Οπλίστε τις επιθυμίες σας

23.12.2009
Κρασιά ειδικού βάρους και διαστάσεων, που δεν χωράνε στα συνηθισμένα μεγέθη και προορίζονται για extra large απολαύσεις.

Από τον Νίκο Μαούνη

Σχεδόν ολοι οι αξιόλογοι παραγωγοί στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο εμφιαλώνουν μέρος της παραγωγής τους και σε φιάλες μεγαλύτερης περιεκτικότητας. Οι επονομαζόμενες Magnum είναι χωρητικότητας 1,5 lt, ενώ το επόμενο μέγεθος, των 3 lt, ανήκει στην κατηγορία Jeroboam.

Υπάρχει, επίσης, ο Mathussala, ο 6λιτρος «μικρός γίγαντας», και ακολουθεί ο 9λιτρος Salmanazar, ο υπερμεγέθης 12λιτρος Balthazar και, τέλος, ο γιγαντιαίος 25λιτρος Nabuchadenezzar. Στα μαγικά αυτά βιβλικά ονόματα έχουν επιλέξει οι οινοποιοί να «φυλακίζουν» το κρασί από τα καλύτερα βαρέλια τους, την creme de la creme, δηλαδή, της σοδειάς.

Αυτά τα κρασιά προσφέρουν σπάνιες, υψηλής ποιότητας απολαύσεις· όχι μόνον επειδή προέρχονται από τα καλύτερα βαρέλια των παραγωγών αλλά και γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του κρασιού στη φιάλη τόσο καλύτερα ωριμάζει το κρασί, υφίσταται πιο ισορροπημένη παλαίωση και αποκτά πολύπλοκα αρώματα και αρμονική γεύση.

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που οι χειμωνιάτικες γιορτές καλά κρατούν, η ύπαρξη ενός συναρπαστικού Magnum λειτουργεί απογειωτικά.

Αγιωργίτικο Μπουτάρη επιλεγμένος 2000 Millenium: Σταφύλια από το Πετρί Νεμέας που παράγουν εξαιρετικό Αγιωργίτικο. Εμφιαλώθηκε σε 3.000 φιάλες, μακράς παλαίωσης.

Chateau Λαζαρίδη: Επετειακή εμφιάλωση για τη νέα χιλιετία, από Cabernet Sauvignon, Franc, Merlot και Λημνιό.

Avantis Syrah 2004 Συλλογή: Μπαχαρένιο, βανιλάτο, πυκνό και συναρπαστικό, γοητεύει με τις στιβαρές τανίνες του.

Tempranillo Παυλίδη: Μοναδική καλλιέργεια της ποικιλίας στη βόρεια Ελλάδα, που δίνει ένα κρασί λαμπερό, μπαχαρένιο και πιπεράτο. Αξίζει πραγματικά να το φυλάξετε.

Syrah Γεροβασιλείου: Εντυπωσιακή έκδοση του Syrah, που μαγεύει με τα μπαχάρια του, τη βανίλια του και τον πιπεράτο, βιολετί χαρακτήρα του.

Νάουσσα Μπουτάρη Grand Reserve (2006): Ενα ιστορικό κρασί που ανέδειξε το ξινόμαυρο σε αγαπημένη ποικιλία. Αρώματα φραγκοστάφυλου και μαρμελάδας δαμάσκηνου συνυπάρχουν αρμονικά με τις νότες ντομάτας της ποικιλίας.

Merlot Κτήμα Εύχαρις: Μαυροκόκκινο και με αρώματα καραμέλας γάλακτος, συνιστά ένα άψογα οινοποιημένο κρασί που διακρίνεται για τις νότες πιπεριού και φρούτων του δάσους. Βελούδινο και κοσμοπολίτικο.