Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

29.08.2014
Ητοι ένα γλυκό κοκτέιλ το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτικά ελαφρύ, θα είναι όμως σερβιρισμένο σε ένα στυλάτο ποτήρι του Martini.

Ηταν η συνεχής κατανάλωση Cosmopolitan από την Carrie Bradshaw στο «Sex and the City» που ξαναέφερε στο προσκήνιο τα κοκτέιλ. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, ήταν αυτή η σειρά που έδειξε τον δρόμο σε πολλές σύγχρονες γυναίκες. Manhattan, Cosmopolitan και Μartini, οι κλασικές επιλογές των τεσσάρων πρωταγωνιστριών στα μπαρ της Νέας Υόρκης. Και τα τρία στυλάτα και σερβιρισμένα σε υπέροχα ποτήρια του Μartini, με βασική πρώτη ύλη αντίστοιχα το ουίσκι, τη βότκα και το τζιν. Αν το καλοσκεφτούμε, μιλάμε για μια νέα εποχή, αφού μέχρι τότε τα γυναικεία ποτά περιορίζονταν σε λικέρ (πολύχρωμα ή γλυκά, με σοκολάτα ή καφέ). Η νέα γενιά γυναικών αγαπά και πάλι τη γλυκιά γεύση, αλλά το λικέρ το χρησιμοποιεί ως υλικό σε μια πολύπλοκη συνταγή.

Ενα από τα λιγότερο γνωστά κοκτέιλ που μας έχει κερδίσει για τη γεύση αλλά και το στυλ του είναι το Tartini. Υπάρχουν αρκετές αναφορές που το παρομοιάζουν με cranberry vodka. Ωστόσο σε μία από τις επισκέψεις μας στη Νέα Υόρκη ανακαλύψαμε μια πολύ πιο φινετσάτη εκδοχή του, με λικέρ Chambord και χυμό από lime. Το Chambord είναι ένα γλυκό ποτό με άρωμα σμέουρου (framboises) με καταγωγή από την κοιλάδα του Λίγηρα, που μας πάει πίσω στο 1685. Εχει χαμηλό αλκοολικό βαθμό (16,5%) και δεν περιέχει συντηρητικά -επομένως ο χρόνος ζωής του δεν ξεπερνά τους έξι μήνες. Εντυπωσιακότερη από όλα είναι η φιάλη του, που συναγωνίζεται εκείνες εμβληματικών κονιάκ.

H αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η σημερινή γυναίκα καριέρας δεν περιμένει να αντλήσει γοητεία από τα ποτά. Η στυλάτη γυναίκα δίνει εκείνη χαρακτήρα στο ποτό της είτε αυτό είναι ένα ουίσκι είτε ένα εντυπωσιακό «ψαγμένο» κοκτέιλ και το απολαμβάνει σε ένα μπαρ για να χαλαρώσει.

Από την ντενη καλλιβωκα