Δουλειές του κήπου τον Μάϊο

28.05.2016
Ο πλέον ανοιξιάτικος μήνας είναι φυσικά ο Μάιος! Τα φυτά βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους κι αν ο κήπος σας, το μπαλκόνι ή η βεράντα σας είναι γεμάτα χρώματα και αρώματα! Ο Μάιος θα μπορούσε να ονομαστεί ως ο μήνας των κηπουρών! Οχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα της δουλειάς τους τους φέρνουν στο επίκεντρο, αλλά και γιατί είναι μήνας που τρέχουν μαζί με τις δουλειές τους!

Δεν υπάρχει φυτό που να μη χρειάζεται καθημερινό πότισμα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ανάπτυξής του. Μια αποχή 2-3 ημερών από τον κήπο μπορεί να τον γεμίσει ζιζάνια που απομυζούν τα συστατικά και την υγρασία των φυτών. Υπάρχει κλάδεμα που πρέπει να γίνει, έστω και για αισθητικούς λόγους, όπως και φύτεμα, καθώς τα φθινοπωρινά αλλά και κάποια χειμωνιάτικα φυτά πρέπει να φυτευτούν τώρα. Τα καρποφόρα χρειάζονται περιποίηση, κάποια μάλιστα απαιτούν εντατική λίπανση, απεντόμωση ή ακόμα και ράντισμα.

Η κατάλληλη θερμοκρασία, η σωστή υγρασία και η μεγάλη ηλιοφάνεια που επικρατούν αυτόν το μήνα ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών. Μαζί με αυτά, όμως, ευνοούνται τα έντομα και οι διάφορες ασθένειες των φυτών. Μια καθημερινή, προσεκτική ματιά θα σας ενημερώσει και θα σας δώσει την ευκαιρία να κινηθείτε προληπτικά και να προλάβετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Το πότισμα αποτελεί τη βασική σας φροντίδα γι’ αυτόν το μήνα, ειδικά για τα φυτά σε γλάστρες & δοχεία. Είναι καλύτερα να ποτίζετε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες! Αυτή την εποχή αναπτύσσονται στο γκαζόν διάφορα ζιζάνια, ένα καλό ξεχορτάριασμα μια φορά την εβδομάδα είναι αυτό που χρειάζεται.

  • Τα φυτά που άνθισαν τους τελευταίους 2-3 μήνες έχουν ολοκληρώσει το φετινό τους κύκλο και χρειάζονται κλάδεμα για να ξκουραστούν και να είναι έτοιμα για την επόμενη περίοδο.
  • Κλάδεμα, για αισθητικούς κυρίως λόγους, χρειάζονται και οι θάμνοι που χρησιμοποιούνται ως ζωντανοί φράχτες.
  • Η δύναμη που έχουν τα φυτά αυτή την εποχή, τα κάνει και αναπτύσσονται ακανόνιστα και προς κάθε κατεύθυνση. Αν κάτι τέτοιο σας αρέσει, πάει καλά και μας βρίσκετε σύμφωνους. Αν, όμως, επιθυμείτε κάτι πιο... περιποιημένο, τότε πρέπει να τους κλαδέψετε.
  • Οι ανθοφόροι θάμνοι που παράγουν λουλούδια αυτόν το μήνα, χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα στις άκρες των κλαδιών τους. Αυτό θα τους δώσει μεγαλύτερο όγκο και θα ενθαρρύνει το φυτό να «πετάξει» περισσότερα μπουμπούκια.

Φύτεμα

Ο Μάιος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να προσπαθήσετε να πολλαπλασιάσετε μερικά από τα φυτά που αναπαράγονται με μαλακά μοσχεύματα. (η γλιτσίνια και το αγιόκλιμα είναι κάποια από αυτά).
Η ανοιξιάτικη δύναμη της φύσης τα κάνει να ριζώνουν εύκολα, φροντίστε μετά το φύτεμα και για λίγες μέρες να τα ποτίζετε συχνά για να αναπτύξουν ριζικό σύστημα και να εδραιωθούν στη θέση τους.
Το χώμα όπου βρίσκονται φυτεμένα τα φυτά σας ξεραίνεται πολύ εύκολα αυτόν το μήνα, γι' αυτό επιβάλλεται το συχνό πότισμα.