Αλκοολούχα χωνευτικά: γνώρισέ τα!

17.10.2014
Σου παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο γνωστά χωνευτικά ποτά και σου ξετυλίγουμε τα χαρακτηριστικά τους. Τι περιέχουν; Σε ποιούς βαθμούς καταναλώνονται; Τι γεύση έχουν και που οφείλουν το άρωμα και τον... βοτανικό τους χαρακτήρα; Μάθε όλα όσα θέλεις ναγνωρίζεις.

Τα θεραπευτικά βότανα, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, εξελίχθηκαν σε λικέρ που μας χαλαρώνουν, ολοκληρώνοντας τη γευστική απόλαυση.

5 χωνευτικά ποτά & όσα κρύβονται πίσω από αυτά

* Jagermeister

Μείγμα καθαρής αλκοόλης με πολλά και διαφορετικά βότανα, φρούτα και μπαχαρικά. Συστήνεται η κατανάλωσή του αφού πρώτα έχει κρυώσει στους 0°C. Το γερμανικής καταγωγής χωνευτικό ποτό έχει γλυκόπικρη γεύση και παρατεταμένη επίγευση. Χρώμα καφέ με μελί ανταύγειες και αρώματα με βοτανικό χαρακτήρα.

* Chartreuse

Χαρακτηριστικής γεύσης γαλλικό ελιξίριο. Εξαιρετικό χωνευτικό αλλά και τονωτικό ποτό που παρασκευάζεται με μυστική συνταγή από το 1605. Τα αρώματα από κύμινο, φασκόμηλο, περγαμόντο και πληθώρα μπαχαρικών είναι μια σύντομη και αναμφισβήτητα ελλιπής περιγραφή για αυτό το πλούσιο γευστικά και αρωματικά λικέρ. Το κιτρινοπράσινο διαφανές χρώμα του οφείλεται αποκλειστικά στα βότανα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.

* Fernet-Branca

Η συνταγή με τα 27 βότανα που απαιτούνται για να φτιαχτεί είναι αυστηρά μυστική! Το σκούρο καφέ αυτό χωνευτικό ποτό είναι πικρό, σχεδόν φαρμακευτικό στο στόμα, ενώ ευδιάκριτες είναι οι νότες από μάραθο, σαφράν, χαμομήλι, κάρδαμο και αλόη, που αφήνουν ένα υπόξηρο, βοτανικό τελείωμα. Βάλτε ένα παγάκι για να το αραιώσετε λίγο.

* Limoncello

Το ιδανικό, κατά τους Ιταλούς, «ελιξίριο» για μετά το φαγητό γίνεται με εκχύλιση λεμονιού σε αλκοόλ. To συγκεκριμένο παράγεται στο Αμάλφι από μια ντόπια ποικιλία λεμονιών. Προσφέρεται παγωμένο.

* Underberg

Πικρό απόσταγμα που παρασκευάζεται με τη μυστική συνταγή της οικογένειας Underberg. Στο μπουκαλάκι των 20ml, σχεδιασμένο το 1946, κλείστηκαν αρώματα από μέντα, μάραθο, άρκευθο, φράουλα και μπαχαρικά. Λέγεται ότι αρκετά από τα βότανα που περιέχει αυτό το bitter χωνευτικό ποτό κόβονται την τελευταία στιγμή για να διατηρούν τις ιδιότητές τους.

Aπό τους Β. Καραγιάννη - Γ. Παπαδόγουλα, Eπιμέλεια: Μime.Com - Φωτογραφίες: Studio M.Com / Λ. Μέντζος