Αναγέννησης ώρα: Πασχαλιά

30.04.2009
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες υποχρεώσεις για τους κηπουρούς. Σπορά μοσχευμάτων, φύτεμα, περιποίηση του γκαζόν, επισκέψεις σε φυτώρια συνθέτουν το «οργανόγραμμα» ενός πραγματικά ανοιξιάτικου μήνα.

Η πασχαλιά (Syringa vulgaris) είναι από τους αγαπημένους θάμνους των Ελλήνων κηπουρών και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι φυλλοβόλο φυτό, ενώ ακόμα κι όταν έχει φύλλα δίνει την εικόνα ενός κοινού θάμνου. Οταν, όμως, ανθίσει, αλλάζει όλη η εικόνα της! Τα μικρά, πολυάριθμα λουλούδια της πασχαλιάς βγαίνουν σε ομάδες και είναι πολύ εντυπωσιακά. Οι πάνω από 80 διαφορετικές ποικιλίες μπορεί να έχουν λουλούδια λευκά, ροζ, μοβ, βιολετί, με εξαιρετικό άρωμα. Αναπτύσσεται σε κάθε είδους χώμα, αρκεί να έχει τη σωστή υγρασία. Μπορεί να φυτευτεί σε ηλιόλουστο σημείο, αλλά αντέχει και την «ελαφριά» σκιά. Αγαπά τη ζέστη, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δε χρειάζεται σχεδόν ποτέ ούτε λίπανση ούτε κλάδεμα. Μόνο που δε μιλάει! Εκτός κι αν τις πασχαλιάτικες μέρες «σιγοψιθυρίζει» το "Ω γλυκύ μου έαρ!"

Δουλειές του κήπου
Ο Κηπουρός
Ολοι οι κηπουροί περιμένουν αυτόν το μήνα για να δώσουν σάρκα και οστά στις σκέψεις τους, χρησιμοποιώντας την ικανότητα και τη δημιουργικότητά τους! Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας δουλειάς και υποχρεώσεων αφού τα πάντα στον κήπο, στο μπαλκόνι και τη βεράντα «τρέχουν» με τρελούς ρυθμούς! Το φύτεμα είναι σε πρώτη διάταξη και τα περισσότερα καλοκαιρινά είδη φυτεύονται τώρα. Οι προμήθειες φυτών από τα φυτώρια (όπου υπάρχει πλήθος φυτών που περιμένουν να τα αποκτήσουν) γίνονται αυτή την εποχή, το γκαζόν χρειάζεται λίπανση, ίσως και το πρώτο κούρεμα, το πότισμα είναι αναγκαία και καθημερινή δουλειά, ενώ κάποια φυτά χρειάζονται ακόμα και τον Απρίλιο κλάδεμα, έστω και για αισθητικούς λόγους. Είναι πραγματικά ένας μήνας κοπιαστικής και ατέλειωτης εργασίας για τους κηπουρούς. Κανείς τους, όμως, δε θα αφαιρούσε τον Απρίλιο από το ημερολόγιό του. Η Πρωταπριλιά είναι για τους υπόλοιπους μέρα για ψέματα. Για τους κηπουρούς είναι η ονομαστική τους γιορτή!

Περιποίηση και φροντίδα Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, λιγότερο υγρός και η διάρκεια της μέρας μεγαλώνει, μην ξεχνάτε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά σας. Βρίσκονται σε φάση πλήρους ανάπτυξης, κυρίως αυτά που έχουν φυτευτεί πρόσφατα. Αν μάλιστα ο μήνας δεν έχει βροχές, τότε το χώμα στεγνώνει εξαιρετικά γρήγορα και οι ανάγκες των φυτών για νερό είναι μεγάλες. Μαζί με τους κηπουρούς και τα φυτά χαίρονται αυτή την εποχή και τα έντομα που επωφελούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας και καραδοκούν να κάνουν κακό στον κήπο σας. Επίσης αρχίζουν να εμφανίζονται και οι πρώτες ασθένειες των φυτών, γι’ αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσετε με τα κατάλληλα φάρμακα. Τα μεγάλα φυτώρια ή ένας καλός γεωπόνος μπορούν να σας εφοδιάσουν με τα αποτελεσματικότερα «όπλα».
―Το γκαζόν χρειάζεται απαραιτήτως λίπανση αυτόν το μήνα. Βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και το λίπασμα θα καλύψει τις ανάγκες του. Πολλά από τα φυτά του κήπου βρίσκονται αυτή την εποχή σε πλήρη άνθιση. Το βάρος των λουλουδιών μπορεί να κάνει τους βλαστούς να λυγίσουν και να σπάσουν. Φροντίστε να τα στερεώσετε καλά γιατί είναι κρίμα να σπάσουν.

Κλάδεμα Λίγο το κλάδεμα αυτόν το μήνα, αλλά αναγκαίο! Μην ξεχάσετε λοιπόν να κλαδέψετε τα φυτά που άνθισαν τη χειμωνιάτικη περίοδο (π.χ. φορσύθια), για να μπορέσουν να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους για τον επόμενο χειμώνα. Κάποια φυτά θέλουν κλάδεμα-περιποίηση για λόγους υγιεινής και αισθητικής. Σπασμένα, άρρωστα ή αδύναμα κλαδιά χρειάζονται κλάδεμα, εργασία που θεωρείται αναγκαία και για κάποια άλλα προκειμένου να δώσετε ισορροπία και όμορφη εικόνα στο φυτό.

Φύτεμα Αν προτίθεστε να φιλοξενήσετε ένα αειθαλές δέντρο ή θάμνο στον κήπο σας, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το αγοράσετε και να το φυτέψετε. Μην ξεχνάτε, όμως, μετά να το ποτίζετε συχνά καθώς με την αύξηση της θερμοκρασίας τα φύλλα του πολλαπλασιάζονται, ανοίγουν και το φυτό χάνει μεγάλες ποσότητες υγρασίας με την εξάτμιση.
―Οσοι κηπουροί αγαπούν τα εποχιακά φυτά, έχουν την κατάλληλη ευκαιρία τον Απρίλιο να γεμίσουν τον κήπο τους με αυτά. Πετούνιες, ανοιξιάτικοι πανσέδες, γεράνια, φούξιες, κατιφέδες, ιμπάτιενς, μπιγκόνιες είναι εκεί και τους περιμένουν!
―Τα βότανα είναι θαυμάσια φυτά που μπορούν να σας χαρίσουν «πράσινο» για πολλούς μήνες, να νοστιμέψουν με τα φύλλα τους διάφορα φαγητά, να γεμίσουν κάποιο χώρο με άρωμα! Eπίσης, έχουν και την ικανότητα να κρατούν μακριά τα βλαβερά έντομα και αρρωσταίνουν σπάνια. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να τα φυτέψετε.
―Ιδανικός καιρός για να φυτέψετε ετήσια αναρριχητικά φυτά όπως και υδρόβαια ή υδροχαρή. Τα υδρόβια χρειάζονται λιμνούλα, τα υδροχαρή όχι απαραίτητα.
―Οι βολβοί που ανθίζουν την καλοκαιρινή περίοδο χρειάζονται επειγόντως φύτεμα τώρα!
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε λαχανικά στον κήπο σας, όπως καρότα, λάχανα, μπρόκολα, πατάτες, κρεμμύδια ή σκόρδα.