Ο αφρός των ημερών

14.01.2014
Ο Οίκος Σαμπάνιας της Veuve Clicquot έχει κατακτήσει τον κόσμο διατηρώντας αναλλοίωτες τις αξίες του στο πέρασμα του χρόνου. Αξίες που σχετίζονται τόσο με την οινοποίηση όσο και με τη φιλοσοφία της καλής ζωής.

Από τον Αλέξανδρο Μαγγίνα

Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα πορεύεται με το μότο «Μόνο μία ποιότητα, η καλύτερη». Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους oίκους σαμπάνιας. Ιδρύθηκε το 1772 από τον Philippe Clicquot στη Ρεμς, την πρωτεύουσα της Καμπανίας. Λίγα χρόνια μετά, το 1805, αναλαμβάνει την επιχείρηση η χήρα («veuve») Madame Clicquot στα 27 της χρόνια, όταν πέθανε ξαφνικά ο άντρας της, και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τις τύχες του -δικού της πλέον- οίκου σαμπάνιας. Το 1810, ο oίκος μετονομάστηκε σε Veuve Clicquot Ponsardin. Οι φιλοδοξίες και το όραμα της Madame Clicquot συνεχώς μεγάλωναν. Η δραστήρια ιδιοκτήτρια κατάφερε να δημιουργήσει διεθνή φήμη για τον oίκο και τις σαμπάνιες του μέσω κρυφών αποστολών στον Ρώσο τσάρο.

Η Madame Clicquot υπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή σαμπάνιας κι έγινε πρότυπο γυναίκας επιχειρηματία. Το 1816 εφηύρε το riddling system (διαδικασία διύλισης / κοσκινίσματος), μια επαναστατική μέθοδο που εγγυάται ότι το απόσταγμα θα είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και διαυγές. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από όλους τους οίκους σαμπάνιας. Το 1986, τη Veuve Clicquot αναλαμβάνει ο Οίκος Luis Vuitton και το 1987 δημιουργείται ο κολοσσός LVMH Group (Luis Vuitton-Moet Hennessy) στον οποίον ανήκει μέχρι σήμερα. Πλέον, η σαμπάνια με τη χαρακτηριστική ζωηρή πορτοκαλί ετικέτα θεωρείται μία από τις κορυφαίες μάρκες σαμπάνιας παγκοσμίως. Αν ελέγξουμε το DNA της, θα δούμε ότι ταυτίζεται με τη φινέτσα, το στυλ, την κοινωνική συναναστροφή και την τελετουργία της γιορτής, ενώ εκπροσωπεί επάξια τη γαλλική αντίληψη για τον πολιτισμό. Πέρα από κάθε λαμπερό μύθο είναι ο καταλύτης που μετατρέπει τη ζωή σε μια ευχάριστη δημιουργική περιπέτεια.

Η συνεχής αναζήτηση για ποιότητα κάνει τη Veuve Clicquot να ξεχωρίζει, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια του μοναδικού της στυλ, που δεν είναι άλλο από τη δύναμη και την πολυπλοκότητα. Ο Οίκος Σαμπάνιας Veuve Clicquot ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ ποιότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι και την εμφιάλωση. Ρυθμιστές της ποιότητας της σαμπάνιας που φτάνει στο ποτήρι μας είναι ο τρόπος φύτευσης των αμπελιών, οι ποικιλίες των σταφυλιών, η στρεμματική απόδοση, οι τεχνικές καλλιέργειας και η οινοποίηση, η παλαίωση και η συσκευασία.

Η χήρα του Clicquot

«Veuve» σημαίνει χήρα και η περι ης ο λόγος ήταν μια εξαιρετικά εύστροφη και τολμηρή κυρία, η Barbe-Nicole, κόρη του Philippe Ponsardin, γνωστού, βιομηχάνου υφασμάτων. Η ιστορία της είναι γεμάτη ανατροπές, αλλά και μοναδικές καινοτομίες, ταιριαστές με την επανάσταση που έφερε στα γαλλικά σαλόνια η νέα ετικέτα.