Μοχίτο: Η ιστορία του, οι Δράκοι & το.. ξόρκι

06.08.2016
Νόμιζες πως το μοχίτο είναι "ανακάλυψη" των τελευταίων ετών; Τι θα έλεγες αν σε ενημερώναμε πως το κοκτέιλ είναι γνωστό ήδη από τον 16ο αιώνα; Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Όπως το διάβασες! Το μοχίτο, ένα από τα διασημότερα καλοκαιρινά κοκτέιλ μας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Με ρίζες στην καρδιά του ρούμι, την Κούβα με μικρές διαφοροποιήσεις ανά τους αιώνες, το μοχίτο κρύβει ιστορία και μυστικά που δε φαντάζεσαι. Άλλωστε, τι άλλο θα περίμενε κανείς από ένα τόσο μυστηριώδες ποτό όπως αυτό; Επίσημα θα λέγαμε πως τη δημοφιλία του το μοχίτο την χρωστά μετά τη δεκαετία του '40, τις ρίζες του όμως τις αναζητάμε πίσω στο χρόνο.

Στην επόμενη σελίδα: Το Μοχίτο στον 16ο αιώνα και οι... Δράκοι

%PHOTO1%

Το Μοχίτο στον 16ο αιώνα και οι... Δράκοι

Η παλαιότερη εκδοχή του υπάρχει ήδη από τον 16ο αιώνα με τα εύσημα να αποδίδονται στον Άγγλο θαλασσοπόρο Φράνσις Ντρέικ, εξού και το όνομα του κοκτέιλ "El Draque", το παρατσούκλι του κουρσάρου Ντρέικ που ανακάλυψε το "γιατρικό" σε ένα ταξίδι του στην Κούβα. Όπως λέγεται τα ευεργετικά συστατικά του - η μέντα και το λάιμ λάιμ, προστέθηκαν στο βασικό γιατρικό, το ρούμι κι έφτιαξαν ένα ποτό θεραπευτικό με σκοπό ν΄αντιμετωπιστεί η δυσεντερία. Το ποτό με άλλα λόγια ξεκίνησε ως αυτοσχέδιο γιατροσόφι-μαντζούνι. Υπάρχει βέβαια κι η εκδοχή που θέλει τον Φράνσις να έχει πάρει λανθασμένα τα εύσημα. Σύμφωνα με πηγές, εμπνευστής του γιατρικού κοκτέιλ ληταν ο ξάδελφός και μέλος του πληρώματος, Ρίτσαρντ Ντρέικ. Όπως και να έχει, σύμφωνα με τις παραπάνω εκδοχές ο προάγγελος του Μοχίτο υπήρξε το γιατρικό El Draque.

Στην επόμενη σελίδα: Το μοχίτο ως... ξόρκι

%PHOTO1%

Το μοχίτο ως... ξόρκι

Κατ΄άλλους το μοχίτο είναι έμπευση Αφρικανών σκλάβων που μεταφέρθηκαν στην Κούβα από δουλέμπορους για να να εργαστούν στις φυτείες ζαχαροκάλαμων. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η λέξη μοχίτο έχει τις ρίζες της στην αφρικάνικη λέξη "μόχο" που σημαίνει ξόρκι. Όπως λέγεται, οι μαύροι εργάτες είχαν την έμπνευση να προσθέσουν μέσα στο ρούμι σιρόπι ζάχαρης που έβγαινε κατά την κατεργασία της και μέντα.

Το μοχίτο & ο Χέμινγουέι

Η αναγέννηση, ωστόσο, των μοχίτος έγινε τη δεκαετία του 1940 χάρη στον Έρνεστ Χέμινγουέι καθώς φημολογείται πως ήταν το αγαπημένο του ποτό, αν και αρκετοί υποστηρίζουν πως είχε προτίμηση σε πιο γλυκά ποτά. Συχνός πελάτης του ‘‘La Bodeguita del Medio’’, του πρώτου μπαρ που σέρβιρε αυθεντικό μοχίτο.

Στην επόμενη σελίδα: Κλέψε συνταγές γι΄άπαιχτα μοχίτος

%PHOTO1%

Συνταγή για μοχίτο

  • 50 ml ρούμι
  • 60 ml σόδα
  • 6-8 φυλλαράκια δυόσμο
  • 3 wedge (σφήνες) λάιμ ή το χυμό μισού λάιμ, περίπου 15 ml
  • 10 ml μαύρη ζάχαρη ή 15 ml σιρόπι ζάχαρης
  • τριμμένο πάγο

Εκτέλεση

Σε ένα ψηλό ποτήρι πολτοποιούμε τα υλικά με ένα γουδοχέρι (εκτός από το ρούμι και τη σόδα). Προσθέτουμε το ρούμι και τριμμένο πάγο, αναδεύουμε και γεμίζουμε με σόδα.