Φίκος Μπέντζαμιν

04.02.2015
Ενα από τα κλασικότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο φίκος Μπέντζαμιν (ficus Benjamina).

Ενα από τα κλασικότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο φίκος Μπέντζαμιν (ficus Benjamina). Στις χώρες καταγωγής του, από την Ινδία έως τις Φιλιππίνες, είναι ένα δέντρο που πολλές φορές φτάνει σε μεγάλες διαστάσεις.
—Σαν φυτό εσωτερικού χώρου, όμως, φυτεμένο σε γλάστρα, σπάνια ξεπερνά τα 2-3 μέτρα σε ύψος. Παρ όλα αυτά είναι πολύ εντυπωσιακό, ενώ γεμίζει το χώρο του σπιτιού με το πλούσιο, καταπράσινο φύλλωμά του.
—Τα φύλλα του έχουν το σχήμα της έλλειψης, με μυτερή άκρη και είναι αρκετά μεγάλα αφού έχουν μήκος από 6 έως 10 εκατοστά. Ανοιχτόχρωμα όταν είναι μικρά, παίρνουν βαθύ πράσινο χρώμα όταν ωριμάζουν. Υπάρχουν και ποικιλίες με ανοιχτόχρωμες μπεζ-λευκές αποχρώσεις στην επιφάνεια του φυλλώματος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ζωηρό αλλά φιλτραρισμένο φως, όπως αυτό που δέχεται ένα σημείο δίπλα από ένα παράθυρο.
—Οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε έναν κλειστό χώρο δεν τον ενοχλούν καθόλου.
—Εκείνο που δε θέλει είναι να βρίσκεται κοντά σε θερμαντικό σώμα, που ξεραίνει την ατμόσφαιρα και συχνά το φυτό αρρωσταίνει.
—Εχει ανάγκη από κανονικό πότισμα και λίπανση κάθε 15 μέρες την περίοδο που αναπτύσσεται. Φροντίστε μόνο να το μεταφυτεύετε κάθε 2 χρόνια και πάντα άνοιξη.