Χρυσάνθεμο: Το άνθος του χρυσού

05.10.2016
Το Χρυσάνθεμο ή άνθος του χρυσού είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φθινοπωρινά φυτά στη χώρα μας. Κατάγεται από τη μακρινή Ανατολή, την Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ στην Ευρώπη το έφεραν πρώτοι οι Ολλανδοί.

Αντίθετα με την πλειονότητα των φυτών, τα χρυσάνθεμα έχουν ανάγκη από λιγότερες ώρες ήλιου και μεγάλες νύχτες για να παράγουν μπουμπούκια. Το ύψος τους ξεκινά από τα 20 περίπου εκ. και φτάνει μέχρι και το 1 μ. Ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά προτιμούν χώμα που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες άμμο και άργιλο και αποστραγγίζεται καλά. Το ριζικό τους σύστημα είναι πλούσιο, γεγονός που τα βοηθάει να εκμεταλλεύονται καλά την υγρασία του εδάφους και να είναι αρκετά ανθεκτικά στις ζεστές θερμοκρασίες.

Τα χρυσάνθεμα (chrysanthemum Autumn days, Asteraceae Compositae) γνωστά και ως αγιοδημητριάτικα αναπτύσσονται σε ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα, στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις.

  • Το πότισμα πρέπει να είναι κανονικό, ενώ κάποιες δόσεις υγρού λιπάσματος τα ευνοεί όταν βρίσκονται στην ανάπτυξη και πριν από την ανθοφορία.
  • Το πανέμορφο αυτό φυτό αρρωσταίνει εύκολα και γίνεται στόχος πολλών επιβλαβών εντόμων.
  • Ελέγχετέ το τακτικά, στις κορυφές ή στο κάτω μέρος των ανθισμένων λουλουδιών, για μαύρα ή πράσινα μυγάκια, τη λεγόμενη μελίγκρα που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα χρυσάνθεμα. Το χρυσάνθεμο πολλαπλασιάζεται με πολλούς τρόπους (ριζομοσχεύματα, σπόρους), αλλά δύσκολα.