Κτήμα Γκλίναβος - Ιστορία μισού και πλέον αιώνα

03.02.2014
Ήταν την περίοδο του 1960, όταν ένας άνθρωπος οραματίστηκε πως ο τόπος του μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς. Πήρε την απόφαση λοιπόν να ξενιτευτεί και να σπουδάσει οινολογία και αμπελουργία σε μια σπουδαία σχολή, αυτή του Bordeaux στη Γαλλία. Να γίνει ένας από τους πρώτους οινολόγους που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα.

Ο Λευτέρης Γκλίναβος, ήξερε από την πρώτη στιγμή πως οι σπουδές του θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, τόσο στην αξιοποίηση και στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής της Ζίτσας, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Έτσι, αποφασίζει το 1978 να ιδρύσει το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ στην Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας Ιωαννίνων.

Ήδη από το 1980, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες για εκείνη την εποχή, δημιουργεί τον παραδοσιακό ροζέ ημιαφρώδη οίνο “Κυρά Φροσύνη” και το λευκό ξηρό “Μπαλτάζαρ – Ζίτσα”. Πάντα όμως παραμένει πιστός στην παράδοση και στις κύριες ποικιλίες της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ζίτσας: τη λευκή ποικιλία "Ντεμπίνα" και το ερυθρό "Βλάχικο".

Το 1990 το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ανανεώνεται και διευρύνει τους ορίζοντές του με την είσοδο του Θωμά Γκλίναβου, γιο του ιδρυτή με σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Τότε ξεκινά η πρώτη μεγάλη επένδυση με έμφαση στο μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και στη δημιουργία νέων, επισκέψιμων κτιριακών χωρών. Η τέχνη της οινολογίας, οι γνώσεις και οι εμπειρίες του Λευτέρη Γκλίναβου περνούν στην επόμενη γενιά και δημιουργούν μια νέα βάση για την εξέλιξη και την ανάδειξη των κρασιών από την ακριτική Ζίτσα Ιωαννίνων.

Από την εποχή αυτή το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ξεκινά να καταγράφει τις πρώτες επιτυχίες, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία σε Εγχώριους και Διεθνείς διαγωνισμούς.

Το 2004 ιδρύεται ένα σύγχρονο αποσταγματοποιείο για την παραγωγή του ηπειρώτικου τσίπουρου (χωρίς γλυκάνισο) και εισάγονται στην αγορά δύο είδη διπλής απόσταξης: το “Κλασσικό” και το “Παλαιωμένο” (παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια).

Το 2009 το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ εγκαινιάζει μία μεγάλη μονάδα παραγωγής αφρωδών και ημιαφρωδών οίνων. Σκοπός αυτής της επένδυσης (ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ) ήταν και είναι η συνέχιση της παράδοσης της περιοχής της Ζίτσας στα εξαιρετικά αφρώδη και ημιαφρώδη κρασιά, που παράγονται από την ποικιλία "Ντεμπίνα" και όχι μόνο.

Σήμερα, η θερμή υποδοχή των κρασιών του Κτήματος μας από νέες αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά κυρίως η διαχρονική εμπιστοσύνη του κόσμου επιτρέπει σε όλους εμάς να συνεχίζουμε το ταξίδι μας σε αυτόν το λιγότερο “ταξιδεμένο” δρόμο. Το δρόμο της παράδοσης και της υψηλής ποιότητας που προϋποθέτει μεράκι και αγάπη για τη μάνα γη.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πίσω από την παραδοσιακή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και το παραδεισένιο περιβάλλον του τόπου κρύβονται υψηλής τεχνολογίας οινοποιητικές εγκαταστάσεις, όπου δημιουργούνται τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του Κτήματος ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ.

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε ημιορεινό μικροκλίμα, έχει έκταση 145 περίπου στρέμματα και είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους στη βορειοδυτική Ελλάδα. Εκεί ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες “Βλάχικο”, “Μπεκάρι” και φυσικά η λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” που χαρίζει στην περιοχή το σπάνιο προνόμιο να παράγει κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Από τους αμπελώνες μας βέβαια δεν λείπουν και πολλές άλλες ελληνικές ή διεθνείς ποικιλίες όπως: η “Μαλαγουζιά”, το “Cabernet Sauvignon” και το “Merlot” της Ηπείρου, το “Traminer” και το “Sauvignon Blanc”.

ΤΑ ΚΕΛΑΡΙΑ

Η υπόγεια κάβα του οινοποιείου ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ έχει έκταση 380 τ.μ. και βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Είναι λιθόκτιστη με θόλους και ξύλινες βάσεις βαρελιών που έχουν δυνατότητα να δεχτούν 400 περίπου δρύινα βαρέλια.

Τους περισσότερους μήνες του έτους έχει φυσική θερμοκρασία 12° - 14°C (ιδανική για την παλαίωση των κρασιών) και υγρασία 75-80%. Τους πολύ ζεστούς μήνες του χρόνου -Ιούλιο και Αύγουστο- κλιματίζεται ώστε να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία παλαίωσης. Η ατμόσφαιρα του χώρου της κάβας ανανεώνεται σε καθημερινή βάση με αυτόματο σύστημα εξαερισμού. Η διάρκεια παλαίωσης των ερυθρών ποικιλιών κυμαίνεται από 10 έως 24 μήνες και των λευκών από 5 έως 10 μήνες.

Τα βαρέλια παλαίωσης είναι όλα δρύινα και κατασκευασμένα από άριστης ποιότητας ξύλο που προέρχεται από τα καλύτερα δάση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Η χωρητικότητα των περισσότερων βαρελιών είναι 225 λίτρα (δηλαδή όση ενός κλασσικού γαλλικού βαρελιού), ενώ περίπου το 10% των βαρελιών έχουν χωρητικότητα 300 λίτρα.

Η ΝΤΕΜΠΙΝΑ

Τα αρώματα της εκλεκτής αυτής ποικιλίας είναι φινετσάτα και ντελικάτα με κύριο χαρακτηριστικό τους την αίσθηση του φρέσκου μήλου. Η δική μας “Ντεμπίνα” καλλιεργείται στους ιδιόκτητους αμπελώνες και φροντίζεται να είναι ποσοτικά 800 περίπου κιλά ανά στρέμμα.

Τα αμπέλια είναι καλλιεργημένα σε ασβεστολιθικά εδάφη και επικλινείς πλαγιές, έτσι ώστε η ποιότητα των σταφυλιών να είναι εξαιρετική, με πολύ καλή οξύτητα και λογική περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Με απλά λόγια, μία ποιότητα ιδανική τόσο για τα ξηρά λευκά κρασιά όσο και για τα αφρώδη και ημιαφρώδη. Αυτά που το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ δημιουργεί με σεβασμό στην παράδοση, ενώ παράλληλα επενδύει στο αύριο.