Πέρα από την Αφρική

24.08.2014
Ο αμπελώνας της Ν. Αφρικής βρίσκεται στο περίφημο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Η συγκομιδή του είναι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα.

Πρόκειται για έναν τόπο με εντυπωσιακά τοπία, ήρεμους αμπελώνες και απόκρημνα βουνά στα νώτα τους, που τους προστατεύουν από τον βοριά. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι λευκές Chenin Blanc, Soultana, Colombard, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Cape Riesling, Hanepoot και οι ερυθρές Cabernet, Shiraz, Pinotage, Merlot, Cinsault. Τα νοτιοαφρικανικά κρασιά φημίζονται για το ότι είναι «υγιεινά, καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον». Διακρίνονται για τα έντονα αρώματα, την πλούσια γεύση, τον σχετικά ψηλό αλκοολικό βαθμό και τη μακρά επίγευσή τους.

Ενα από τα διάσημα αμπελοτόπια της χώρας είναι το Stellenbosch. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή προκάλεσε το ενδιαφέρον των «δικών» μας οινοποιών Ευάγγελου Γεροβασιλείου, Βασίλη Τσακτσαρλή και Τάκη Σολδάτου, οι οποίοι δημιούργησαν εκεί το οινοποιείο τους για να παράξουν μερικά από τα διάσημα κρασιά της περιοχής υπό την ετικέτα Escapades («Περιπέτεια»). Πρώτα κυκλοφόρησε το εξαιρετικό Sauvignon Blanc, που ξεχειλίζει από εξωτικά αρώματα άγουρων φρούτων, ενώ η αρωματική του ένταση μαζί με την αίσθηση δροσιάς το κάνει εντυπωσιακό και απολαυστικό. Κατόπιν το Shiraz. Αυτή η κοσμοπολίτικη ποικιλία, αν και κόκκινη και μπαχαρένια, πιπεράτη και πικάντικη, πίνεται με ευχαρίστηση και το καλοκαίρι.

Το Cabernet Sauvignon της παρέας δίνει ένα κρασί με ήπιες τανίνες, οι οποίες ωστόσο υπόσχονται περαιτέρω παλαίωση. Το Merlot είναι μαλακό, βελούδινο, γλυκόπιοτο, βουτυράτο και αρωματικό. Η «άγνωστη» σε πολλούς ποικιλία Pinotage (ερυθρό) είναι μοναδική χάρις στο γοητευτικό μίγμα της οξύτητας και του γλυκόπιοτου αλλά και του πολύπλοκου αρωματικού μπουκέτου της. Τέλος, υπάρχει και το νέο απόκτημα, το ροζέ από ποικιλία Pinotage, το οποίο ξεχωρίζει για το σπάνιο χρώμα του.

Αλλα αξιόλογα κρασιά είναι: Το Fairview Viognier, με χρυσαφένιο χρώμα, αρώματα αχλαδιού και μήλου, το Boekenhoutskloof Semillon, με φρεσκάδα πράσινου μήλου και τη σπιρτάδα του κίτρου, και το Kaapzicht Vision, με πλούσιο σώμα και αρώματα σκούρων κόκκινων φρούτων.

News

Πιερία Ερατεινή
Το Κτήμα Πιερία Ερατεινή των Αργυρόπουλου-Πάντου βρίσκεται στις λοφοπλαγιές Πλωριά σε υψόμετρο 400 μέτρων και τώρα παρουσιάζει τα δύο πρώτα του κρασιά. Πρόκειται για το κόκκινο Γυμνό Βασιλιά, από το κοσμοπολίτικο Syrah και το ιθαγενές Κολινδρινό, βαρελάτο, πλούσιο φρουτώδες και καλοδομημένο, καθώς και το λευκό Ερατεινές Ευχές από Ασύρτικο Chardonnay και Μαλαγουζιά, επίσης βαρελάτο, μαρμελαδένιο και διακριτικά λιπαρό.

Κτήμα Λαζαρίδη
Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση η Απόδραση της Κυριακής από την Οινότρια Γη του Κτήματος Λαζαρίδη. Πρόκειται για μια γαστρονομική και οινική πρόσκληση σε ένα πανέμορφο χώρο όπως το οινοποιείο του κτήματος που βρίσκεται στο Καπανδρίτι, με εξαιρετικά κρασιά και πλούσιο μπουφέ από τους chefs, ξενάγηση στα κελάρια και τα μουσειακά οινικά εκθέματα.

Από τoν Νίκο Μαούνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ