Μεθυστικές εμπειρίες

20.03.2013
Πρόκειται για κρασιά που πίνονται νέα και έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ κυκλοφορούν γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και καταναλώνονται σύντομα. (Συνήθως, η διάρκεια ζωής τους είναι ένας χρόνος από την παραγωγή τους).

Πρόκειται για κρασιά που πίνονται νέα και έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ κυκλοφορούν γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και καταναλώνονται σύντομα. (Συνήθως, η διάρκεια ζωής τους είναι ένας χρόνος από την παραγωγή τους).

Στον κόσμο των πρώιμων κρασιών με την ειδική οινοποίηση θα μας μυήσει ο Θάνος Καραθάνος, χημικός-οινολόγος, ειδικός γευσιγνωσίας και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων: «Η παγκόσμια εμπορική επιτυχία ενός κόκκινου κρασιού Νouveau με προέλευση το Μποζολέ της Γαλλίας κατέστησε όλα τα κρασιά πρώιμης κατανάλωσης συνώνυμα με τον τρόπο παραγωγής αυτού του διάσημου -αν και αμφιλεγόμενου για κάποιους- κρασιού.

Η μέθοδος αυτή, που ονομάστηκε maceration carbonique (ανθρακική εκχύλιση ή, πιο δόκιμα, εκχύλιση σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα), γίνεται με τη χρησιμοποίηση ολόκληρων τσαμπιών σταφυλιών, χωρίς να σπάσουν και την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, συνήθως από μια διπλανή δεξαμενή που «βράζει» (δηλαδή, ζυμώνει και εκλύει φυσικά διοξείδιο του άνθρακα). Εχουμε έτσι αναερόβιες συνθήκες, αφού τα σταφύλια καλύπτονται από το διοξείδιο που διώχνει τον αέρα ή είναι βουτηγμένα στον χυμό των σταφυλιών που βρίσκονται χαμηλότερα και σπάζουν από το βάρος. Αρχίζει τότε μια μεταφορά των χρωστικών και των αρωματικών ενώσεων που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών, η οποία συμβαίνει μέσα στις ανέπαφες ρώγες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και ζύμωση. Αντί, δηλαδή, να πιέσουμε τα σταφύλια ?όπως στην κλασική ερυθρή οινοποίηση? και να γίνει η αλκοολική ζύμωση σε όλο τον μούστο, πραγματοποιείται ενδοκυτταρική, όπως λέγεται, ζύμωση, μέσα στην κάθε ρώγα».

«Η μέθοδος παραγωγής κρασιών τύπου Νouveau δίνει κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν πρώιμα, αλλά έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής (σπάνια αντέχουν μέχρι το καλοκαίρι), αφού δεν έχουν «εξοπλιστεί» με τις αντιοξειδωτικές τους ασπίδες, που είναι οι τανίνες του κρασιού», εξηγεί ο Θάνος Καραθάνος. Πράγματι, είναι κρασιά μαλακά, με ελάχιστες τανίνες, ενώ η γεύση τους είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρικη. Ετσι, πίνονται ευχάριστα και μας ξεδιψούν. Ολα αυτά τα στοιχεία ?εκρηκτική ένταση αρωμάτων, μαλακή γεύση και ιδιαίτερο στυλ? αποτελούν τα ατού των κρασιών τύπου Νouveau.

  • Αρκετοί λάτρεις του οίνου περιμένουν κάθε χρόνο να γευτούν τα φρέσκα ελληνικά κρασιά. Στην αγορά κυκλοφορούν τα Μπουτάρη Νouveau, το κρητικό Novus Λυραράκη και το «Φρέσκο» Κτήμα Χατζημιχάλη από την Αταλάντη. Δοκιμάστε τα!

Λίγα λόγια για την ιστορία των Beaujolais nouveau
Η μόδα των κρασιών Νouveau κορυφώθηκε με τα γνωστά Beaujolais Νouveau, που παράγονται στην ομώνυμη περιοχή της Βουργουνδίας από την ποικιλία Gamay (γκαμέ). Ωθηση στις πωλήσεις τους δόθηκε με την κατάλληλη προβολή, η οποία βρήκε αποδέκτες καταναλωτές σε χώρες της Ευρώπης, στις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία, όπου καταναλώνονται γενναίες ποσότητες κρασιού κάθε χρόνο. Τα συγκεκριμένα κρασιά, όταν κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά, με την εορταστική ατμόσφαιρα που τα συνοδεύει κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, έχουν πλέον δημιουργήσει ένα στυλ παράδοσης, που -αν και σε πτώση- ωθεί όλα τα πρώιμα κρασιά του κόσμου.