Η γεύση του ποτού αλλάζει ανάλογα με τον χώρο

09.10.2013
Σου έχει τύχει να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μάρκα ουίσκι και να βρίσκεις διαφορές στην επίγευση; Οι ερευνητές δίνουν την απάντηση και επιβεβαιώνουν πως το παραπάνω δεν είναι προϊόν της φαντασίας σου.

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε την γεύση του ποτού. Τη σχετική μελέτη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς.

Πώς έγινε η έρευνα

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα με περισσότερους από 400 εθελοντές που κλήθηκαν να πιούν ουίσκι, έχοντας διαφορετικές παραστάσεις, ήχους και μυρωδιές κάθε φορά.

Κι όμως η γεύση αλλάζει!

Όπως αποδείχτηκε, όντως, οι ίδιοι παρατηρούσαν διαφορά στη γεύση του ποτού ανάλογα με το χώρο και τις συνθήκες που επικρατούσαν κάθε φορά. Η γεύση, όπως λένε οι επιστήμονες μπορεί να αλλάξει κατά ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 10% με 20%.

Γλυκιά ή ξύλινη γεύση; Εσύ τι προτιμάς;

Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο ζεστό και με ρομαντικές πινελιές ήταν ένα δωμάτιο, τόσο πιο γλυκό φαινόταν το ποτό στον ουρανίσκο ενώ αν υπήρχε ξύλινο δάπεδο και διάκοσμος δινόταν έντονη αίσθηση αρώματος και γεύσης ξύλου.

Η τέλεια εμπειρία: Ποτό δίπλα στο τζάκι

Την πιο ωραία πάντος γεύση, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εθελοντών, το ποτό την είχε δίπλα σε τζάκι, υπό τους ήχους των ξύλων που καίγονται.