Το μυστήριο των φυσαλίδων

15.01.2010
Η συνάντηση με έναν οινολόγο παρουσιάζει πάντα ενδιαφέρον· ειδικά όταν αυτός είναι της Veuve Clicquot Ponsardin, που έχει τη δική της, ξεχωριστή υπόσταση στην Καμπανία.

Από τη Νίκη Μηταρέα

Οσοι ασχολούνται με το κρασί αναγνωρίζουν την καθοριστική συμβολή του οίκου και της θρυλικής, πλέον, madame Clicquot στην ανάδειξη της Καμπανίας ως την κορυφή της παγκόσμιας οινοπαραγωγής.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του οίκου και αυτό που καθορίζει την ταυτότητά του είναι η εξαιρετική ποιότητα pinot noir που χρησιμοποιούμε», εξηγεί ο Pierre Casenave, οινολόγος και μέλος της διεθνούς ομάδας επικοινωνίας του φημισμένου οίκου.

Η καλύτερη χρονιά της σαμπάνιας ήταν, κατά τον Pierre Casenave, το 1990. «Μια χρονιά που έδωσε εξαιρετική ισορροπία οξύτητας και γεύσης», λέει ο Pierre και συμπληρώνει: «Το πιο σημαντικό στοιχείο μιας σαμπάνιας είναι η οξύτητα. Βοηθάει να κρατήσεις τη γεύση του φαγητού και αποτελεί εγγύηση ότι θα έχει ικανότητα παλαίωσης. Αν υπάρχει αρκετή οξύτητα, που σημαίνει φρεσκάδα, η σαμπάνια μπορεί να υποστεί παλαίωση για αρκετό χρονικό διάστημα».

Οταν ρωτάμε τον γαλλοϊσπανικής καταγωγής, 32χρονο οινολόγο σχετικά με τα ιδανικά ταιριάσματα μιας σαμπάνιας στο τραπέζι, απαντά: «Ο,τι προέρχεται από τον ωκεανό ταιριάζει πολύ με τη σαμπάνια. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν και άλλοι συνδυασμοί. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα που έχει κάθε σαμπάνια.

Η Veuve Clicquot Rose, με τη γεμάτη γεύση της, αποτελεί ένα υπέροχο aperitif. Η Veuve Clicquot Brut Carte Jaune προσφέρει μια τέλεια ισορροπία λεπτότητας και δύναμης, που την καθιστά ιδανικό σύντροφο ενός εξαιρετικού γεύματος ή δείπνου.

Η Veuve Clicquot Vintage Reserve του 2002 μπορεί να συνοδέψει με επιτυχία τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα, αλλά αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πρωτότυπους συνδυασμούς. Δοκιμάστε τη με καλκάνι poche, γαρνιρισμένο με φρέσκα ζυμαρικά, πέρκα με tartare sauce ή με κοτόπουλο Bresse πλαισιωμένο με καραμελωμένα εσπεριδοειδή».

Συνεχίζοντας, ο Pierre Casenave σχολιάζει: «Συνήθως οι σαμπάνιες δεν ταιριάζουν με τα επιδόρπια, αλλά ειδικές περιπτώσεις όπως η Veuve Clicquot Ponsardin demi

Sec ταιριάζει τέλεια με επιδόρπια που έχουν ως βάση τα φρούτα: Souffle εσπεριδοειδών, τάρτα Tatin, charlotte με βερίκοκα. Ακόμα, όμως, και «χιονισμένα αβγά», κρέπες Suzette, creme brulee ή και παραδοσιακή βασιλόπιτα παντρεύονται εξίσου καλά με αυτήν την εξαιρετική σαμπάνια» καταλήγει ο Pierre Casenave.