Η γιορτή των λουλουδιών: Ιπομέα

05.05.2018
Η γιορτή των λουλουδιών: Ιπομέα
Η Ιπομέα (Ipomoea learii) είναι το ιδανικό λουλούδι για εκείνους που αγαπούν τα αναρριχητικά φυτά και δεν μπορούν να... περιμένουν! Κι αυτό γιατί μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα!

Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής και βρίσκει το κλίμα της χώρας μας «βολικό». Χρησιμοποιείται συχνά σαν ετήσιο φυτό αλλά πολλαπλασιάζεται ως δια μαγείας κι έτσι είναι σαν να έχουμε ένα πολυετές!

Οι λεπτοί βλαστοί της αναπτύσσονται προς κάθε κατεύθυνση αυτή την εποχή και από τη μια μέρα στην άλλη το φυτό έχει καλύψει μεγάλη έκταση. Ανάμεσα στο πλούσιο φύλλωμα εμφανίζονται πολλά μπλε, που καθώς ωριμάζουν γίνονται μοβ, λουλούδια.

Η Ιπομέα αγαπάει ιδιαίτερα τα ηλιόλουστα σημεία. Ακόμα, όμως, κι αν τη φυτέψετε στη σκιά, θα βρει τον τρόπο να αναρριχηθεί και να ανθοφορήσει. Μπορεί να σκαρφαλώσει εύκολα στα 6 μέτρα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που φυτά έφτασαν τα 10 μέτρα! Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε είδους χώμα αρκεί να είναι πλούσιο και υγρό και δε χρειάζεται λίπανση. Το μόνο μειονέκτημά της είναι πως τα λουλούδια της δεν κρατούν πάνω από μία μέρα.