Value for money

19.05.2010
Δέκα ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα με σωστή σχέση ποιότητας-τιμής και με αναγνωρισμένες αρετές για σίγουρες απολαύσεις.

Από τoν Νίκο Μαούνη

Ποιο είναι το καλύτερο κρασί;», είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας απευθύνουν. Φυσικά, πρόκειται για ερώτηση που έχει τεθεί σε λάθος βάση. Το καλύτερο κρασί είναι εκείνο που ταιριάζει πιο σωστά με το φαγητό που συνοδεύει. Αρα, δεν υπάρχει καλύτερο. Υπάρχει, όμως, μία περίπτωση όπου θα μπορούσε να ισχύει η ερώτηση: «Ποιο είναι το καλύτερο κρασί σε σχέση με την τιμή του;». Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει απάντηση, αν και είναι αρκετά δύσκολο να εντάξεις τόσα πολλά κρασιά σε έναν μικρό, εύχρηστο κατάλογο.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να τα διακρίνουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σε αυτά που κοστίζουν ώς €10 και σε εκείνα που τιμώνται ώς €20.

Να, λοιπόν, μια δεκάδα που δίνει λύσεις σε επιλογές κρασιού με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, ανάλογα με το φαγητό, την ώρα, το τραπέζι, την παρέα και την περίσταση. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και θα πρέπει να υπολογίζετε ότι θα τα βρείτε λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τις αναγραφόμενες.

5 κρασιά άνω των €10

Κτήμα Αβέρωφ Ερυθρό (€16): Κλασική εκδοχή του δίδυμου Cabernet-Merlot, βελούδινο, μεστό, ισχυροποιημένο και κομψό. Συνοδεύει άψογα ψητά κρεατικά και πιάτα με πλούσιες γεύσεις.

Κτήμα Αργυρού Λευκό (€13): Μία από τις καλύτερες Σαντορίνες του νησιού, σε πολύ καλή τιμή και άριστος συνοδός θαλασσινών. Πάντως, και οι υπόλοιπες Σαντορίνες που παράγονται στο νησί δεν απέχουν πολύ.

Γιαννακοχώρι κυρ-Γιάννη Ερυθρός (€14): Η μαγεία του κλασικού, σε μια μοναδική εκδοχή του δύστροπου Ξινόμαυρου με συνοδεία Merlot. Απολαύστε το με μαγειρευτά, κόκκινα κρέατα και κάποια σουβλιστά.

Κτήμα Βιβλία Χώρα Οβηλος Λευκός (€17): Aπό τα ωραιότερα και γοητευτικότερα κρασιά της χώρας, από Semillon και Ασύρτικο. Ωριμάζει σε βαρέλι, είναι τραγανό, πληθωρικό και συνοδεύει λευκά, έντονα εδέσματα.

Παλαιά Κλήματα Παπαϊωάννου Ερυθρός (€17): Μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις του Αγιωργίτικου, που δείχνει πού μπορεί να φτάσει η συναρπαστική αυτή ελληνική ποικιλία. Για ελαφρά μαγειρευτά πιάτα με κρεατικά, από την ελληνική ?και όχι μόνον? κουζίνα.

5 κρασιά κάτω των €10

Νάουσα Μπουτάρη Ερυθρός (€8): Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κρατά με σπάνια σταθερότητα τη μοναδική αυτή σχέση ποιότητας-τιμής. Ενα απολαυστικό Ξινόμαυρο που στέκεται αξιοπρεπώς δίπλα σε λιπαρά κρεατικά χάρις στις στιβαρές τανίνες του.

Semeli Oρεινός Ηλιος (€7): Μια Νεμέα που απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να ξοδευτείς για να απολαύσεις ένα ωραίο κόκκινο κρασί. Μαλακό και γεμάτο, είναι άψογος συνοδός στο καθημερινό τραπέζι.

Sauvignon Blanc Καρυπίδη Λευκός (€9): Ενα απολαυστικό δείγμα της συναρπαστικής αυτής ποικιλίας, χάρις στα τροπικά αρώματα της οποίας είναι δημοφιλής σε όλους τους οινόφιλους. Εξαιρετικός συνοδός εδεσμάτων για πιάτα με εξωτικές νότες και πικάντικες σάλτσες.

Μαντινεία Τσελέπου Λευκό (€9): Από τον γκουρού της αρκαδικής ποικιλίας Μοσχοφίλερου, πάντα με απολαυστική ποιότητα και λογική τιμή. Για να συνοδεύει πίτες, πιάτα με μαγειρευτά πουλερικά, ορεκτικά και τυριά.

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Ερυθρός (€10): Το κρασί που έμαθε τον Ελληνα να απολαμβάνει το Αγιωργίτικο, από τον παππού της νεμεάτικης αυτής ποικιλίας. Εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και συνοδευτικό κρασί των κρεατικών της ελληνικής κουζίνας.

News

Αυστραλία
Σε κατακόρυφη πτώση φαίνεται να βρίσκεται το αυστραλέζικο κρασί. Οι πωλήσεις κατακρημνίζονται, μέσα και έξω από τη χώρα, οι οινοδημοσιογράφοι τού γυρίζουν την πλάτη ?είναι οι ίδιοι που πριν από λίγα χρόνια το ανέφεραν ως παράδειγμα προς μίμηση? και οινοποιεία κλείνουν. Τι γίνεται; Μάλλον εκτός από την κρίση, οι Αυστραλοί φίλοι μας πληρώνουν τις υπερφίαλες και ακραίες τεχνοκρατικές νεοκοσμίτικες απόψεις τους για το κρασί, παραβλέποντας τη σημασία της παράδοσης και του terroir.

Δύο Ελιές
Το πασχαλινό γεύμα μας το συνόδευσαν οι Δύο Ελιές του κυρ-Γιάννη. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, που προκύπτει από τον γοητευτικό συνδυασμό Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah. Πορφυρένιο, μαρμελαδένιο, σοκολατένιο και μπαχαρένιο, αλλά κυρίως πολύπλοκο, είναι ένα κρασί που σε γοητεύει από την πρώτη γουλιά.

Παλαιωμένα κρασιά
Δοκιμάσαμε πριν από λίγες μέρες μερικά παλαιωμένα κρασιά και πολύ τα απολαύσαμε, διότι κάποια από αυτά ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Ο λόγος για το Chateau Nico Lazaridi του 2001, που παραμένει φρουτώδες και τανικό, την πραγματικά υπέροχη Νάουσα του Μελιτζάνη 2004, ένα Μαγικό Βουνό του 2003 ?επίσης του Λαζαρίδη? και ένα Παλαιά Κτήματα 2004 του Παπαϊωάννου. Αν τα βρείτε κάπου, μη διστάσετε.