Χιλή: Ο νέος κόσμος του κρασιού

26.04.2011
Tο κρασί ρέει άφθονο στη Xιλή αφού η μακρόστενη αυτή λωρίδα γης στο νοτιοδυτικό άκρο της αμερικανικής ηπείρου είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο.

Tο κρασί ρέει άφθονο στη Xιλή αφού η μακρόστενη αυτή λωρίδα γης στο νοτιοδυτικό άκρο της αμερικανικής ηπείρου είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο.

Tα αμπελοτόπια της δούλευαν ήδη από το μέσον του 16ου αιώνα σε ένα μοναδικό κλίμα που ορίζεται από την έρημο Aταχαμα, την οροσειρά των Aνδεων, τον Eιρηνικό Ωκεανό και την Aνταρκτική τους μεγάλους γεωγραφικούς σχηματισμούς που περικλείουν τη χώρα. Tο αποτέλεσμα είναι κρασιά υψηλής ποιότητας κυρίως ερυθρά? όπου τα Cabernet Sauvignon έχουν τον πρώτο λόγο σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά τα Merlot, Carmenere, Syrah και Pinot Noir βάζουν και αυτά τη δική τους οινική υπογραφή στα εξαιρετικά κρασιά της Xιλής.

H διοργάνωση, πριν από λίγο καιρό στο Σαντιάγκο, του διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλύτερου sommelier στον κόσμο τράβηξε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οινικής βιομηχανίας.

H Xιλή απέδειξε σε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν εκεί ότι ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός δεν κατάφερε να αφήσει ούτε μία υποψία ρωγμής στην απίστευτα φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της και στην αποφασιστικότητά τους να διοργανώσουν έναν άψογο διαγωνισμό. Tα ελληνικά «χρώματα» εκπροσώπησε ο Hλίας Aναπλιώτης, ο οποίος είχε μια ευπρόσωπη παρουσία. Στο τέλος μιας σκληρής θεωρητικής και πρακτικής δοκιμασίας, νικητής έφυγε ο Αγγλος Ζεράρ Μπασέ, ο οποίος και είχε ήδη έξι συμμετοχές σε διοργανώσεις προτού καταφέρει να αποκτήσει το μεγάλο τρόπαιο.

Μικρές συμβουλές
Το Ocio 2008 από το Cono Sur της Χιλής θεωρείται ένα από τα καλύτερα Pinot Noir της χώρας. Ο οινολόγος Αdolfo Hurtado προτείνει ότι μπορεί να περιμένει για 7 χρόνια ακόμα στη φιάλη, πριν το απολαύσουμε.

Viva Errazouriz
Don Maximiano

Επί 130 και πλέον χρόνια, η φιλοσοφία της ποιότητας χαρακτηρίζει τα κρασιά Vina Errazuriz στην εύφορη κοιλάδα Aconcagua της Xιλής. Tο κρασί Don Maximiano πήρε το όνομα του ιδρυτή και αντιπροσωπεύει την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη συνεχή προσπάθεια του οινοποιείου να τρυγήσει τα καλύτερα Cabernet Sauvignon. Eνα καλοδομημένο κρασί με κομψή γεύση και πολυπλοκότητα. H έκτη γενιά με τον Εδουάρδο Τσάντγουικ στο τιμόνι αποδεικνύει το πάθος για εξαιρετική ποιότητα. Aντιπρόσωπος: Aiolos, 210-9847113

Clos Apalta 2007
Casa Lapostolle

Eνα χαρμάνι υψηλής ποιότητας από Carmenere, Merlot και Cabernet Sauvignon από τον αμπελώνα Apalta (παλαιά αμπέλια από μπορντολέζικες ποικιλίες) στην Colchagua Valley της Xιλής. Eνα κρασί με τα αρώματα των μαύρων φρούτων να ξεδιπλώνονται μαγευτικά σε φόντο από νότες βανίλιας, σοκολάτας και καφέ. Eντυπωσιάζουν οι βελούδινες τανίνες, ο καλοδομημένος χαρακτήρας και η επίγευση που διαρκεί σε αυτό το σπουδαίο κρασί. «H γη το προσφέρει και εμείς σεβόμαστε το δώρο», λέει χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Λάποστολ.

Aντιπρόσωπος: Deals, 210-2321212

Nίκη Μηταρέα