Ροδόδεντρο: Στα χρώματα του χειμώνα

11.02.2017
Το Ροδόδεντρο (Rhododendron sp.) είναι ένας πολύ δημοφιλής θάμνος κυρίως για τα θεαματικά μπουκέτα με λουλούδια που τον στολίζουν κάθε άνοιξη. Πρόκειται για ένα φυτό που κατάγεται από τις τροπικές, τις εύκρατες αλλά και τις βόρειες περιοχές του πλανήτη και που σήμερα καλλιεργείται εντατικά σαν καλλωπιστικό.

Στο χώμα το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 25 μέτρα, ενώ και φυτεμένο σε γλάστρα ψηλώνει πολύ όμως το Ροδόδεντρο το δασώδες, δύσκολα ξεπερνά τα 3 εκατοστά σε ύψος!

Τα φύλλα τους ποικίλουν σε μέγεθος, από 2 έως 25 εκατοστά μήκος, αλλά συχνά και σε σχήμα. Εχουν δερμάτινη υφή, είναι σκληρά και ελαστικά. Τα άνθη τους είναι πολύχρωμα, αλλού μικροσκοπικά και αλλού πολύ μεγάλα και αρωματικά.

Υπάρχουν πολλά είδη, όπως με μοβ, κίτρινα και κόκκινα λουλούδια, άλλα με λευκά, πορτοκαλί, πορφυρά ή ακόμα και μπλε, αλλά και εκατοντάδες ποικιλίες ροδόδεντρων. Τα περισσότερα από αυτά λατρεύουν το όξινο χώμα και αντιπαθούν τα ασβεστολιθικά εδάφη, γι’ αυτό και δύσκολα θα τα δείτε φυτεμένα απευθείας στον κήπο, αφού τα εδάφη της χώρας μας είναι ασβεστολιθικά. Εξαιρέσεις αποτελούν τα όξινα και πλούσια εδάφη, όπως αυτά του Πηλίου, όπου εκεί βρίσκονται μεγάλα φυτά σε πλήρη ανάπτυξη.

Πριν αποφασίσει κανείς να φυτέψει ένα ροδόδεντρο στον κήπο του, θα πρέπει να κάνει ένα τεστ pH στο χώμα και να φροντίσει να το ενισχύσει, ρίχνοντας τουλάχιστον στο λάκκο όπου θα το φυτέψει υλικά που θα κάνουν το χώμα πιο όξινο, όπως πευκοβελόνες ή από κωνοφόρα δέντρα. Η υγρασία στις ρίζες του αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξή του. Λόγω του ρηχού ριζικού συστήματος που διαθέτει, το συχνό πότισμα θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται και από τη σωστή αποστράγγιση των νερών.

Τα ροδόδεντρα αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και ιδιαίτερα το πρωινό φως ή ακόμα και το δυνατό αλλά φιλτραρισμένο του ήλιου. Τα βοηθά στη φωτοσύνθεση και στην πλούσια παραγωγή λουλουδιών. Μπορούν να δεχτούν απαλή σκιά, αλλά μια βαθιά σίγουρα δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτά. Χρειάζονται προστασία από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, την παρατεταμένη ξηρασία και τους ισχυρούς, χειμωνιάτικους ανέμους. Πολλαπλασιάζονται με σπόρους και με μοσχεύματα.

Με σπόρους μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ακόμα και 10 χρόνια για να δείτε ένα σχηματισμένο φυτό! Πάνω-κάτω τον ίδιο χρόνο χρειάζεται κι ένα φυτό από μόσχευμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα όμορφο ροδόδεντρο είναι να επισκεφτείτε ένα καλό φυτώριο την άνοιξη, όπου θα δείτε πολλές ποικιλίες με διαφόρων χρωμάτων λουλούδια και θα αποκτήσετε κάποιο που θα σας αρέσει πραγματικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ