του ελβετικού οίκου Desede, η ξύλινη καρέκλα-έμβλημα του σύγχρονου σχεδιασμού Wiggle Side Chair του οίκου Vitra και το μικρό τραπέζι Tulip του οίκου Knoll.

Μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα που βρίσκονται περιμετρικά του καθιστικού η ανήσυχη πόλη «εισβάλλει» κυριολεκτικά εντός, ενώ η μοντέρνα τραπεζαρία σε σχέδιο του Eero Saarinen για τον οίκο Knoll δε θα μπορούσε να είχε καλύτερο background από τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου. Ενας μεγάλος διάδρομος συνδέει τις δύο από τις τρεις κρεβατοκάμαρες, εκ των οποίων η μία φτιάχτηκε σε total white look, ενώ οι άλλες δύο «σπάνε» το λευκό σκηνικό με έργα τέχνης κρεμασμένα στον τοίχο και όμορφα διακοσμητικά σε διάφορες αποχρώσεις.

Ο εκκεντρικός διακοσμητής δηλώνει πως λατρεύει όλο το «πακέτο» της διακοσμητικής διαδικασίας, από την επιλογή των επίπλων, των υφασμάτων, των σερβίτσιων και των αξεσουάρ, μέχρι το σχεδιασμό επαγγελματικών καρτών! Ξεχωρίζοντας για τα... ακριβά του γούστα και την ιδιαιτερότητα του στιλ, η υψηλή αισθητική στην πιο μοντέρνα μορφή της συναντά την πολυτέλεια και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι απλά υπέροχο! Εξάλλου, το να μπορεί κανείς να δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα με «ψυχρά» έπιπλα, είναι ένα ταλέντο που το έχουν πολύ λίγοι. Και ο Stefan Schad είναι ένας από αυτούς!