Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα οικόσιτα αιλουροειδή μπορούν να κοιμηθούν από 10 έως 13 ώρες την ημέρα (για 50 έως 110 λεπτά τη φορά) - και δεν είναι ασυνήθιστο για μια γάτα να κοιμάται έως και 17 ώρες.
Σε όποιο σημείο της κλίμακας του ύπνου κι αν βρίσκεται η γάτα σου, πιθανότατα θα έχεις αναρωτηθεί: μα γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ; Ο Dr David Sands – ειδικός στην ψυχολογία των ζώων – εξηγεί το γιατί...
Για να το καταλάβεις αυτό, είναι σημαντικό να μάθεις πότε οι περισσότερες γάτες είναι πιο δραστήριες. Η απάντηση είναι: την αυγή και το σούρουπο. Είναι γνωστό ότι μένουν ξύπνιες το βράδυ όπως άλλα πλάσματα π.χ. τα κουνάβια, τα χάμστερ και τα αδέσποτα σκυλιά. Οπότε την ώρα που κοιμάσαι αυτές είναι σε πλήρη δραστηριότητα.
«Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι γάτες έχουν εξελιχθεί σε θηρευτές χαμηλού φωτισμού, με την όρασή τους ειδικά προσαρμοσμένη για δραστηριότητα στη νύχτα», λέει ο Sands.
Πάρε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι όλες οι γάτες έχουν ένα «tapetum lucidum», έναν καθρέφτη, δηλαδή, στο πίσω μέρος κάθε αμφιβληστροειδή. Εκτός από το ότι κάνει τα μάτια της γάτας σου να μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες στο σκοτάδι, αυτή η προσαρμογή παρέχει στις γάτες μια επιπλέον δυνατότητα να ερμηνεύσουν το φως που χτυπά τα μάτια τους - επιτρέποντάς τους ουσιαστικά να βλέπουν περισσότερο σε σκοτεινά περιβάλλοντα.
Έτσι, επειδή οι γάτες είναι νυχτόβιες, διατηρούν την ενέργειά τους για αυτές τις περιόδους κυνηγιού τη νύχτα. Πριν εξημερωθούν, οι γάτες θα έπρεπε να ξοδέψουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας σε αυτές τις περιόδους, εντοπίζοντας, κυνηγώντας και σκοτώνοντας τη λεία τους. Και ενώ οι οικόσιτες γάτες δεν κυνηγούν πλέον πριν από κάθε δείπνο, τα φυσικά ένστικτα τους εξακολουθούν να τις ενθαρρύνουν να εξοικονομούν ενέργεια για την αυγή και το σούρουπο.
Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι γάτες μπορεί να επηρεαστούν από τους ανθρώπους όταν κοιμούνται. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη από το ιταλικό πανεπιστήμιο της Μεσίνας χρησιμοποίησε 10 οικόσιτες γάτες όπου στις μισές επιτρεπόταν να περιφέρονται ελεύθερα γύρω από ένα μεγάλο σπίτι και τον κήπο του ενώ στις άλλες μισές επιτρεπόταν να περιφέρονται σε ένα μικρότερο σπίτι και να μένουν μέσα τη νύχτα. Ποιο ήταν το συμπέρασμα;
Διαπιστώθηκε ότι οι γάτες στο μικρό σπίτι αντικατόπτριζαν κάπως τις συνήθειες ύπνου των ιδιοκτητών τους και ήταν πιο πιθανό να είναι ξύπνιες σε στιγμές όπου οι ιδιοκτήτες τους ήταν και αυτοί ξύπνιοι, αλληλεπιδρώντας συχνά μαζί τους.
Με άλλα λόγια, η γάτα σου μπορεί πραγματικά να απολαμβάνει να περνά χρόνο μαζί σου στερώντας τον από τον ύπνο της.