Η κάβα συναντά τον φούρνο

26.02.2014
Υπάρχουν άραγε και κρασιά φούρνου; Φυσικά, όχι. Yπάρχουν, όμως, κρασιά που εμπνέονται από τη συνταγογραφία και τις πλούσιες γεύσεις του και συνοδεύουν εκπληκτικά τα φουρνιστά πιάτα!

Υπάρχουν άραγε και κρασιά φούρνου; Φυσικά, όχι. Yπάρχουν, όμως, κρασιά που εμπνέονται από τη συνταγογραφία και τις πλούσιες γεύσεις του και συνοδεύουν εκπληκτικά τα φουρνιστά πιάτα!
Οταν είμαστε καλεσμένοι και ξέρουμε ότι η οικοδέσποινα μας περιμένει με μοσχοβολιστά ταψιά και γάστρες αραδιασμένα στο τραπέζι της, αδημονούμε να ξεκινήσει το γεύμα. Οι μυρωδιές του φούρνου είναι, άλλωστε, τόσο δελεαστικές... Το ταψί που μπαίνει στον φούρνο δίνει τη δική του αρωματική πινελιά στη σπιτική κουζίνα. Οι πατατούλες, το μοσχαράκι, τα μυρωδικά, το κοτοπουλάκι, τα ψάρια και οι σαλτσούλες, όταν τσιτσιρίζουν στο ταψί και ευωδιάζουν ορεκτικά, είναι σαν να δίνουν το σύνθημα να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι. Η σιελόρροια που προκαλεί η προσμονή της γαστριμαργικής απόλαυσης στέλνει και στον εγκέφαλο τα πρώτα μηνύματα για το κρασί που θα ταίριαζε με τις μοσχοβολιές. Ο φούρνος –ας μη γελιόμαστε– ζητάει κόκκινα μαλακά κρασιά, γλυκόπιοτα και αλκοολούχα, βελούδινα και μπαχαρένια. Το μυαλό πηγαίνει σε στιβαρά αγιωργίτικα, μαλακωμένα merlot, ισορροπημένα, μπαχαρένια και μαγικά syrah.
Μα, φυσικά, θα αναρωτηθείτε: Και αν ο φούρνος βγάλει μια λαχταριστή «ψαριά», κανένα λαχανικό ή κάποιο λεμονάτο κοτόπουλο, εμείς θα επιμένουμε στα κόκκινα κρασιά;
Κατ' αρχήν, να μην διστάσετε καθόλου. Εχετε δοκιμάσει ένα φαγκρί, μια συναγρίδα ή μια σφυρίδα αξιόλογου μεγέθους που βγαίνει από τον φούρνο λαχταριστή λαχταριστή με ένα μαλακό merlot, όπως το Chateau Julia του Κώστα Λαζαρίδη; Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Καθόλου δεν θα ζοριστεί ένα καλοψημένο κοτοπουλάκι ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό με τη σκούρα στακάτη σάρκα και τις ροδισμένες στο γκριλ πατατούλες του αν το συνοδέψει ένα φρέσκο, νόστιμο αγιωργίτικο!
Βέβαια, για να μην παρεξηγηθούμε, δεν βγάλαμε από το κάδρο της αρμονίας τα λευκά. Αλλά όταν ο φούρνος καλεί το λευκό κρασί στο τραπέζι, τότε θέλει ένα στιβαρό chardonnay, ένα χαρμάνι με Gewürztraminer, άντε και ένα δυνατό μοσχοφίλερο. Τα πιο μαρμελαδένια αρώματα φρούτων και βοτάνων κάνουν τον γάμο ανάμεσα στα λευκά κρασιά και τα φουρνιστά πιάτα πετυχημένο.

Ενδεικτικοί συνδυασμοί
Τα κόκκινα ρουμπίνια

Αγιωργίτικο Πιείτε το με: Χταπόδι φούρνου με κόκκινο κρασί, Μπούτι αρνιού με κρούστα από ξηρούς καρπούς, Παντσέτα αργοψημένη
Μerlot Πιείτε το με: Κοτόπουλο γεμιστό στον φούρνο, Πατάτες με σύκα και τσάι του βουνού
Syrah Πιείτε το με: Αρνίσιο στήθος γεμιστό, Κατσικάκι με μελιτζάνες

Τα λευκά διαμάντια
Chardonnay Πιείτε το με: Σολομό ψητό με μέλι, μυρωδικά και μανιτάρια, Ψάρι πλακί
Gewurztraminer Πιείτε το με: Κοτόπουλο με εσπεριδοειδή και πετιμέζι, Πατάτες πικάντικες γεμιστές
με καυτερή φέτα
Μοσχοφίλερο Πιείτε το με: Θαλασσινά και ψάρια με κρασί στον φούρνο

Παίξτε με τους συνδυασμούς δυο ή τριων οινων στο τραπέζι σας ανάλογα με τις υποδείξεις μας, χωρίς να εμμένετε σε αυτές. Απολαύστε το παιχνίδι γεύσεων και αρώματων, καθώς είναι το μόνο που μετράει.