Η Τριανταφυλλιά

25.06.2009
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που τα φυτά να βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους, τα λουλούδια ανθισμένα και τα αρώματα να αναδύονται από παντού.

Η Τριανταφυλλιά είναι στα σίγουρα το δημοφιλέστερο καλλιεργούμενο φυτό παγκόσμια! Φυτεμένη στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στη βεράντα, θάμνος ή αναρριχητική, ακόμα και ως κομμένο λουλούδι στο βάζο, είναι πανέμορφη! Πρόκειται για ένα αρχαίο φυτό, που η καταγωγή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Απολιθωμένες τριανταφυλλιές έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια. Ηταν γνωστή στους Σουμέριους, στους Βαβυλώνιους, στους Πέρσες, στους Κινέζους και φυσικά στους αρχαίους Ελληνες. Οι Κινέζοι, μάλιστα, πριν από 5.000 χρόνια, έβγαζαν άρωμα από τα άνθη της! Το τριαντάφυλλο έγινε σύμβολο της κομψότητας, της ευγένειας και της ευπρέπειας. Ακόμα και σήμερα, ένα τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια είναι το εθνικό σύμβολο της Αγγλίας! Η άγρια τριανταφυλλιά αναγνωρίζεται εύκολα από το πεντάφυλλο λουλούδι της και τους χαρακτηριστικούς, κατακόκκινους καρπούς, που ξεχωρίζουν το χειμώνα στην ελληνική φύση. Εκατοντάδες είδη και χιλιάδες ποικιλίες έχουν παραχθεί από αυτή. Υπάρχουν θαμνώδεις τριανταφυλλιές, νανώδεις, αναρριχητικές, με απλά ή σύνθετα φύλλα, όλες όμως με το εξαίσιο άρωμα που χαρακτηρίζει το είδος.Τις τριανταφυλλιές αγαπά ιδιαίτερα και η μελίγκρα. Το μικρό αυτό έντομο συχνά κάνει αποικίες πάνω της. Το φυτό αρρωσταίνει, όμως, κι από άλλες ασθένειες που αντιμετωπίζονται εύκολα. Τι να προσθέσει κανείς για την τριανταφυλλιά; Οσοι την έχουν φιλοξενήσει στον κήπο τους, δεν την έχουν αποχωριστεί ποτέ! Καλλιεργούνται σε κάθε τύπο χώματος και σχεδόν σε κάθε σημείο. Προτιμούν, όμως, μια ανοιχτή, αεράτη τοποθεσία και ηλιόλουστα μέρη. Ενα πλούσιο χώμα που αποστραγγίζει γρήγορα, είναι ιδανικό γι’ αυτή. Της αρέσει η βοήθεια της λίπανσης και μάλιστα της οργανικής. Φυτεύεται στην αρχή της άνοιξης και όλοι οι κηπουροί γνωρίζουν πως αν θέλουν υγιή και δυνατά φυτά, ο Φεβρουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για ένα καλό κλάδεμα. Αντέχει περιόδους ξηρασίας, αλλά με γενναιόδωρο πότισμα θα σας ανταμείψει, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε βαρύ κοκκινόχωμα. Φροντίστε, όμως, να μη βρέχετε το φύλλωμα και τα άνθη γιατί εύκολα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να χαλάσουν.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Ο Κηπουρός Στη χώρα μας ο Ιούνιος είναι ένας καθαρά καλοκαιρινός μήνας. Αυτό σημαίνει πως αφενός οι ώρες της ηλιοφάνειας είναι αυξημένες και αφετέρου πως το νερό που δίνει την πολύτιμη υγρασία στα φυτά, εξατμίζεται γρήγορα. Το πότισμα, λοιπόν, είναι μια από τις βασικότερες δουλειές όσων ασχολούνται με τα φυτά. Οι καλύτερες ώρες για να ποτίζετε είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Πότισμα καθημερινό χρειάζεται και το γκαζόν, μόνο που εδώ απαιτούνται ξεχορτάριασμα και κούρεμα! Συχνή φροντίδα έχουν ανάγκη επίσης τα ανθισμένα φυτά. Τα παλιά άνθη πρέπει να κόβονται για να δώσουν τη θέση τους στα φρέσκα. Το φυτό προσπαθεί κάθε ώριμο λουλούδι να το μετατρέψει σε σπόρους κι έτσι τραβά ενέργεια από τα επόμενα άνθη.
Οσα φυτά κι αν έχετε στο σπίτι σας, πάντα υπάρχει χώρος για καινούρια. Και καθώς ο μήνας είναι ευνοϊκός, δοκιμάστε να πολλαπλασιάσετε με καταβολάδες ή μοσχεύματα κάποια από τα φυτά σας ή από αυτά του γείτονά σας! Αν του το ζητήσετε ευγενικά, σίγουρα θα σας δώσει ένα μικρό κλαδί! Και ξέρετε, για χιλιάδες χρόνια κυκλοφορεί η φήμη πως το «ξένο» φυτό πιάνει ευκολότερα!
Μην ξεχνάτε, επίσης, πως και το κλάδεμα αποτελεί εργασία του μήνα. Πολλοί παρασύρονται από τα ανθισμένα ή σε ανάπτυξη φυτά και ξεχνούν αυτά που πριν από λίγο καιρό στόλιζαν με τα λουλούδια τον κήπο τους. Για παράδειγμα, η Πασχαλιά χρειάζεται το ετήσιο κλάδεμά της όπως και άλλοι πολυετείς θάμνοι ή αναρριχώμενα είδη.

Περιποίηση και φροντίδα
Τα λουλούδια που βρίσκονται φυτεμένα σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας από αυτά που είναι φυτεμένα απευθείας στο χώμα. Αν κάποια από αυτά άνθισαν την άνοιξη, μην ξεχάσετε να τους κόψετε τα παλιά λουλούδια. Ετσι θα τα εμποδίσετε να σπαταλήσουν ενέργεια παράγοντας σπόρους και αυτά θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους την επόμενη περίοδο της ανθοφορίας. Η ανάγκη για υγρασία στα φυτά σε κρεμαστά καλάθια είναι μεγάλη. Το λιγοστό χώμα που διαθέτουν, χρειάζεται καθημερινό πότισμα.

Κλάδεμα
Πολλά από τα μόνιμα, πολυετή φυτά που φιλοξενούνται στους κήπους χρειάζονται ένα ελαφρύ κλάδεμα στην αρχή του καλοκαιριού για να αναζωογονηθούν, να αραιώσουν, να γίνουν παραγωγικότερα, αλλά ακόμα και για αισθητικούς λόγους. Τέτοια φυτά είναι η Πασχαλιά, ο Φιλάδελφος και η Σπιρέα.

Οι Κληματίδες (Clematis sp.), αυτά τα υπέροχα αναρριχητικά φυτά, έχουν ανάγκη κλαδέματος για να μπορέσουν ν’ ανθοφορήσουν. Γι’ αυτό οι ποικιλίες που άνθισαν την άνοιξη χρειάζονται τον Ιούνιο το ετήσιο κλάδεμά τους.

Φύτεμα
Στους ελληνικούς κήπους φιλοξενείται συχνά η Γαριφαλιά. Πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό που ταιριάζει απόλυτα στις συνθήκες της χώρας μας. Αυτόν το μήνα μπορείτε να κόψετε μοσχεύματα από κάποιο φυτό σας και να αποκτήσετε νέα φυτά φυτεύοντάς τα. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με αυτόν τον τρόπο.

Ενα άλλο φυτό που είναι δημοφιλέστατο στη χώρα μας είναι η Αρμπαρόριζα. Και γι’ αυτό είναι η καταλληλότερη εποχή για να προσπαθήσετε να την πολλαπλασιάσετε με μοσχεύματα. Αν δεν έχετε δικά σας φυτά, «ζητήστε» από κάποιον γειτονικό σας κήπο. Ή επισκεφτείτε ακόμα κι ένα μικρό φυτώριο. Σίγουρα θα έχει ανάμεσα στα Γεράνια μια Αρμπαρόριζα προς πώληση.
Πολλά, επίσης, από τα αναρριχητικά φυτά που βρίσκονται φυτεμένα στους ελληνικούς κήπους μπορούν να πολλαπλασιαστούν στις αρχές του καλοκαιριού με τη μέθοδο της καταβολάδας. Μερικά, μάλιστα, από αυτά το κάνουν από μόνα τους. Ενα νέο φυτό που προήλθε από το παλιό, είναι μεγάλη χαρά για κάθε κηπουρό! Προσπαθήστε με φυτά όπως η Γλιτσίνια, η Κλιματίδα και το Αγιόκλημα.